Νέα από Αρκαδία. Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας

 

Το υπερβολικά υψηλό κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, που μετέβαλε τη χρήση του καυστήρα των καλοριφέρ σε είδος πολυτελείας, απαγορευτικό για χιλιάδες  συμπολίτες μας, έρχεται να επιδεινώσει ένα ήδη μεγάλο πρόβλημα της τοπικής  κοινωνίας, που τόσα χρόνια έμενε θαμμένο. Τούτο έγκειται στο  ότι η πλειονότητα των σπιτιών και κτιρίων είναι ενεργειακά σουρωτήρια, δηλαδή έχουν ιδιαίτερα αυξημένες απώλειες θέρμανσης (ή ψύξης), με αποτέλεσμα να απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να ζεσταθούν (ή να δροσιστούν).

Εκατοντάδες κτήρια στην Τρίπολη αλλά και στην Αρκαδία γενικότερα, είναι κατασκευασμένα προ πολλών ετών, τότε που  δεν υπήρχε υποχρεωτικός κανονισμός θερμομόνωσης. Αλλά και όσα κτίρια κατασκευάστηκαν αργότερα έχουν συνήθως μόνο στοιχειώδη θερμομόνωση, καθώς οι απαιτήσεις των πρώτων κανονισμών ήταν χαμηλού επιπέδου. Μόνο τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν θεσπισθεί ποιοτικά κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά έκτοτε σταματήσαμε να κτίζουμε…

Το χειρότερο: η ενεργειακή ένδεια πηγαίνει μαζί με τη φτώχεια. Το φαινόμενο με τα σπίτια – σουρωτήρια είναι έντονα ταξικό, καθώς ειδικά σε τέτοια σπίτια κατοικούν οι πιο φτωχοί. Με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολύ περισσότερες δαπάνες για να ζεσταθούν, την ώρα που το ταμείο είναι μείον.

Η κατάσταση αυτή δεν έγινε κατορθωτό να αναστραφεί από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο επιδοτεί εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες. Αφενός ήταν σχετικά περιορισμένο σε έκταση, αφετέρου, οι φτωχές οικογένειες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό, δεν μπορούν στις σημερινές συνθήκες να συμμετέχουν οικονομικά ούτε στο ελάχιστο.

Κι όμως ένα μεγάλο κοινωνικά προσανατολισμένο πρόγραμμα κτιριακής ενεργειακής αναβάθμισης, με μεγάλη επιδότηση από δημόσιες πηγές, θα μπορούσε να ζεστάνει πολλούς ξεπαγιασμένους «ενεργειακά φτωχούς», να συμβάλει στην πολύτιμη εξοικονόμηση ενέργειας (ειδικά εισαγόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου) και να δημιουργήσει επίσης πολλές θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στον τόπο μας, αφού τα υλικά κατασκευάζονται στη χώρα μας. Μήπως τελικά το πρόγραμμα αυτό πρέπει να επανεξεταστεί με καλύτερους όρους προσφοράς;

 

 

 

Κίνδυνος απένταξης

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου  είναι γεγονός πως αποτελεί την περιοχή της χώρας με το μεγαλύτερο αριθμό των καταγεγραμμένων ΧΑΔΑ και, διαχρονικά, με τη μεγαλύτερη υστέρηση στην υλοποίηση  υποδομών. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι δική μας αλλά του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο επισημαίνει πως αν δεν κλείσουν, σύντομα η χώρα θα οδηγηθεί για δεύτερη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκληρά χρηματικά πρόστιμα.  Η διοικητική δε παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από νόμιμες ενέργειες και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των Δήμων, μέχρι την έναρξη λειτουργίας των έργων ΠΕΣΔΑ καθώς και από έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ και περιλαμβάνει την αποκατάσταση των 82 ΧΑΔΑ, μονάδες κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων σε επιλεγμένες περιοχές, καθώς και κάποιες υποδομές  για την εξυπηρέτηση των δήμων, σημειώνει σημαντική καθυστέρηση.  Γι αυτό και εμπίπτει στην ομάδα των «κοιμώμενων» έργων και υπό εξέταση ως προς τη διατήρηση της χρηματοδότησης.

 

Με σημαίες στα μάρμαρα

Ο μαθητές του 2ου γυμνασίου Κορίνθου, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Βρετανικό Μουσείο, επέδωσαν 36 επιστολές στο Διευθυντή του, στις οποίες ζητούν να επιστραφούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα. Οι επιστολές ήταν γραμμένες στην Αγγλική και ανέλυαν τους ιστορικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να επιστραφούν τα Μάρμαρα. Για να γίνει πιο ηχηρό το μήνυμά τους, ύψωσαν ελληνικές σημαίες μπροστά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

 

Βόρεια Κυνουρία

Η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε ιδιώτη, με ανοικτό διαγωνισμό, θα συζητηθεί, την Τετάρτη 27/2, 18.00, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάντως, καλό θα ήταν ότι είναι να γίνει για το θέμα, να προχωρήσει άμεσα. Δηλαδή, ή να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ανάθεση της αποκομιδής ή υπάρξει μέριμνα ώστε να προσληφθούν έκτακτοι υπάλληλοι ενόψει του καλοκαιριού, για να μην συνεχιστούν και φέτος τα περσινά παράπονα. Πηγή: astrosnews.gr

 

Παπαθεοδώρου στη ΔΗΜΑΡ

Και επίσημα στη ΔΗΜΑΡ ανήκει πλέον ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, μετά την εγγραφή του στην Τοπική Οργάνωση Αμπελοκήπων του κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο απέδειξε τη σύμπραξή του με τη συγκυβερνώσα Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Ο υφυπουργός Παιδείας της τρικομματικής κυβέρνησης, κ. Παπαθεοδώρου, είχε προταθεί από την Δημοκρατική Αριστερά για τον υπουργικό θώκο, δίχως όμως να είναι επίσημο μέλος της Αγίου Κωνσταντίνου. Ήταν  πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, εργαζόταν δε ως καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής.

 

Συνέδριο ΑΝ.ΕΛ

Το  προσυνέδριο  της Περιφέρειας Πελοποννήσου του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, θα επικεντρωθεί κυρίως στη θεματική ενότητα:  Οικονομία-Ανεργία.

Τις εργασίες θα ανοίξει ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ ειδικός εισηγητής θα είναι ο  Νότης Μαριάς, Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Οικονομίας, με κεντρικούς εισηγητές τους:  Παναγιώτη Μελά,  Βουλευτή Α’ Πειραιώς και Βασίλη  Καπερνάρο, Βουλευτή Β’ Αθηνών. Δεδομένου ότι θα δοθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση, ιδιαίτερη σημασία στα προβλήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσοι επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά, με 5λεπτη εισήγηση, για οποιαδήποτε θέμα κρίνουν σκόπιμο.

 

Χαμογελάτε

Από τις  ατάκες που συχνά ακούγονται  σε δικαστήρια
Δικηγόρος: Γιατρέ, πόσες από τις νεκροψίες σας τις έχετε διενεργήσει σε νεκρούς ανθρώπους;
Μάρτυρας : Όλες. Οι ζωντανοί, ξέρετε, αντιστέκονται πάρα πολύ

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας”

  1. Δεν εχει πατο η ηλιθιοτητα του Ελληνα !

    Στην Τριπολη που οι θερμοκρασιες ειναι πολικες ( και τα πραγματα ηταν χειροτερα πριν απο δεκα-εικοσι χρονια ) ,δεν χτιζονταν τα σπιτια με θερμομονωση !!!
    Δηλαδη επρεπε να υπαρχει κανονισμος για να καταλαβει ο καθε ανοητος εργολαβος και ο καθε ανεγκεφαλος ιδιοκτητης οτι κανει κρυο εκει !;!;!;!;!

    Αλλα δεν συνεβαινε ετσι .
    ΟΧΙ !

    Ολα τα πραγματα στην ψωροκωσταινα γινονται στο γονα !
    Οπου μας κατεβει χτιζουμε ,οπως μας κατεβει ,χωρις σχεδια ,χωρις ρυμοτομια ,χωρις προνοια για το μελλον ,χωρις να σκεφτομαστε !!!
    Γιατι ετσι ειναι ο Ελληνας !
    Δεν του αρεσει να προγραμματιζει τις δουλειες του ,γιατι ετσι !
    Τι ειμαστε ; Βοριοευρωπαιοι ,ηλιθιοι εμεις ;;;

    Οσο για τα προγραμματα που αναφερετε ,φροντισαν οι ιδιοι οι κατοικοι για αυτα .
    Πως ;

    Μα με το να εκλεγουν τον καθε ασχετο και ανευθυνο στις κρισιμες θεσεις του Δημου και του Νομου ,μονο και μονο γιατι τους εταξε κατι !
    Ποιος θα επιλαμβανοταν για να εξοικονομησει τα χρηματα για τις πιθανες επιδοτησεις ;
    Ο απλος λαος ; Οχι βεβαια .
    Και αυτοι ασχοληθηκαν με αλλες ,πιο προσοδοφορες ασχολιες …

    Με λιγα λογια εβγαλαν τα ματακια τους με τα ιδια τους τα χερακια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *