Νέα από Αρκαδία.Ασφυκτικός έλεγχος των ΟΤΑ

Είναι διαχρονικά διαπιστωμένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε από τους χώρους όπου η κακοδιαχείριση αποτέλεσε τον κανόνα στον τρόπο λειτουργίας της. Ηταν μάλιστα έτσι δομημένοι οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων και τόσο αναποτελεσματικοί ή και τελείως ανύπαρκτοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε τελικά να μην εκπλήσσει το γεγονός της ασύλληπτης σπατάλης που είχε ως αποτέλεσμα οι σημαντικότεροι ΟΤΑ να είναι σήμερα καταχρεωμένοι.

Την προσπάθεια διασπάθισης δημόσιου χρήματος, με κακοδιαχείριση, σπατάλες αλλά και πολλές παρανομίες σε προμήθειες, έργα, υπηρεσίες κ.λπ. εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο για το οικονομικό έτος 2010, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου και των πρώτων «σκληρών» μέτρων και περικοπών. Και κατάφερε να αποτρέψει παράνομες δαπάνες πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2010, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία για τον καταλογισμό διάφορων κονδυλίων σε βάρος εκπροσώπων της διοικητικής μηχανής και των ΟΤΑ.  Βλέπετε η κρατική μηχανή φάνηκε να συνεχίζει να λειτουργεί στην ίδια λογική με προμήθειες και έργα που γίνονταν με απευθείας αναθέσεις, με κατατμήσεις δαπανών και αναθέσεις συμπληρωματικών εργασιών για να αποφεύγονται διαγωνισμοί, με παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων και ειδικών συμβούλων, με υπερβολικές δαπάνες σε γιορτές, κηδείες, εκδηλώσεις, αναμνηστικά δώρα, δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση έργου αρχών, σε κινητά, ακόμα και σε πούρα…

Υπό την έννοια αυτή το εγχείρημα της μεταρρύθμισης, που πιλοτικά ξεκινάει σε 12 ΟΤΑ, αποτελεί, τρόπον τινά, ένα στοίχημα που θα πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί, αν θέλουμε να αποκτήσουμε, επιτέλους, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία θα είναι σε θέση να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στον πολίτη και ταυτόχρονα να σέβεται τα χρήματα που διαχειρίζεται.

Γι αυτό και αποτελεί  βασικό  βήμα η επιβολή του ασφυκτικού οικονομικού ελέγχου, υπό τον οποίο θα τεθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Θα ξοδεύουν μόνο όσα χρήματα έχουν στη διάθεσή τους. Η όποια υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από έσοδα που οι ΟΤΑ θα διασφαλίζουν από αυξήσεις που θα επιβάλλουν στα διάφορα δημοτικά τέλη.

Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια. Αλλά θα πρέπει να επιτύχει. Με τις όποιες βελτιώσεις που ίσως χρειαστεί να επέλθουν, οι οποίες ασφαλώς και χρειάζονται. Για να υπάρξουν αποτελέσματα για τους πολίτες.

Εγκαίνια Μαλλιαροπούλειου

Με την «Τραβιάτα» του Βέρντι  θα  εγκαινιαστεί  επίσημα από την Εθνική Λυρική Σκηνή το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο το Σάββατο  23 Μαρτίου 2013. Χορηγός της παράστασης θα είναι  ο Αρκάς φαρμακοβιομήχανος κ. Ντέμος.  Πρόκειται για  μία από τις πλέον δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως, καθώς εδώ και περισσότερο από ενάμιση αιώνα , η Τραβιάτα συγκινεί και μαγεύει το κοινό, αλλά και τους τραγουδιστές που καλούνται να την ερμηνεύσουν.

Εκλογές ΠΑΣΟΚ

Με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν χθες και στη Αρκαδία, οι εσωκομματικές εκλογές, εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή.  Στο Δήμο Τρίπολης  ψήφισαν συνολικά 573 άτομα, χωρίς σταυρό βρέθηκαν 4 ψηφοδέλτια, άκυρα – λευκά 4, έγκυρα 565. Ειδικότερα, έλαβαν:  Μπερτζελέτος Δημήτρης 111, Κατσικερός Παρασκευάς 70, Χρονόπουλος Χάρης 67, Σαραντοπούλου Διαμάντω 62, Καστανός Παναγιώτης 53, Παπαδημητρίου Σωτήρης 47, Γιαλή Κατερίνα 33, Λυμπεράκη Γιάνννα 31, Αλεξάκης Βασίλης 24, Καδάς Γιώργος 20, Λαγός Σάκης 19, Μύγα Δήμητρα 13, Αλεξόπουλος Χάρης 7, Πανόπουλος Γιώργος 4, Σμυρνής Γιώργος 2 και Κατσίνης Γιώργος 2.

Στη Μεγαλόπολης ψήφισαν 106, στη Γορτυνία 107, στη Βόρεια Κυνουρία 84 και στη Νότια Κυνουρία 48 και εκλέγονται όλοι σε αυτές τις επαρχίες.

Περιοδεία Καραμανλή

Μίνι περιοδεία στην Πελοπόννησο έκανε το Σαββατοκύριακο ο Κ. Καραμανλής. Η σύντομη ταξιδιωτική απόδραση του πρώην πρωθυπουργού, η οποία δεν περιελάμβανε ούτε κατ’ ελάχιστον πολιτικές δραστηριότητες ή συζητήσεις, ξεκίνησε από τη Δημητσάνα, όπου μετέβη οικογενειακώς και μαζί με το ζεύγος Γιάννη και Χριστίνας Βαληνάκη. Διανυκτέρευσαν εκεί και το Σάββατο η συντροφιά επισκέφθηκε την περιοχή των Ασπρων Σπιτιών στα όρια των Νομών Αρκαδίας και Ηλείας…
Στη συνέχεια, ο Κ. Καραμανλής ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ενός σταθερού μέλους της προσωπικής του ασφάλειας που κατάγεται από την περιοχή και μετέβη σε παρόχθια περιοχή του Αλφειού. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα «ilialive», ο πρώην πρωθυπουργός, η οικογένειά του και οι φίλοι του γευμάτισαν και επέστρεψαν αργά το απόγευμα στη Δημητσάνα.

Πολιτικές συζητήσεις δεν περιελάμβανε το «μενού», καθώς είναι γνωστή η σχετική… εντολή που δίνει κάθε φορά στους συνδαιτυμόνες του ο πρώην πρωθυπουργός… Πηγή: Ethnos.gr

Βάσει προσόντων

Απόλυτος  ως προς το θέμα του νέου διοικητή του Παναρκαδικού νοσοκομείου υπήρξε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, προφανώς για να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από την προσπάθεια αναστολής, για ένα – δυο μήνες,  μέσω τροπολογίας  στη βουλή του νόμου που θέλει τους διοικητές των νοσοκομείων να κατέχουν πτυχίο ανωτάτης εκπαίδευσης. Ο νέος διοικητής, λοιπόν, θα επιλεγεί από το αρμόδιο όργανο βάσει προσόντων μέσα από άκρως δημοκρατικές διαδικασίες εντός του Μαρτίου, με προκήρυξη διαγωνισμού ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις  αιτήσεις τους.

Διάβρωση ακτών

Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα και το Περιφερειακό Συμβούλιο ο δήμαρχος Ν. Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης, μετά και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο από την θαλασσοταραχή του διημέρου 21 και 22 Φεβρουαρίου,  θέτει το πρόβλημα «των της διάβρωσης των ακτών του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, που τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να χάνουμε (εξαιτίας του έντονου κυματισμού που αναπτύσσεται 2 έως 3 φορές το χρόνο κατά μέσο όρο) μεγάλο μέρος των παραλιών μας, βραχίονες και δομές λιθοπλήρωσης των λιμανιών μας, προστατευτικά τοιχία και αναχώματα των ιδιοκτησιών μας, εξυπηρετήσεις μας για τον τουρισμό, ακάλυπτους και λειτουργικούς χώρους κατοικιών μας, εξοπλισμό καταστημάτων μας, καλλιέργειές μας, τμήματα αγροκτημάτων μας, τα οποία συνεπεία της εκτεταμένης κατάληψής τους από τη θάλασσα καθίστανται άγονα». Γι αυτό και ζητά «τη χρηματοδότηση, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, της εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη έργων προστασίας ακτών Δήμου Νότιας Κυνουρίας από τη διάβρωση».

Θέατρο

Η παράσταση «CAVEMAN» του Rob Becker σε διασκευή και σκηνοθεσία της Αναστασίας Παπαστάθη παρουσιάζεται  απόψε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρίπολης. Ένας μονόλογος… προϊστορικός με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη να ενσαρκώνει το ρόλο του ανθρώπου των σπηλαίων σε μια παράσταση, που ξεχώρισε και αγαπήθηκε όσο λίγες. Ο «άνθρωπος των σπηλαίων» είναι δημιούργημα του Αμερικανού Rob Becker. Γεμάτος ενέργεια, ετοιμολογία στο «φλερτ» με το κοινό του, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης τραβάει το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Η συμμετοχή του κοινού, που είναι καθοριστική σε όλη αυτή την διαδρομή, οδηγεί σε απρόβλεπτες εξελίξεις, με ανατροπές, εκπλήξεις και απογειωτικές εκρήξεις γέλιου.

Χαμογελάτε

Συζήτηση μεταξύ ξανθιών :
– Μωρή για βγες να δεις αν ανάβει το φλας στο αυτοκίνητο;
– Ναι, Οχι, Ναι, Οχι, Ναι…..!!!

 ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *