Από το μικροσκόπιο όλες οι αναπηρικές!

Με στόχο το πετσόκομμα του αριθμού όσων λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις ξεκινά σήμερα η λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Στο εξής, για επανεξέταση τόσο νέων όσο και παλαιών αναπηρικών συντάξεων, πλην μόνο εκείνων που θεωρούνται οριστικές, την ευθύνη της σχετικής γνωμάτευσης θα έχουν οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στοχεύει, μέσα από τους επανελέγχους που θα διενεργηθούν, στο να περιορίσει τις συντάξεις «μαϊμού» που χορηγήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και να μειώσει το πανελλαδικό ποσοστό τους, από το 13%, που είναι σήμερα, κοντά στο 8%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αναπηρικές συντάξεις δεν θα ξεπερνούν τις 70.000-80.000, όταν σήμερα ο αριθμός τους κυμαίνεται κοντά στις 110.000.
Οπως ανακοινώθηκε, σε σχετική εγκύκλιο, θα υπάρχουν 45 σημεία σε όλη τη χώρα, όπου θα λειτουργήσουν παραρτήματα του ΚΕΠΑ. Θα στελεχωθούν από τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα αποτελούνται από γιατρούς του Ειδικού Σώματος Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών και θα είναι εκείνες που θα αναλάβουν όλη τη διαδικασία επανελέγχου και τελικής αξιολόγησης παλαιών και νέων αναπηρικών συντάξεων.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται για την παραπομπή στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα είναι η εξής:

Ο ενδιαφερόμενος-ασφαλισμένος καταθέτει αίτηση για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή επανεξέτασης στον οικείο φορέα ασφάλισής του. Ο σχετικός φάκελος αποστέλλεται στο πλησιέστερο ΚΕΠΑ, με βάση τη μόνιμη κατοικία του ασφαλισμένου. Σημειώνεται ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες υποβάλλουν σχετική αίτηση απευθείας στο πλησιέστερο ΚΕΠΑ.
Η αρμόδια πλέον Υγειονομική Επιτροπή εξετάζει σε α’ βαθμό τους φακέλους που έχει στη διάθεσή της και σχηματίζει σχετική κρίση για το ποιο είναι το ποσοστό αναπηρίας του ασφαλισμένου και άρα για το εάν δικαιούται ή όχι τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, με ταυτόχρονο χαρακτηρισμό του ως ΑμεΑ. Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποδίδεται το ποσό των 46,14 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο που περνάει διαδικασία κρίσης από τον ασφαλιστικό του φορέα ή από το υπουργείο Υγείας αν είναι ανασφάλιστος.
Εάν οι ασφαλισμένοι θεωρήσουν ότι αδικήθηκαν, τότε έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης, η οποία αξιολογείται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, η οποία καλείται πλέον να πάρει τελεσίδικη απόφαση.

Βασίλης Αγγελόπουλος

http://www.dimokratianews.gr/content/2082/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *