ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Προς ΕΟΠΥΥ, πληρώστε τα χρέη σας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καταρρέει.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας την εφαρμογή των οδηγιών του Πρωθυπουργού και προειδοποιώντας για πιθανή ολική κατάρρευση της πλειοψηφίας των ιδιωτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο,

Κηφισίας 39 Μαρούσι

Κοιν: 1) Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κύριο Α. Λυκουρέντζο

2) Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κύριο Μ. Σαλμά

Αθήνα 26/02/2013

Θέμα: «Χρονοδιάγραμμα πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών πρώην ταμείων και ΕΟΠΥΥ»

Κε Πρόεδρε

Μετά από την έκδοση της υπ’αριθμόν ΦΕΚ 188Β’ ΚΥΑ, που καθορίζει το απαράδεκτο ύψος του «κουρέματος» των ιατρικών υπηρεσιών υγείας σε σχέση με τους λοιπούς παρόχους, οφείλετε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες διαδικασίες, ώστε να τεθεί εντός των χρονικών ορίων όπως έχουν δημοσιοποιηθεί από τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥΥΚΑ η αποπληρωμή των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που στήριξαν και χρηματοδότησαν ατόκως το ασφαλιστικό σύστημα επί 2,5 έτη, αποτρέποντάς το από το να καταρρεύσει.

·      Υπενθυμίζουμε τις συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ οι οποίες αγγίζουν τα 1,1 δις ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων και άλλα 300 εκ χρέη ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς.

·      Επίσης ο ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, κλπ πρώην ταμεία δεν έχουν εξοφλήσει τους συμβεβλημένους ιατρούς για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, που αποτελεί αποκλειστικό χρέος ΕΟΠΥΥ βάσει του ΦΕΚ188Β’ , το οποίο είναι ληξιπρόθεσμο.

·      Ο ΕΟΠΥΥ έχει αποζημιώσει τους ιατρούς παρόχους για κλινικές επισκέψεις μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 και παρακλινικές εξετάσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2012 με προκαταβολή 90%, χωρίς να έχει προβεί σε αποζημίωση του υπόλοιπου 10%. Παρομοίως, οι εργαστηριακοί ιατροί που επιφορτίζονται με κόστος αναλωσίμου φαρμάκου, κόστος συντήρησης μηχανημάτων και κόστος προσωπικού έχουν αποπληρωθεί μόνο 7 στους12 μήνες με καταβολή ποσού 90%, πράγμα που καθιστά επισφαλή την επιβίωση του κλάδου.

·      Κατά τη διάρκεια του 2012, τέσσερα ταμεία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα το ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΕΤΑΑ. Εκτός από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτά τα ταμεία δεν έχουν εξοφλήσει τους ιατρούς για τις παρεχόμενες υπηρεσίες για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα που εισήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ.

·      Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος λογιστικής εκκαθάρισης των ταμείων (ΟΠΑΔ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, κλπ) που δεν έχουν προβεί σε πρόχειρο ή οριστικό λογιστικό έλεγχο μετά από 2,5 έτη, πράγμα που επισύρει τεράστιες ευθύνες στις διοικήσεις των προαναφερθέντων ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ.

·      Οι συμβάσεις των ιατρών δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από τη διοίκηση του Οργανισμού παρά το γεγονός ότι έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την αποστολή των συμβάσεων αυτών, θέμα στο οποίο έχετε προσωπικά δεσμευθεί σε συνάντηση μαζί μας. Τυχόν αιφνιδιαστική αλλαγή με νέου τύπου συμβάσεις, χωρίς προηγούμενο διάλογο και με διατάξεις που θα δημιουργούν προϋποθέσεις ρουσφετολογικής διαχείρισης των συμβάσεων αυτών θα μας βρει ΚΑΘΕΤΑ αντίθετους.

Ζητούμε άμεσα να μας δοθεί επίσημα το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με το χαρακτήρα του επείγοντος για εκείνες τις δαπάνες των ταμείων (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ) που έχουν προχωρήσει σε πλήρη εκκαθάριση των παλιών λογαριασμών.

Σας καλούμε επίσης σε άμεση έναρξη διαλόγου, στο πλαίσιο της επιτροπής διαπραγμάτευσης του Ν.4111/13, καθώς η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αποτελεί την μοναδική επαγγελματική ένωση που εκπροσωπεί το σύνολο των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Θα πρέπει να αντιληφθείτε επιτέλους ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ζοφερή όσον αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας χιλιάδων ιατρείων με την επερχόμενη αποδυνάμωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Γιά το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γεν. Γραμμ.

Ελευθερίου Γεώργιος                                                  Παπασιδέρης Χρήστος

2 thoughts to “ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Προς ΕΟΠΥΥ, πληρώστε τα χρέη σας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καταρρέει.”

  1. Ποιές οδηγίες του πρωθυπουργού μας τσαμπουνάτε βρε; Που τις είδατε; Tάχα θέλει να πληρωθούν οι γιατροί ο πρωθυπουργός και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του καλού κ Σαμαρά οι υπουργοί του; Ως πότε κύριοι της ΕΝΙ-ΕΟΠΠΥ θα παρακαλάτε ως επαίτες γιά τα δεδουλευμένα των μελών σας; Κάθε τρεις και λίγο ανακοινώσεις επι ανακοινώσεων.
    Και όταν κάνετε …τάχα επίσχεση εργασίας….αυτή κρατάει το πολύ 1,5 ημέρα,γιατί σας υπόσχονται ψεύτικα ότι θα……..αααααααααααα σας πληρώσουν και εσείς άλλο που δεν θέλετε την σταματάτε αμέσως.
    Ποιό διάλογο επιζητείτε και με ποιούς; Δεν βαρεθήκατε ποιά!
    Αφήστε λοιπόν τις κορώνες και συνειδητοποιήστε ότι μόνο η ανατροπή αυτής της πολιτικής στην υγεία θα φέρει αποτελέσματα.

  2. Κωστη ,

    Δεν εχεις καταλαβει ποιοι ιατροι συνεπραξαν με το εκτρωμα ;
    Καποιοι υπερηλικες που δεν σταυρωναν ασθενη ή ειναι κοντα στη συνταξη ,οι ημετεροι και μερικοι νεωτεροι που νομιζαν οτι θα λειτουργουσε σαν κραχτης για το ιδ. ιατρειο τους .

    Γιατι να συμμετασχουν σε κινητοποιησεις ,λοιπον ;
    Οσο για την ποιοτητα της ιατρικης που παρεχουν ; 5 αστερων !!!

    Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *