Νοσοκομεία.Ποιοι θα διοικήσουν; Σφικτός ο κομματικός εναγκαλισμός

Οι τελευταίες τοποθετήσεις – αλλαγές διοικητών στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και στα νοσοκομεία, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, οδηγούν αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο χώρος αυτός θα αργήσει ακόμη πολύ να απαλλαγεί από τις πελατειακές σχέσεις και τον σφιχτό εναγκαλισμό του με τους πολιτικούς. Κάποτε είχαν μιλήσει για ανοιχτή διακυβέρνηση, με βιογραφικά κατάλληλα και ικανά να στελεχώσουν τέτοιες υπηρεσίες. Σήμερα όλα αυτά ξεχάστηκαν και επανήλθαμε στην πεπατημένη κάποιων παρελθόντων εποχών, που θέλαμε οριστικά να λησμονήσουμε. Τα ονόματα που ανακοινώθηκαν προ ημερών για τις θέσεις αυτές υπακούουν στη στενή λογική της κομματικής ευνοιοκρατίας και του νεποτισμού. Παράδειγμα ο νέος διοικητής της δικής μας  6ης Υγειονομικής  Περιφέρειας, πρώην Νομάρχης και πρώην βουλευτής Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ. Μένουμε μόνο σε αυτόν και αντιπαρερχόμαστε άλλα ονόματα διοικητών νοσοκομείων, η απλή ανάγνωση των οποίων από τη λίστα επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Μπορεί όλα αυτά τα πρόσωπα να είναι άξια να διοικήσουν και σαφώς η συγγένειά τους με πολιτικά πρόσωπα, ή η επιλογή τους από μια λίστα κομματικής επετηρίδας δεν μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή τους.
Επειδή όμως από τέτοιου είδους αξιώματα έκαναν παρέλαση για πολλά χρόνια  ή δεκαετίες, συγγενείς πολιτικών και αποτυχόντες να εκλεγούν πολιτικοί, δικαιούμαστε να είμαστε τουλάχιστον συγκρατημένοι για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν.
Όταν, μάλιστα,  και η Τρόικα πια απαιτεί νοικοκύρεμα και εξυγίανση στα νοσοκομεία, θα περίμενε κανείς να δει πρόσωπα που έχουν σταδιοδρομήσει ως μάνατζερς στον ιδιωτικό τομέα και όχι πρόσωπα που η σημαντικότερη δραστηριότητά τους μέχρι τώρα είναι πολιτική.
Γιατί, όπως προσφυώς έχει ειπωθεί,  όποιος έχει περάσει από την πολιτική, κατά κανόνα έχει μάθει να αποφεύγει τις συγκρούσεις, να κουκουλώνει τις ατασθαλίες και να συμβιώνει με τα ρουσφέτια. Κι αν επανέλθουμε και επικρατήσουν και πάλι τέτοιες λογικές στα νοσοκομεία, χαθήκαμε… Δεν νομίζουμε πως έχουμε καιρό για χάσιμο!

Παπαμήτρος Ιωάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *