Φουλ… φοροφυγάδες γιατροί, τεχνίτες, δικηγόροι και εστιάτορες

Οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες είναι οι γιατροί, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, όπως υποστηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας GPO, που έκανε για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και αφορά τη γνώμη των νοικοκυριών και των εμπόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δημοσκόπηση έγινε τον Ιανουάριο σε 1.600 νοικοκυριά και σε 1.000 μικρομεσαίους και κατέγραψε τις απόψεις για τη φοροδιαφυγή και τον τρόπο αντιμετώπισής της αλλά και τη σημασία της μικρής επιχείρησης για την οικονομία.

Ετσι τα νοικοκυριά θεωρούν ότι είναι «πολύ και αρκετά» έντονο το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στις ακόλουθες επαγγελματικές κατηγορίες:

Ιατρεία 88,6%.
Τεχνίτες (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) 85,4%.
Δικηγορικά γραφεία – συμβολαιογραφεία 75,2%.
Εστιατόρια – ταβέρνες 57,9%.

Ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά τα βενζινάδικα (44,1%), τα μικρά εμπορικά καταστήματα (37,6%) και τα σούπερ μάρκετ (17,7%).
Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα (95,7%) θεωρεί η κοινή γνώμη το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, καθώς το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες τους (53%) φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μόλις όμως το 16,4% παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει αποκρύπτοντας εισοδήματα. Ωστόσο, το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας π.χ. απόδειξη).

Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κοινή γνώμη πιστεύει σε ποσοστό 39,5% ότι η φοροδιαφυγή είναι «μέτρια» και το 22,1% «μικρή», ενώ μόνο το 34,9% υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή από τις μικρομεσαίες είναι «μεγάλη». Ταυτόχρονα, περίπου 6 τους 10 (58,4%) θεωρούν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρείες.

Ωστόσο, οι πολίτες αναγνωρίζουν σε ποσοστό 70% ότι η φοροδιαφυγή στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σχετίζεται με την ανάγκη βιωσιμότητας αυτών και όχι με την προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.

Νέες θέσεις εργασίας εάν μειωθούν οι φόροι
Το 74,2% λέει «όχι» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα από τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, λέει η πλειοψηφία των πολιτών, υποστηρίζοντας πως η μείωση θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σημειώνεται πως το 74,2% των πολιτών τοποθετείται αρνητικά απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο ποσοστό 64,4% πιστεύει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά με ποσοστό 67% στο ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Σε ό,τι αφορά τη γνώμη των ίδιων των μικρομεσαίων: οι περισσότεροι κρίνουν ότι οι υπάρχουσες μέθοδοι αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι χαμηλής επάρκειας. Παράλληλα, το ασταθές και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα κρίθηκε από τους περισσότερους μικρομεσαίους ως η σημαντικότερη αιτία για τη μη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Εξάλλου, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα έχουν αρνητική γνώμη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και πιστεύουν ότι δεν είναι πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Μετά την έλλειψη ρευστότητας, το ασταθές φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία θεωρούνται τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακολουθούν η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων/υπηρεσιών (20,6%) και η φοροδιαφυγή (20,2%).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63787289

One thought to “Φουλ… φοροφυγάδες γιατροί, τεχνίτες, δικηγόροι και εστιάτορες”

 1. Και γ@μw τις ερευνες !!!

  Λες και επρεπε να γινει ερευνα για να αναδειχτει το προφανες !
  Ποιο ειναι αυτο ;
  Μα το οτι ο ενας κλεβει τον αλλο και ολοι διαμαρτυρονται οτι ο αλλος εκλεψε περισσοτερο ,στη χωρα της μ@^@&*ας !!!

  Μια ειναι η συμβουλη μου .
  Διαλεξτε ενα καθρεφτη ,μεγαλου μεγεθους ,καθηστε απεναντι και κοιταξτε .
  Το ειδωλο απεναντι σας ειναι ο υπαιτιος της καταστασης που υπαρχει στη χωρα !!!
  Αυτος που με την ηλιθιοτητα του ,τις πολιτικες επιλογες του και την ανοχη του ,διελυσε τα παντα .

  Μπορειτε και να το κανετε και interactive .

  Μουτζωνοντας αυτον απεναντι ( στο καθρεφτη ) ,θα τιμωρειτε ,συγχρονως και τον υπευθυνο της καταντιας αυτου του τοπου !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *