Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης.Καλύτερα κλειστό παρά ανοιχτό

ΚΛΙΚ στην εικόνα Να βρεθεί ποιος ευθύνεται, ποιος έκανε το κακό στο παιδί τους -καταγγέλλοντας πως πρόκειται για φόνο- ζητά η οικογένεια του 34χρονου Καλαματιανού που βρέθηκε απανθρακωμένος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης(ΨΝΤ) δεμένος στο κρεβάτι, μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

«Δεν ήταν τρόφιμος, δεν ήταν ψυχασθενής. Ηταν ΑμεΑ, με νοητική υστέρηση κάτω του 30% και αναπηρία 100%. Για αλλαγή φαρμάκου πήγε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Πήγαινε στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ εδώ και 5 χρόνια και παρακολουθούσε πρόγραμμα», τόνισαν ξεσπώντας με δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας οι γονείς του 34χρονου ασθενούς του Ψυχιατρείου Τρίπολης, που βρέθηκε καμένος τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου δεμένος χειροπόδαρα πάνω σε ένα κρεβάτι (βλ. ρεπορτάζ «Εφ.Συν.» 18/2/2013).

Οι τραγικοί γονείς κατήγγειλαν στην εφημερίδα πως «τον έκαψαν, τον έφαγαν ζωντανό» και τόνισαν ότι «τον πήγαμε στο Νοσοκομείο στην Τρίπολη την Πέμπτη και την Παρασκευή μάς ενημέρωσαν πως τον πήγαν στο Παναρκαδικό για ράμματα, γιατί κάποιος τον χτύπησε. Μας ενημέρωσαν στις 3 τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο για το συμβάν…» . Απαιτούν «να βρεθεί ποιος φταίει, ποιος έκαψε το παιδί μας. Το ήξεραν ότι είναι με νοητική υστέρηση. Δεν μπορούσαν να το προσέξουν; Το είχαμε μαζί μας 34 χρόνια. Μας ήξερε η Καλαμάτα, τον παίρναμε μαζί μας στην ταβέρνα, στο κτήμα… Ηταν αγαπητός σε όλο τον κόσμο».

Στο μεταξύ, στις δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας (ΙΣΑ) κ. Γιώργου Παπασταματάκη προς την εφημερίδα μας, ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός «περίεργο», αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στο ίδρυμα για το συμβάν, απάντησε ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΨΝΤ κ. Μάριος Τυροβολάς με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει: «Σας γνωρίζω με την ευκαιρία του τραγικού γεγονότος της απανθράκωσης του ασθενούς του ΨΝΤ, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, τα ακόλουθα:

α) επειδή είναι στο στάδιο της προανάκρισης δεν μπορώ να μιλήσω περί αυτού και δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το πόρισμα,

β) μπορώ όμως να διαβεβαιώσω τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας (σ.σ.: που τον κάλεσε στον ΙΣΑ να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν) και κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν διευθύνω ούτε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ες-Ες ούτε άσυλο βασανιστηρίων κρατουμένων, ούτε γκουλάγκ. Αυτό αφορά και το εξαίρετο, έμπειρο προσωπικό της κλινικής μου, όπου δεν έχω ποτέ διαπιστώσει σαδιστικές εγκληματικές τάσεις. Δυστυχώς, το κακό συνέβη και οι δύστυχοι γονείς του, που σαν ήρωες φρόντιζαν το παιδί τους επί 33 χρόνια, το στερήθηκαν. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί και εγώ σιωπώ, από σεβασμό και στους γονείς και στον αδελφό του. Πάντως, 18 χρόνια που είμαι στην Τρίπολη και 31 στα νοσοκομεία, προσπάθησα πάντα να κάνω το καθήκον με σεβασμό και αγάπη για τον ασθενή. Κάτι τελευταίο, στο εγχειρίδιο επείγουσας ψυχιατρικής του Harvard υπάρχουν οδηγίες για το πώς περιορίζεται ένας ασθενής, άρα είναι ψέμα αυτό που μερικοί ισχυρίζονται ότι ο περιορισμός επί κλίνης έχει καταργηθεί, μάλιστα πρόσφατα μας εδόθησαν οδηγίες από το υπουργείο για τον περιορισμό με συγκεκριμένες οδηγίες που τηρούσαμε».

Ανταπαντώντας ο κ. Παπασταματάκης στον συνάδελφό του, τονίζει πως γνωρίζει άριστα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι «ήρωες γιατροί και οι νοσηλευτές» και υπογραμμίζει: «Υπηρετείτε σε ένα νοσοκομείο που όλο κλείνει και όλο ανοικτό είναι. Η αποασυλοποίηση, όπως και η δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, είναι πια ένα όνειρο θερινής νυκτός. Ενα έγκλημα έχετε κάνει, ότι δεν έχετε δέσει χειροπόδαρα τους εκπροσώπους της τρόικας που νομίζουν ότι μπορούν οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και τα νοσοκομεία να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας με τα ψίχουλα που αφήνουν για την υγεία».

Ακολούθως του θέτει ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις, όπως: «Πόσοι ενεργοί γιατροί υπηρετούν στο ΨΝΤ; Πόσους ασθενείς καλύπτει το ΨΝΤ; Πόσοι νοσηλευτές υπάρχουν; Πού είναι ο δ/ντής σας δύο χρόνια τώρα; Γνωρίζει το ΕΚΕΠΥΥ και οι διοίκηση τις ελλείψεις, από πότε και τι έχουν κάνει; Πραγματοποιούν στο ΨΝΤ εξετάσεις υπό πολικό ψύχος; Οι γιατροί, το προσωπικό οι ασθενείς κρυώνουν; Πόσες ώρες ανάβουν οι λέβητες; Ποια είναι η ποιότητα του φαγητού; Οι συνάδελφοι εφημερίας τι και από πού τρώνε; Αν ήταν επαρκές το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα συνέβαινε αυτό το τραγικό γεγονός;»

Επίσης στην ανταπάντησή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Τυροβολά προς τον υπογράφοντα το ρεπορτάζ (πριν από έναν χρόνο περίπου), οι οποίες είχαν μεταδοθεί και μέσω της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της ΝΕΤ, με τις οποίες έκρουε τον κώδωνα κινδύνου ότι η αναλογία προσωπικού-ασθενών θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε αυτά τα γεγονότα, ότι η κεντρική θέρμανση είναι ανεπαρκέστατη και το φαγητό όχι το ενδεδειγμένο για ασθενείς που λαμβάνουν τόσο βαριά φάρμακα, και τον ρωτά τι του απάντησαν οι αρμόδιοι.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι στην καθήλωση του ασθενούς οδηγηθήκατε γιατί δεν είχατε άλλη λύση και κυρίως δεν υπήρχε προσωπικό για να μπορέσει να παρακολουθήσει 200 και πλέον ασθενείς. Η κλήση σας στον ΙΣΑ για διευκρινίσεις σκοπό έχει να αναδείξει αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί και το προσωπικό δεν είναι είλωτες. Αν κάποιος φταίει, είναι αυτό το ανάλγητο τροϊκανούμενο κράτος με τις συνεχείς κολοτούμπες που κάνει. Οι γιατροί και το προσωπικό εδώ και πολύ καιρό υφίστανται το σύνδρομο burn out σε όλο του το μεγαλείο.»

Η υπόθεση αυτή με τον τραγικό θάνατο του 34χρονου εξακολουθεί να απασχολεί την κοινή γνώμη της Τρίπολης και δεν είναι λίγοι αυτοί που προβληματίζονται γιατί ο άτυχος ασθενής μετά την περιποίηση του θλαστικού τραύματος στο κεφάλι, για το οποίο τον διακόμισαν στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, επανήλθε στην ίδια πτέρυγα με τους άλλους ασθενείς, ένας ή περισσότεροι εκ των οποίων του το προξένησαν και μάλιστα τον έδεσαν σε ένα κρεβάτι δωματίου με την πόρτα ανοιχτή και με ελλιπή προστασία του λόγω της έλλειψης προσωπικού! Αυτή η έλλειψη προσωπικού είναι αξεπέραστη εδώ και πάρα πολλά χρόνια και επιδεινώνεται από το γεγονός ότι έχουν ήδη κλείσει ψυχιατρεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, βόρεια, νότια και νησιωτική, και το Ψυχιατρείο της Τρίπολης υποδέχεται ασθενείς από ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη!

Και το ξαναγράφουμε ρωτώντας: Οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας εδώ και είκοσι χρόνια τίποτα αποτελεσματικό δεν έπραξαν για την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας ψυχιατρικής φροντίδας στην Αρκαδία και την Πελοπόννησο, αντίθετα την άφησαν στην τύχη της… Ο Αρκάς υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, που γνωρίζει άριστα τα προβλήματα παροχής της ψυχιατρικής υγείας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, πώς σκοπεύει να βοηθήσει για να ξεπεραστούν;

ΤΡΙΠΟΛΗ Του Νίκου Θεοδωράκη

http://www.efsyn.gr/?p=25469

2 thoughts to “Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης.Καλύτερα κλειστό παρά ανοιχτό”

  1. Μου αρέσει που η ΄΄παράκαμψη΄΄ της κοινής διοικήτριας και των ευθυνών της γίνεται στο παραπάνω άρθρο ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ γι αυτήν καθαυτή την απουσία της από το team των υπευθύνων….
    Τι έγινε ακριβώς;
    Από τους ιατρούς μεταπηδήσαμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ΧΩΡΙΣ ενδιάμεση στάση και αναφορά;;;
    Και όλα αυτά γιατί;;;;;;
    όσα κι αν κουκουλωθούν τώρα, μη ξεχνάει ΚΑΝΕΝΑΣ πως είχαμε καταγγείλλει τα χάλια της ακαταλληλότητας και παρανομίας της διοίκησης… τα γεγονότα ήρθαν αμείλικτα και υπάρχει ήδη σε προανακριτική φάση, ολόκληρος φάκελος στην εισαγγελία Τρίπολης. Αν οι γονείς καταφύγουν στην Δικαιοσύνη, τότε οι υποθέσεις θα συνδυαστούν και θα μάθουμε κι άλλα πεπραγμένα και καλά κουκουλωμένα….

  2. Εχω βάσιμες πληροφορίες οτι πιθανόν αύριο θα έχουμε περισσότερα από τους γονείς υπομονή. Για ενα να εισαι πάντως σίγουρη οτι τίποτα δεν θα κουκουλωθή !!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *