Νοσοκομείο. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Επικίνδυνες εφημερίες στην δ’ πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική

Σε επιστολή της προς τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Δημοσθένη Ανδριόπουλο, την οποία κοινοποιεί και στον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισημαίνει ότι για τους επόμενους μήνες αδυνατεί να καταρτίσει ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, εφόσον δεν είναι εφικτό να διοριστούν ειδικευόμενοι, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τις ειδικευόμενες που ήδη βρίσκονται σε άδεια κύησης ή λοχείας για 8-12 μήνες κι εφόσον δεν μετακινηθούν ειδικευόμενοι από άλλο νοσοκομείο, όπως για παράδειγμα το «Ειδικών Παθήσεων». Μάλιστα, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η κλινική δεν θα είναι σε θέση να καλύψει ορισμένες εφημερίες τον μήνα κι έτσι δεν αποκλείεται να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία, αλλά και η ίδια η ζωή των μικρών ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ ή νοσηλεύονται στην κλινική. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα παιδιατρικά περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί της κλινικής σε κάθε 24ωρη εφημερία είναι κατά μέσο όρο 140.
«Οι μηνιαίες 54 ενεργές εφημερίες δεν μπορούν να καλυφθούν με τους 4-5 ειδικευόμενους της κλινικής. Πιστεύω ότι η προσέλευση καινούργιων ή αποσπασμένων ειδικευόμενων είναι προτιμότερη από την αφαίρεση δύο γενικών εφημεριών κάθε μήνα. Επιπλέον, κάποιες ειδικευόμενες, μετά την επιστροφή τους στην κλινική από την άδεια κύησης και λοχείας, μπορούν να ζητήσουν νόμιμα να μην εφημερεύουν για διάστημα έως ενός έτους», τονίζει η κ. Πετικοπούλου.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η κλινική είναι αμιγώς πανεπιστημιακή με μόνο μία υπηρετούσα γιατρό ΕΣΥ, η οποία είναι αποσπασμένη από το «ΑΧΕΠΑ» και δεν κάνει εκπαιδευτικό έργο. Συνεπώς, οι υπηρετούντες πανεπιστημιακοί γιατροί (πλην του Γεωργίου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος είναι βουλευτής Πιερίας και δεν εκτελεί καθήκοντα) είναι επιφορτισμένοι καθημερινά, εκτός από το κλινικό τους έργο, με τις εφημερίες και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και με την πεντάωρη καθημερινή εκπαίδευση των 60 φοιτητών.

«Θα ενισχύσουμε την κλινική»
Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Παναγιώτης Νάνος δηλώνει στη «Μ» ότι σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό αποφασίστηκε ότι δεν θα τροποποιηθεί το ισχύον πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής.
«Η κλινική θα λειτουργήσει κανονικά και θα ενισχυθεί με προσωπικό που θα μετακινηθεί από άλλες κλινικές. Στόχος μας είναι να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και να εκτονώσουμε το πρόβλημα που έχει προκύψει», επισημαίνει ο κ. Νάνος.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *