Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Ψυχιατρική Κλινική. Επιστολή Διαμαρτυρίας

Η Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ Άρτας άρχισε να λειτουργεί τον Γενάρη του 2008 ως Κλινική 6 κλινών, διαθέτοντας 3 δίκλινους θαλάμους. Η ρητή διαβεβαίωση της διοίκησης ότι θα μας συνδράμει και η πίστη μας στην αναγκαιότητα ύπαρξης Ψυχιατρικής Κλινικής καθώς και η διάθεση προσφοράς μας, αποτέλεσαν τα μοναδικά μας κίνητρα σε αυτή τη προσπάθεια.
Με πρωτεργάτες τους δύο πρώτους γιατρούς της και τη αμέριστη συνεργασία του παραϊατρικού προσωπικού της, γρήγορα μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της, ενώ πολύ σύντομα μεγάλωσε “αποκτώντας” αρχικά 9 και μετέπειτα 13 κλίνες.
Γρήγορα διαπιστώσαμε ότι η αύξηση των κλινών υπήρξε μόνο στα χαρτιά και επειδή οι 13 ασθενείς ήταν πραγματικοί, αυτοί έπρεπε στην πράξη να «σταυλιστούν» σε 3 δίκλινους θαλάμους. Προτείναμε κάποια λύση, που βασιζόταν στην επέκταση της Κλινικής, αλλά αυτή δεν προχώρησε και έτσι αναγκαστικά προχωρήσαμε στην ανάπτυξη κλινών στους διαδρόμους, σε πρώην γραφεία προσωπικού, σε άλλες Κλινικές!
Εν τω μεταξύ προέκυψε το Μνημόνιο και η Κλινική έχει προλάβει να στελεχωθεί μόνο με 3 μόνιμους ψυχιάτρους. Ένας 4ος ψυχίατρος που είχε επιλεγεί μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες επιλογής, δεν προσλήφθηκε ακόμα ένεκα Μνημονίου. Ένα Επικουρικό Ψυχίατρο με θητεία ενός έτους που είχαμε προσλάβει τον Οκτώβριο του 2012, πλέον δεν διαθέτουμε, αφού για λόγους υγείας εκείνος παραιτήθηκε προ 2 εβδομάδων και δεν υπάρχει τρόπος άμεσης αντικατάστασης του από άλλον Επικουρικό.
Έτσι τις ανάγκες υγείας των νοσηλευομένων στην Κλινική (τουτέστιν, την κάλυψη 13 τουλάχιστον ασθενών, αφού η μέση κάλυψη κλινών της Κλινικής μας κυμαίνεται γύρω στο 120%-δες στοιχεία ESYnet), την εφημεριακή κάλυψη της Κλινικής για ολόκληρο τον μήνα, την κάλυψη των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, την κάλυψη των τυχόν ψυχιατρικών προβλημάτων των νοσηλευομένων σε άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου, την αναγκαστική συμμετοχή ψυχιάτρου σε ποικίλες Επιτροπές του Δημοσίου, την πραγματοποίηση ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου αλλά και την part-time κάλυψη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΓΝ Άρτας οφείλουν να αντιμετωπίσουν 3 ψυχίατροι καθώς και ο μοναδικός ειδικευόμενος ιατρός στην ψυχιατρική. Βέβαια η τήρηση του ν. 3754/2009 περί χορήγησης ρεπό στους ιατρούς μετά από εφημερία, εκ των πραγμάτων και εκ πατριωτικού καθήκοντος είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Ίσως, αν είχαμε περισσότερους ειδικευόμενους ιατρούς, το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο πιεστικό. Όμως αν και έχουμε καταθέσει προ 3 ετών όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Υπουργείο για αύξηση του αριθμού των ειδικευόμενων (από 1 σε 4) και του χρόνου ειδικότητας τους (από 1 σε 4 χρόνια), δυστυχώς οι περιορισμοί του Μνημονίου δεν ευοδώνουν τον διορισμό τους και παραμένουμε με έναν (1) και μοναδικό ειδικευόμενο. Αλλά και ένα αίτημα εσωτερικής (εντός του Νοσοκομείου) ανακατανομής του αριθμού των ειδικευομένων που επίσης καταθέσαμε στα αρμόδια όργανα του Νοσοκομείου, επίσης δεν ευτύχησε.
Ίσως, πάλι, αν η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) του ΓΝ Άρτας ήταν στελεχωμένη όπως προβλεπόταν με 1 ψυχίατρο και 1 παιδοψυχίατρο, αφού η εγγυημένη χρηματοδότηση της μέσω ΕΣΠΑ παρακάμπτοντας τους περιορισμούς του Μνημονίου, ήταν κάποια λύση, αφού ούτε θα είχαμε αιμορραγία ιατρικών δυνάμεων από την Ψυχιατρική στην προσπάθεια μας να καλύψουμε   έστω part-time την ΚΜΨΥ, αλλά και αυτός ο ψυχίατρος της ΚΜΨΥ θα συνεισέφερε στην εφημεριακή κάλυψη της Κλινικής. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει ούτε αυτό (και επειδή δεν απορροφήσαμε τα χρήματα που προορίζονταν για την ΚΜΨΥ, αυτά επιστρέφονται).
Τούτων δοθέντων, δεν δυνάμεθα να καταρτίσουμε πρόγραμμα εφημεριών για τον μήνα Μάρτιο, πέραν της 24/3/2012,
-η φροντίδα της ψυχικής υγείας των ασθενών μας υπολείπεται ποιοτικά του επιθυμητού επιπέδου λόγω αριθμητικής ανεπάρκειας του ιατρικού προσωπικού,
-η νοσηλεία των ασθενών στην Ψυχιατρική Κλινική πραγματοποιείται σε ξενοδοχειακές συνθήκες τέτοιες που δεν τιμούν την ανθρώπινη φύση και επιπλέον προσβάλλουν τα δικαιώματα τους (όπως προβλέπονται στην Υ5α/οικ/16743 εγκύκλιο του ΥΥ&ΚΑ).

Μετά τιμής                                                                                 Άρτα, 21/2/2013

 

Τα στοιχεία του συντάκτη της επιστολής είναι στην διάθεση της ιστοσελίδας

Απάντηση προς τη Κα Παπαδοπούλου Γιούλη,

Αξιότιμη κ. Παπαδοπούλου Γιούλη,
μετά από δημοσιεύμα σας σχετικά με την  κατάσταση που επικρατεί στο ΨΝ Τρίπολης, όπου αναφερθήκατε και στο ΓΝ Άρτας λέγοντας ότι η Ψυχιατρική Κλινική του διαθέτει 5 ψυχιάτρους και 10 κλίνες, θάθελα προς αποκατάσταση της αλήθειας να σας πληροφορήσω τα παρακάτω: η Ψυχιατρική Κλινική του ΓΝ Άρτας διαθέτει μόνο 3 ψυχιάτρους που οφείλουν να καλύψουν τις ανάγκες 13 νοσηλευομένων ασθενών, τις ανάγκες της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Άρτας-Πρέβεζας, τις ανάγκες 23 ασθενών που φιλοξενούνται στον Ξενώνα και τα 2 Προστατευόμενα Διαμερίσματα του ΓΝ Άρτας, τις ανάγκες ψυχικής υγείας των νοσηλευόμενων σε άλλες Κλινικές ενός Νοσοκομείου δυναμικότητας 235 κλινών που εφημερεύει σε καθημερινή βάση. Πρός επικύρωση των όσων ισχυρίζομαι σας κοινοποιώ και επιστολή που απέστειλα σήμερα  στην Διοίκηση του Γν Άρτας όπου δηλώνω (εκτός των άλλων) την εκ των πραγμάτων αδυναμία μου να καταρτίσω πρόγραμμα εφημεριών που να καλύπτει ολόκληρο τον Μάρτιο 2013.
Δυστυχώς κ. Παπαδοπούλου η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι τραγικά δύσκολη και ο διαχωρισμός σε καλά και κακά νοσοκομεία ή κλινικές δεν ωφελεί τον αγώνα για βελτίωση των συνθηκών.
Με τιμή

2 thoughts to “Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Ψυχιατρική Κλινική. Επιστολή Διαμαρτυρίας”

 1. Με εκπλήσσει πραγματικά ο τρόπος με τον οποίο προσλάβατε τα συγκριτικά νούμερα που έδωσα στο άρθρο μου και αναφέρθηκα στο Νοσ. Άρτας!! Ακόμα και το ότι σας ενόχλησε μάλλον, παρά σας άρεσε…η υπαινικτική κατηγοριοποίησή σας στα ΄΄καλά΄΄ νοσοκομεία, όπως ΕΣΕΙΣ θέλετε να επισημάνετε…
  Παρ΄ όλα αυτά αγαπητέ κ…..και με ΟΛΑ αυτά, που μας εκθέσατε ΄΄διαμαρτυρόμενος΄΄ εξακολουθεί να είναι πασιφανής η τεράστια διαφορά ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ασθενών – ιατρών στα συγκριθέντα από εμάνα ψυχιατρεία της πόλης σας και της δικής μας….
  Θεωρώ όπτι αίναι και άσκοπο και άτοπο, να προβαίνουμε σε τύπου ΄΄ποιός είναι ο καλύτερος΄΄ σχολιασμούς και να αυτουποβαθμίζονται κάποιοι, ένεκα μνημονίου έστω !!!
  Άλλωστε ακόμα και από τα δικά μου χρόνια στην Ιατρική, ίσχυε το δόγμα, πως η μέτρηση δεν είναι τίποτ΄ άλλο, παρά ΣΥΓΚΡΙΣΗ… Και πως να μετρηθούμε πόσο πάνω ή κάτω από τον μέσο όρο είμαστε στο ΨΝΤρίπολης αγαπητέ, αν δεν έχουμε κάποια νοσοκομεία αναφοράς;; Σαφώς και έχουν όλοι ανάγκες κι εσείς απ΄΄ότι δηλώνετε, αλλ΄ είναι -ξέρετε- άλλο πράγμα να έχεις 230 ασθενείς με 4 ιατρούς και άλλο 30 ή έστω 50 με 4 ιατρούς επίσης !!! Καθώς επίσης αλλιώς κάνεις εφημερία με 13 ασθενείς ΜΕΣΑ στο νοσοκομείο και 3 ιατρούς και αλλιώς με 106 ασθενείς και 3 ιατρούς επίσης!!!
  Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, πως η Υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής σε αυτή τη χώρα!
  Και δεν είναι σκόπιμο, να θεωρείτε αντιπαράθεση την θετική και γόνιμη σύγκριση, με στόχο μόνο, την δίκαιη διεκδίκησή σας, του μεριδίου των εισφορών και προμηθειών για την ανάπτυξη του νοσοκομείου σας. Κανένας δεν θα σας το στερήσει. Κανένας δεν θα περικόψει όσα δικαιούστε για να τα δώσει αλλού… Τα προβλήματα των ιατρών και δη των ψυχιάτρων είναι πλέον αποκεκαλυμμένα και σεβαστά από όλους εμάς, αλλά η ανάγκη σας να διαμαρτυρηθείτε, μάλλον έχει στόχο το Υπουργείο μας και τον Υπουργό μας, και όχι το άρθρο μου που -αν δεν έγινε σαφώς αντιληπτό – σας υπερασπίζεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

 2. Κα Γουλη μου και συναδελφοι .

  Ετσι μαθαμε εδω στην ψωροκωσταινα !

  Οταν μιλαει καποιος θα τον διακοψουμε και θα αντιπαραθεσουμε οτι μας κατεβει στο μυαλο εκεινη τη στιγμη ,μονο και μονο για να πουμε κατι .Να φανουμε εμεις …

  Αυτος ειναι και ο λογος που δεν καταληγουμε να κανουμε πραξη ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ !!!
  Γιατι ,ουσιαστικα ο συνομιλητης σου ΔΕΝ ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ !Προετοιμαζει ενα στειρο αντιλογο ,διοτι δεν σε λαμβανει υπ’ οψη !!!

  Αλλη φυλη ΤΕΛΕΙΩΣ απο αυτη που πρεσβευε το : ” πατταξον μεν ,ακουσον δε …” !

  Ψωροκωσταινιτες ( πως λεμε Αρβανιτες ) !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *