Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Προς: τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αντώνη Σαμαρά. Ανοικτή επιστολή αγωνίας για την Υγεία

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε δημοσίως μαζί σας λόγω της σοβαρότητας και της κρισιμότητας της κατάστασης στο χώρο της υγείας όπως συμπυκνώνεται σε τρία βασικά θέματα.

Το ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ της χώρας που είναι διπλάσιο σε αριθμό του αναγκαίου (σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα) εκπαιδεύεται και μετεκπαιδεύεται κατά τρόπο που παρουσιάζει χρονικά κενά, αδυναμίες και έλλειψη αξιολόγησης.

Το ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της υγείας δια των προσφάτων αντικρουόμενων γενικών νόμων έχει είτε αποσαθρωθεί είτε καταστεί ανενεργό με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία άσκησης της ιατρικής με κανόνες δεοντολογίας.

Η μείωση των πόρων για την υγεία στο δημόσιο τομέα συνολικά (ΕΣΥ & ΕΟΠΥΥ) σε συνδυασμό με την αύξηση της γραφειοκρατίας που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος αυτών, οδηγεί ασθενείς και γιατρούς σε απόγνωση.    Κατάσταση που επιδεινώνεται από παράλογους σχεδιασμούς για ανορθολογικές συγχωνεύσεις.

Τα τρία αυτά προβλήματα σε συνθήκες κρίσης οξύνονται και αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα θα οδηγήσουν την πατρίδα του Ιπποκράτη να έχει υγεία υπανάπτυκτης χώρας και την κοινωνία στα άκρα.

Αντιλαμβανόμενοι τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η Ελλάδα μας προτείναμε στην πολιτική ηγεσία σχετικές λύσεις μηδενικού κόστους και σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικού οικονομικού οφέλους, αλλά συναντήσαμε κλειστά αυτιά και προκατάληψη. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το τέλμα συντηρείται σκόπιμα για την προστασία μιας χούφτας κομματανθρώπων και του μαύρου χρήματος της υγείας.

Αντίθετα, επειδή νομίζουμε ότι η απαξίωση του επιστημονικού κόσμου, η οποία εφόσον  συντελεσθεί θα διαταράξει την κοινωνική δομή, δεν μπορεί να σας αφήνει αδιάφορο απευθυνόμαστε σε εσάς.

Ζητούμε άμεση αλλαγή πολιτικής με ορθολογική διαχείριση των λιγοστών πόρων, σε Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και με νέα πολιτική ηγεσία για να την υλοποιήσει.

Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε και είμαστε στη διάθεσή σας για να σταματήσει το «θανατηφόρο» πείραμα στην υγεία, του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και μη αναστρέψιμες ακόμα και σε βάθος χρόνου.

Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός χειρουργός, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Δρ. Γρηγόριος Πασπάτης, Γαστρεντερολόγος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου
Δρ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Παιδίατρος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

2 thoughts to “Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Προς: τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αντώνη Σαμαρά. Ανοικτή επιστολή αγωνίας για την Υγεία”

  1. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί ο κος Σαμαράς με την κατάσταση στον χώρο της υγείας αγαπητοί κοι πρόεδροι των 3 ιατρικών συλλόγων .Εχει άλλα πράγματα στο μυαλό του! Κάνει μπίζνες με τον Ολάντ γιά τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα τα οποία έτσι ξεδιάντροπα βάφτισε ευρωπαικά! Ανερυθρίαστα ο δωσίλογος πρωθυπουργός της χώρας ξεπουλάει ολόκληρη την χώρα! Και εσείς τι ζητάτε κύριοι; Αλλαγή πολιτικής; Νομίζω είστε βαθειά νυκτωμένοι,αν περιμένετε ότι με δηλώσεις-εκκλήσεις και με το “αξιότιμε κε πρόεδρε” καταλαβαίνει τίποτε ο πολιτικός συρφετός των προδοτών που καταστρέφει την χώρα μας.Να αφήσουμε κοι πρόεδροι τους καθωσπρεπισμούς και να αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει και με ανάλογο τρόπο τους λωποδύτες που κυβερνούν την χώρα μας.

  2. Πεστα Κωστη !!!

    Το Κυριε Προεδρε μας εφαγε σ’ αυτη τη χαζοχωρα …

    Και ο καταλληλοτερος πρωθυπουργος .Για τα ξενα συμφεροντα βεβαιως !!!

    Αυτος ο ανοητος που υπεγραψε για να γεμισει η χωρα μεταναστες !
    Αλλα που να θυμηθει το ζωντοβολο ο Ελληνας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *