Η κυβέρνηση ανοίγει δύο καυτά μέτωπα

Να ανοίξει εδώ και τώρα δύο καυτά μέτωπα φέρεται αποφασισμένος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να επιδείξει τις «διαθέσεις» του ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που επίκεινται. Κατά πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί -κ. Ανδ. Λοβέρδος και Γ. Ραγκούσης- έλαβαν ήδη την «εντολή» να ανακοινώσουν τις εν λόγω αποφάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, δηλαδή πριν από τη ΔΕΘ. Πρόκειται για τη δραστική περικοπή των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων (και των αμοιβών τους), που δρομολογείται παρά την αντίδραση του συλλόγου τους, και βέβαια την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί η οποία αναμένεται να βγάλει και πάλι τους ιδιοκτήτες στους δρόμους.

Η απόφαση του κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει τις εν λόγω κυβερνητικές επιλογές πριν από την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη δεν ελήφθη τυχαία. Σε συσκέψεις που είχε τις τελευταίες ημέρες με στενούς τους συνεργάτες επικράτησε η άποψη ότι είναι καλύτερο ο πρωθυπουργός να ανεβεί στη ΔΕΘ με ενισχυμένο το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, αλλά και έχοντας ως αντιδρώντες διαδηλωτές συγκεκριμένους «εχθρούς», παρά γενικώς το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών. Και ως τέτοιοι «εχθροί» επελέγησαν δύο κλάδοι οι οποίοι δεν διαθέτουν και τη μεγαλύτερη αποδοχή στην ευρύτερη κοινή γνώμη, καθώς ειδικά οι ταξιτζήδες εκτιμήθηκε στο Μαξίμου ότι έχουν ήδη προκαλέσει το κοινό αίσθημα με τις θερινές κινητοποιήσεις τους.

Κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να επισπεύσει τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις ύστερα και από συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Ο μεν κ. Ραγκούσης τον ενημέρωσε για την απόφαση του ΣτΕ εξηγώντας του ότι αυτή θα ενίσχυε περαιτέρω την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ο δε κ. Λοβέρδος του είπε πως η «συντεχνία» των εν λόγω γιατρών έχει ούτως ή άλλως προαναγγείλει κινητοποιήσεις στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου θα ήταν καλύτερο να εξηγηθούν εγκαίρως στους πολίτες οι επιλογές της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο του κ. Λοβέρδου ενοποιεί τις αμοιβές των γιατρών των ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ στον ενιαίο πλέον ασφαλιστικό οργανισμό ΕΟΠΥΥ, βάζοντας πλαφόν 2.500 ευρώ στις μηνιαίες απολαβές τους αναλόγως τον αριθμό των ασθενών που θα τους εμπιστεύεται. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα όχι μόνον θα καταστήσει πιο δίκαιο τον τρόπο πληρωμής τους, αλλά θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους ασθενείς οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν θεράποντα μεταξύ πολύ περισσότερων γιατρών.

Με τα δεδομένα αυτά προκάλεσε έκπληξη η χθεσινή έκρηξη του υπουργού Υγείας στο υπουργικό συμβούλιο. Παρουσία του πρωθυπουργού ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε ονομαστικά τον γ.γ. της κυβέρνησης κ. Σωτ. Λύτρα για αναιτιολόγητες καθυστερήσεις στον νομοθετικό προγραμματισμό, μιλώντας για εσωτερικό γραφειοκρατικό μηχανισμό στο Μαξίμου που αναβάλλει την κατάθεση των νόμων ενώ η χώρα καίγεται. Ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι απέδωσαν την έκρηξη Λοβέρδου στη σύσταση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου προς όλους να πάψουν να συντηρούν άνευ λόγου στο προσκήνιο τα σενάρια περί εκλογών ή συγκυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τα «εγκληματικά για τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας». Θέλησε με αυτόν τον τρόπο να θέσει και τον κ. Σαμαρά προ των ευθυνών του, με την έννοια ότι η κυβέρνηση προχωρεί ανεξαρτήτως των συναινετικών αμφιταλαντεύσεων της Ν.Δ.

Του Κωνσταντινου Ζουλα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100055_01/09/2011_454528

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *