Τυροβολάς Μάριος Διευθυντής Ψυχίατρος Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Σχετικά με το άρθρο του προέδρου του ΙΣΑ- κ. Γ. Παπασταματάκη

Σας γνωρίζω με την ευκαιρία του τραγικού γεγονότος της απανθράκωσης του ασθενούς του ΨΝΤ το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, τα ακόλουθα

1ον επειδή είναι στο στάδιο της προανάκρισης δεν μπορώ να μιλήσω περί αυτού και δεν γνωρίζω πιο θα είναι το πόρισμα.

2ον μπορώ όμως να διαβεβαιώσω τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας και κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν διευθύνω ούτε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ες-Ες, ούτε άσυλο βασανιστηρίων κρατουμένων, ούτε γκουλάζ. Αυτό αφορά και το εξαίρετο, έμπειρο  προσωπικό της κλινικής μου, όπου δεν έχω ποτέ διαπιστώσει σαδιστικές εγκληματικές τάσεις. Δυστυχώς το κακό συνέβη και οι δύστυχοι γονείς του που σαν ήρωες φρόντιζαν το παιδί του επί 33 χρόνια το στερήθηκαν. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί και εγώ σιωπώ, από σεβασμό και στους γονείς και τον αδελφό του.

Πάντως 18 χρόνια που είμαι στην Τρίπολη και 31 στα νοσοκομεία προσπάθησα πάντα να κάνω το καθήκον με σεβασμό και αγάπη για τον ασθενή.

Κάτι τελευταίο στο εγχειρίδιο επείγουσας ψυχιατρικής του Harvard υπάρχουν οδηγίες για το πώς περιορίζεται ένας ασθενής, άρα είναι ψέμα αυτό που μερικοί ισχυρίζονται ότι ο περιορισμός επί κλίνης έχει καταργηθεί, μάλιστα πρόσφατα μας εδόθησαν οδηγίες από το υπουργείο για τον περιορισμό με συγκεκριμένες οδηγίες που τηρούσαμε.

 

Τυροβολάς Μάριος

Διευθυντής Ψυχίατρος Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης

3 thoughts to “Τυροβολάς Μάριος Διευθυντής Ψυχίατρος Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Σχετικά με το άρθρο του προέδρου του ΙΣΑ- κ. Γ. Παπασταματάκη”

  1. Δηλαδή ο κύριος Τυροβολάς μας λέει, ότι οι συνθήκες διαβίωσης και νοσηλείας των ασθενών του Ψυχιατρείου, ακολουθούν τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και άπτονται των οδηγιών εύρυθμης και υποδειγματικής νοσηλείας σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου του κ. Λυκουρέντζου…..
    Εκτός του ότι, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει αναφερθεί σε βασανιστήρια από προσωπικό προς ασθενείς, αλλά μάλλον σε ανεπάρκεια και ελλείψεις προσωπικού….φαίνεται πως, προ των ευθυνών που πιθανά ν΄ αποδοθούν στους έχοντες θεσμικό ρόλο, ο ιατρός χάνει την ψυχραιμία του…
    ‘Αλλωστε, είναι προφανές πως 3-4 ιατροί σε 300 ασθενείς, όχι μόνον αρκετοί δεν είναι, αλλά ανεπαρκέστατοι…
    Ακόμα είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ πως έστω και αν είχαν ως μοναδική λύση ανάγκης την πρόσδεση του ασθενούς και με δεδομένη την προηγούμενη ένταση μεταξύ των συγκατοίκων του, θα μπορούσαν να προβλέψουν την αποτελεσματική επίβλεψή του, ώστε να μην είναι προσπελάσιμος ο χώρος του από τον οποιονδήποτε…Ακόμα και να τον κλειδώσουν αφού έτσι κι αλλιώς τον είχαν χειροπόδαρα δεμένο, θα μπορούσαν, αρκεί να εξασφαλιζόταν η απομάκρυνσή του από το εριστικό του περιβάλλον (με την κατάλληλη επίβλεψη εννοείται)….
    Επειδή τόσο η έλλειψη ιατρών, όσο και προσωπικού, είναι οι βασικές αιτίες της ανύπαρκτης επίβλεψης και της πλημμελούς επιτήρησης των ασθενών, και αυτό εκτός από ΑΛΗΘΕΙΑ είναι και μια χρόνια πληγή του ΨΝΤ , γνωστή τοις πάσι….καλά θα κάνουν όσοι έχουν βρεθεί στη δίνη της προανάκρισης, να κρατούν χαμηλούς τόνους και προ παντός, να μην εξάπτονται επιτιθέμενοι δώθε κακείσαι, διότι μόνο πανικό διαλαλούν…
    Η προανάκριση κάνει τη δουλειά της και μακάρι και κάποιοι άλλοι να είχαν κάνει τη δική τους….
    Δυστυχώς, όσους λιβανωτούς στο ΨΝΤ κι αν απευθύνουν δημόσια εργαζόμενοι ή ιατροί, η τριτοκοσμική του κατάσταση είναι δεδομένη και η υποβάθμιση που συντελείται τα τελευταία χρόνια είναι έκδηλη και υπαίτια των αναφυομένων προβλημάτων…..

  2. Αγαπητέ Μάριε, Γνωρίζω το έργο το οποίο επιτελείτε στο ΨΝΤ και κυρίως γνωρίζω κάτω από ποιές συνθήκες το επιτελείτε. Θεωρώ ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές είστε ήρωες. Υπηρετείτε σε ένα νοσοκομείο που όλο κλείνει και όλο ανοικτό είναι. Η αποσυλοποίηση όπως και η δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής στο Παναρκαδικό νοσοκομείο. Είναι πια ένα όνειρο θερινής νυκτός. Ένα έγκλημα έχετε κάνει ότι δεν έχετε δέσει χειροπόδαρα τους εκπροσώπους της τρόικας που νομίζουν ότι μπορούν οι γιατροί νοσηλευτικό προσωπικό και τα νοσοκομεία να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας με τα ψίχουλα που αφήνουν για την υγεία.
    Ερωτήματα, που ζητούν επιτακτικά απαντήσεις.
    1)Πόσοι ενεργείς γιατροί υπηρετείτε στο ΨΝΤ;
    2) Πόσους ασθενείς καλύπτετε;
    3)πόσοι νοσηλευτές υπάρχουν;
    4)Πού είναι ο Δ/ντης σας δύο χρόνια τώρα;
    5 Γνωρίζει το ΕΚΕΠΥΥ και οι διοίκηση τις ελλείψεις από πότε και τι έχουν κάνει;
    6) Κάνετε εξετάσεις υπό πολικό ψύχος οι γιατροί το προσωπικό οι ασθενείς κρυώνουν πόσες ώρες ανάβουν οι λέβητες; Ποιά είναι οι ποιότητα του φαγητού;
    οι συνάδελφοι εφημερίας τι και από που τρώνε;
    Αν ήταν επαρκές το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα συνέβαινε αυτό το τραγικό γεγονός;
    Είχατε εγγράφως και εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα κινδύνου ότι η αναλογία προσωπικού ασθενών θα οδηγούσε αργά η γρήγορα σε αυτά τα γεγονότα. Τι σας απάντησαν;
    Πιστεύω ακράδαντα ότι στη καθήλωση οδηγηθήκατε γιατί δεν είχατε άλλη λύση και κυρίως δεν υπήρχε προσωπικό για να μπορέσει να παρακολουθήσει 200 και πλέον ασθενείς;
    Η κλήση σας στον ΙΣΑ για διευκρινήσεις σκοπό έχει να αναδείξει αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί και το προσωπικό δεν είναι είλωτες Αν κάποιος φταίει. είναι αυτό το ανάλγητο τροϊκανούμενο κράτος. με τις συνεχείς κολοτούμπες που κάνει. Οι γιατροί και το προσωπικό εδώ και πολύ καιρό υφίστανται το σύνδρομο burn out σε όλο του το μεγαλείο.
    Παπασταματάκης Γεώργιος Πρόεδρος ΙΣΑρκαδίας

  3. Αγαπητοι συναδελφοι του συλλογου και προεδρε ,

    Ξερεις τι μου θυμιζουν οι ερωτησεις αυτες ;

    Τις εκκλησεις που ειχαν κανει οι κατοικοι του Αργιλου στο Μαυρογιαλουρο για να τους φτιαξει το γεφυρι που θα τους ενωνε με το διπλανο χωριο !!!
    Και τις υποσχεσεις που λαμβαναν …Και αυτοι ειχαν στειλει πεντε εκκλησεις και εκατο τηλεφραφηματα !!!

    Μονιμως ακουω οτι φταιει η μεταπολιτευση για το χαλι της χωρας και ολα αυτα τα χαζα !

    Το εργο ” υπαρχει και φιλοτιμο ¨ γυριστηκε την δεκαετια του 50 ,αν δεν απατωμαι .
    Περιγραφει τα ιδια χαλια στην ασκηση της πολιτικης με σημερα .Οι καρεκλοκενταυροι ,ΑΣΧΕΤΟΙ με το αντικειμενο ,υπουργοι που νομιζουν οτι κανουν κατι περιφερομενοι αδικως απο ‘δω κι’ απο ‘κει !

    Δυστυχως η χωρα βριθει απο μορφωμενους ασχετους που οτι δηλωσουν αυτο και ειναι !

    Παρτε παραδειγμα τα σκουπιδια στην πολη .ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ επι 20 χρονια να μ@$@^%&ζονται ολοι οι δημαρχοι και οι συμβουλοι και να μην βρισκουν μια λυση !;!;!;!;!
    Ετσι ακριβως συμβαινει παντου ! Στην Υγεια ,στην Παιδεια ,στη Δικαιοσυνη ,στον Τουρισμο ,ΠΑΝΤΟΥ .
    Ασχετοι και ανιδεοι κρατουν τα ηνια της χωρας ,επειδη δηλωσαν οτι ξερουν και ΘΑ προσπαθησουν ,ΘΑ καταφερουν ,ΘΑ βοηθησουν ,ΘΑ ,ΘΑ ,ΘΑ …

    Ξεχασαν να σας πουν το μυστικο ,ομως .
    Οτι ολες οι προσπαθειες και οι βοηθειες θα αφορουν αυτους και μονο αυτους !!!

    Και οπως λεει και στο εργο : ” και φαγανε ,φαγανε ,φαγανε … ” .

    Και αφου εχουν ΕΣΑΣ ,τα κοροϊδα που τους ψηφιζουν συνεχεια ,ακομα τρωνε και τρωνε και τρωνε !!!

    Και οπως δειχνουν τα πραγματα ΘΑ εξακολουθησουν να τρωνε ,Θα τρωνε ,ΘΑ τρωνε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *