Κων/νος Σπερδούλης Καρδιολόγος. Κυβέρνηση – ΕΕ: 500άρικο μισθός; Πάρα πολλά είναι!

Ψεύτες, αδίστακτοι ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες είναι οι υπουργοί που κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βγήκαν προχθές και χθες να διαψεύσουν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Μέργο, ο οποίος μιλώντας τη Δευτέρα στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών υπαινίχθηκε σαφώς ότι το 2014 θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα.
Ο ίδιος ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν εξευτέλισε χθες τη συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ δηλώνοντας χωρίς περιστροφές ότι από το 2014 θα αλλάξει ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα γιατί αυτό προβλέπει το Μνημόνιο που έχουν συνυπογράψει οι κυβερνώντες τη χώρα μας. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα «παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα» δήλωσε ο γγ του υπουργείου Οικονομικών. «Υψηλά επίπεδα» σε σχέση με ποια χώρα; Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας, μετά τη δραματική μείωση που υπέστη το 2012 με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, έπεσε από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ μεικτά (δηλαδή γύρω στα 490 ευρώ καθαρά) υφιστάμενος μείωση 22%. Για τους νέους κάτω των 25 ετών, μάλιστα, έπεσε κατά 32% στα 511 ευρώ μεικτά. Με ποια κράτη, λοιπόν, συγκρίνει η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τον βρίσκει να «παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα»; Σίγουρα όχι πάντως με τις χώρες της παλιάς «ΕΕ των 15», με την οποία συνηθίζουμε να κάνουμε τις συγκρίσεις. Από τα πρώτα 15 κράτη της ΕΕ, μόνο η Πορτογαλία έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο κατά ένα εικοσάρικο τον μήνα από την Ελλάδα – 586 οι Ελληνες, 566 οι Πορτογάλοι.
Οι τρίτοι από το τέλος Ισπανοί υπερβαίνουν οριακά τον κατώτατο μισθό που είχε η Ελλάδα πριν από την καταβαράθρωσή του και παίρνουν έτσι σχεδόν δύο κατοστάρικα περισσότερο από τους Ελληνες – 753 ευρώ για την ακρίβεια. Η απόλυτη ξεφτίλα είναι ότι ακόμη και η. . . Σλοβενία, αυτό το κομμάτι της πρώην Γιουγκοσλαβίας που μπήκε στην ΕΕ το 2004 και στην Ευρωζώνη το 2007, έχει κατώτατο μισθό 763 ευρώ! Εκεί όμως που σου ‘ρχεται ταμπλάς είναι όταν μαθαίνεις ότι στην Ιρλανδία, τη χρεοκοπημένη λόγω των τραπεζών της χώρας που βρίσκεται κι αυτή υπό καθεστώς Μνημονίου, ο κατώτατος μισθός είναι. . . 1. 462 ευρώ! Ναι, 1. 462 ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τα 1. 430 ευρώ της Γαλλίας ή τα 1. 456 της Ολλανδίας και πολύ περισσότερα από τα 1. 244 της Βρετανίας! Υπάρχουν όμως κράτη στην Ευρώπη με τα οποία μας συγκρίνει ο εντιμότατος Γεώργιος Μέργος, τα οποία έχουν όντως χαμηλότερους κατώτατους μισθούς και στα οποία προφανώς μας κατατάσσει η κυβέρνηση Σαμαρά και υπολοίπων, δικαιολογώντας πραγματικά τον ισχυρισμό ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα «παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα».
Φυσικά και τα 586 ευρώ μεικτά της Ελλάδας είναι περισσότερα από τα 353 ευρώ της Πολωνίας, τα 289 της Λιθουανίας – πόσω μάλλον από τα. . . 158,5 ευρώ της Βουλγαρίας και τα 157 της Ρουμανίας!!! «Παραλήδες» είναι οι Ελληνες που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό σε σχέση με τους Λιθουανούς και τους Βούλγαρους. Κι ας λέει ό,τι θέλει το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, το οποίο συνυπολογίζοντας και τις απάνθρωπες φορολογικές επιβαρύνσεις κατέληξε στο ότι μέχρι το τέλος του 2013 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν απολέσει στη διάρκεια της τετραετίας της κρίσης το. . . 50% (!) του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα στο τέλος αυτού του χρόνου 3. 900. 000 Ελληνες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αν μάλιστα συγκρίνουμε τον ελληνικό κατώτατο μισθό με τις αμοιβές στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Ναούρου, στη Μιανμάρ ή στο Μπανγκλαντές, τότε οδηγούμαστε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι Ελληνες είναι. . . ζάπλουτοι και καθόλου ανταγωνιστικοί προς τις προαναφερθείσες χώρες – γίγαντες της παγκόσμιας οικονομίας!
Πέρα όμως από τα πικρόχολα σχόλια και τις εξυπνάδες, η τραγωδία των Ελλήνων εργαζομένων συνίσταται στο ότι από φέτος τον κατώτατο μισθό θα τον ορίζει και θα τον αλλάζει όποια στιγμή θέλει η κυβέρνηση, χωρίς τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σε αντίθεση με τις επικρίσεις που δέχθηκε ο γγ του υπουργείου Οικονομικών, εμείς αντιθέτως υποστηρίζουμε την άποψη ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να του είναι ευγνώμονες γιατί τους άνοιξε τα μάτια – και δεν το γράφουμε ειρωνικά αυτό. Αποκάλυψε αυτό που οι πολιτικοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να κρύψουν για το μέλλον που ετοιμάζουν στον λαό μας, τον οποίον κατατάσσουν οικονομικά στους εξαθλιωμένους λαούς των Βαλκανίων και των χωρών του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού». Τίναξε στον αέρα ο Γ. Μέργος όλα τα παραμύθια περί «ανάπτυξης». Κατέστησε σαφές ότι στην «ανάπτυξη» του Σαμαρά και του Βενιζέλου, οι Ελληνες θα παίρνουν μισθούς 300-400 ευρώ και πολλά τους είναι!

Γιά να μην έχουμε καμμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα των 300 Ε εμείς θα μπορέσουμε με αξιοπρέπεια να ασκήσουμε την ιατρική επιστήμη.
Κων/νος Σπερδούλης
Καρδιολόγος

2 thoughts to “Κων/νος Σπερδούλης Καρδιολόγος. Κυβέρνηση – ΕΕ: 500άρικο μισθός; Πάρα πολλά είναι!”

 1. Εκ παραδρομής γράφτηκε ότι το κείμενο αυτό είναι δικό μου.Διευκρινίζω λοιπόν στους αναγνώστες ότι δεν γράφτηκε από εμένα,αλλά έφθασε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από την ιστοσελίδα ethnos.gr .Το αναρτώ επειδή πιστεύω ότι μας δίνει κάποια πολύ χρήσιμα στοιχεία γιά να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα γιά την πορεία της χώρας.

 2. Αγαπητε Κωστη και συναδελφοι .

  Η τραγωδια της χωρας ειναι αλλη .
  Ειναι το γεγονος οτι πρεπει να ξυπνησει απο το ληθαργο της και να αντιμετωπισει μονη της ,πλεον ,τα προβληματα της .
  Να καταλαβει οτι για να οδηγησεις αυτοκινητο πρεπει να παραξεις αμμο ,χαλικι ,ασβεστη ,να το μεταφερεις και να το στρωσεις στο καταλληλο διαμορφωμενο σημειο ,να ριξεις ασφαλτο ,να την ισιωσεις ,κατοπιν να δημιουργησεις ολες τις υπολοιπες υποδομες ( διαγραμμισεις ,διασταυρωσεις ,σημανση κ.λ.π ) και μετα να ασχοληθεις με την κατασκευη ενος οχηματος που θα μπορει να κυλησει στον δρομο που εφτιαξες !
  Για οσους δεν καταλαβαν αυτο που θελω να πω ειναι οτι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ για να μαθεις οτι τιποτε δεν σου χαριζεται στη ζωη !!!
  Πρεπει να κοπιασεις για να πετυχεις τον οποιο στοχο εβαλες !
  Δεν μπορεις να δανειζεσαι αιωνιως !!!

  Εδω λοιπον ,στην ψωροκωσταινα ,τι μαθαμε τοσα χρονια ;
  Να καθομαστε και απο καιρου εις καιρον να απλωνουμε το χερι και να ζηταμε βοηθεια …
  Βοηθεια για τα σιτηρα που καηκαν ,βοηθεια για τα υπογεια που πλημμυρησαν ,βοηθεια για τα ζωντανα που πνιγηκαν ,βοηθεια για το ενα ,βοηθεια για το αλλο …
  Διαλυσαμε τα παντα και γιναμε ολοι επιχειρηματιες και διευθυνταδες !
  Δεν υπαρχει βιοτεχνια που να παραγει κατι της προκοπης ουτε για δειγμα !
  Η βιομηχανια μας επεφτε βαρια για να δουλεψουμε και στον τουρισμο μη μας ζητησεις και πολλα πολλα ! Δεν ειμαστε και δουλικα !!!

  Αυτη η νοοτροπια του ” ξερολα ” και της ανωτερης φυλης που μας εχει εμφυσηθει τοσα και τοσα χρονια ,μας εκδικειται τωρα .Γιατι ειμαστε εμεις ανωτεροι απο το Ρουμανο ,το Βουλγαρο ή τον Λιθουανο ;
  Εχει καταλαβει κανεις το γιατι ;Μηπως επειδη ειμαστε απογονοι των αρχαιων Ελληνων ;Μηπως επειδη ειμαστε πιο ομορφοι ;
  Στη θεση τους θα ημασταν αν δεν επεμεναν οι Αγγλοι να μας προσαρτησουν στο αρμα τους μετα το 2ο Παγκ. πολεμο !!!

  Να ζητησουμε μισθο αξιοπρεπη οταν αρχισουμε να παραγουμε κατι βρε αδερφε !
  Γιατι ,μεχρι τωρα ,ΝΑΙ ακομα και τωρα ,παραγουμε αερα κοπανιστο !!!
  Να στρωσουμε το κωλο μας στη δουλεια ,στα γιαπια στα χωραφια ,στα εργοστασια ,να ιδρωσουμε και μετα να ζητησουμε .
  Παρα γιναμε ολοι επιστημονες και οταν χρειαστεις υδραυλικο ,ηλεκτρολογο ή σιδερα πρεπει να εχεις και διερμηνεα διπλα σου για να του δωσεις να καταλαβει τι θες να σου φιαξει !!!
  Μετα μας φταινε οι ξενοι που ηρθαν ” …και μας πηραν τις δουλειες … ” !
  Στα χωραφια δεν παμε γιατι κανει κρυο ή πολυ ζεστη ,,η οικοδομη εχει σκονη και που να δουλεψεις σερβιτορος ,ειναι κουραστικο !!!
  Βαρεθηκα σ’αυτη τη χωρα να μην βλεπουμε τη στραβομαρα μας και την ανικανοτητα μας και να ριχνουμε το φταιξιμο στους αλλους !!!
  Ενας Ελληνας να βγει καποια στιγμη και να πει εκανα λαθος ,συγγνωμη .
  ΣΥΓΓΝΩΜΗ !
  Τι πιο ωραιο ;;;

  Ας βαλουμε λοιπον ολοι λιγο μυαλο ,ας στερηθουμε πραγματα γιατι ισως ετσι ειναι ο μονος τροπος να καταλαβουμε οτι κανενας δεν μας χρωστα .
  Οτι κερδιζεις στη ζωη πρεπει να κοπιασεις για να το εχεις .

  Μια φορα εριξε μαννα ο θεος και αυτο μαλλον παραμυθι ηταν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *