Αυξητική η τάση εμφραγμάτων στη Μεσσηνία λόγω της οικονομικής κρίσης

Οικονομική κρίση και… έμφραγμα του μυοκαρδίου
«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Έχει επηρεάσει, όμως, και την υγεία μας;». Από αυτό το ερώτημα ξεκίνησε η έρευνα που υλοποίησε ομάδα γιατρών στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, σχετικά με το αν η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις… στην καρδιά μας.

Πρόκειται για εργασία, της οποίας τα στοιχεία αφορούν στα κρούσματα εμφράγματος του μυοκαρδίου πριν και μετά την οικονομική κρίση. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν από τον καρδιολόγο – επιμελητή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη, στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα, καθώς η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στο αμερικανικό συνέδριο, μας λέει ο κ. Μάκαρης, πρόεδρος επίσης των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας. Ωστόσο, ο ίδιος από την εμπειρία που έχει αποκομίσει ως γιατρός τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, σχετικά με τα εμφράγματα, παρατηρεί το εξής: «Το ότι η κρίση έχει επηρεάσει είναι το προφανές. Βλέπουμε μια αυξητική τάση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ήδη πρόβλημα καρδιάς και δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, πέρα από το έντονο στρες, που επίσης επηρεάζει. Έχω συναντήσει ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους και παθαίνουν έμφραγμα. Είναι βέβαια και εκείνοι που δεν ανταποκρίνονται σωστά στη φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή δεν παίρνουν τα φάρμακά τους».

Η εργασία που έγινε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αφορά στοιχεία από το 2003 έως σήμερα, μέσα από το αρχείο του ιδρύματος και τους φακέλους ασθενών, ενώ, μεταξύ άλλων, ερευνήθηκαν ποιες κατηγορίες ανθρώπων έχουν επηρεαστεί περισσότερο (ηλικία, φύλο κ.λπ.).

«Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούμε να αναλύσουμε μετά την παρουσίαση στο συνέδριο της Αμερικής» σημειώνει ο κ. Μάκαρης, ενώ χαρακτηρίζει σημαντικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο του ιατρικού συνεδρίου θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για το θέμα της έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εργασία που έγινε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για τα προβλήματα καρδιάς σε σχέση με την κρίση, θα παρουσιαστεί στην ενότητα του αμερικανικού συνεδρίου που αφορά στη υγεία σε σχέση με φυσικές καταστροφές, όπως, για παράδειγμα, το τσουνάμι, ο τυφώνας κατρίνα κ.λπ.

Τα στοιχεία της εργασίας αφορούν όλο το νομό, καθώς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας φτάνουν περιστατικά εμφραγμάτων απ’ όλη τη Μεσσηνία. Η έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο κ. Μάκαρης, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και άλλων γιατρών της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και συναδέλφων τους από την Αθήνα.

Της Μαρίας Νίκα

http://www.tharrosnews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *