Γενικό Νοσοκομείο Πύργου: Σε λειτουργία άμεσα η Μονάδα Ανακούφισης Πόνου από το Ίδρυμα «Τζένη Καρέζη»

Θέμα χρόνου, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία μονάδας Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής από το Ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» στο Νοσοκομείο του Πύργου
καθώς το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και αναμένεται το προσεχές διάστημα η υπογραφή του.

Η λειτουργία της σπουδαίας αυτής μονάδας, που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά το Νοσοκομείο του Πύργου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Διοικητής των διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Ηλείας Ελένη Φιλιπποπούλου, θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή εθελοντών ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, είτε από το ίδιο το νοσηλευτικό ίδρυμα είτε από οποιοδήποτε άλλο φορέα.

«Ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές που επιθυμούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και διασφαλιστεί το απαιτούμενο προσωπικό, θα προχωρήσουμε τη συνεργασία με το Ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» το οποίο και θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας του. Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας και θα προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειες τους».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη», κ. Γιάννης Καζάκος που κατάγεται από τον Πύργο, εξέφρασε την χαρά του για την θετική απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου να θέσει υπό την αιγίδα του τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας που πρότειναν να συσταθεί στον Πύργο για την εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων της ευρύτερης περιοχής. «Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για τη μεγάλη εκστρατεία που πρέπει να αναληφθεί προκειμένου να γίνει πράξη αυτό το όραμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα στραφούν άμεσα οι προσπάθειες όλων μας» κατέληξε.

Η αποστολή του Ιδρύματος

Το «Ίδρυμα Τζένη Καρέζη» έχει ως αποστολή την ανακουφιστική φροντίδα ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις, μέσω της στήριξης της Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Από το 1992 που δημιουργήθηκε το «Ίδρυμα Τζένη Καρέζη» έως σήμερα, υπηρετεί το σκοπό της ανακουφιστικής και παρηγορητικής αγωγής μέσα από πολιτιστικές, εκδοτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.

Μέσα από την λειτουργία της Μονάδας το ίδρυμα δίνει την δυνατότητα σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς να βρίσκουν στήριγμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους δημιουργεί η ασθένεια τους.  Η εξειδικευμένη ομάδα της Μονάδας (γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές) ανακουφίζει τα σωματικά συμπτώματα της νόσου και στηρίζει ψυχολογικά τους ασθενείς και τις οικογένειες τους.

Το «Ίδρυμα Τζένη Καρέζη» είναι φιλανθρωπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ), με τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής  Εταιρίας και στηρίζεται σε πόρους που προέρχονται από δωρεές απλών ατόμων και φορέων.  Δεν έχει καμία κρατική οικονομική ενίσχυση.

Σκοπός της Μονάδας Ανακούφισης
Σκοπός της Ανακουφιστικής Αγωγής είναι η συνεχής κάλυψη των αναγκών του ασθενούς και της οικογένειάς του. Βοηθούνται οι χρονίως πάσχοντες καθώς και οι οικογένειες τους ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης σε μία ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους.
Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι με καταληκτικές και μη νόσους υποφέρουν αναίτια γιατί δεν λαμβάνουν αποτελεσματική συμπτωματική θεραπεία.

Η Ανακουφιστική Αγωγή είναι η ολοκληρωμένη και συνεχής φροντίδα ασθενών των οποίων η ασθένεια δεν απαντά σε ριζική θεραπευτική Αγωγή (όπως σε περιπτώσεις χρόνιων νεοπλασματικών ή μη νεοπλασματικών παθήσεων).

Ο έλεγχος του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων, καθώς και των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων είναι υψίστης σημασίας. Για αυτό και η επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς και η στήριξη της οικογένειάς τους είναι προτεραιότητα μας.

Το έργο της  Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μεγάλο καθώς από το 1992 έως και σήμερα έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας σε περισσότερους από 8500, ασθενείς σε πάνω από 55000 επισκέψεις.  Ο μεγαλύτερος όγκος των περιπτώσεων είναι ασθενείς με καρκίνο σε ποσοστό 75% περίπου, ενώ το υπόλοιπο 25% περιλαμβάνει  ασθενείς με χρόνιες βαριές νευρολογικές παθήσεις, νευραλγίες καθώς επίσης και βαριές οστεοπορώσεις, παραμορφωτική αρθρίτιδα κ.λ.π.

24ωρη φροντίδα
Το προσωπικό της Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ασχολείται καθημερινά και αποκλειστικά με τους χρόνιους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους ασθενείς.

Η προσέγγιση του ασθενούς από τα μέλη της ομάδας δεν αφορά μόνο στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων της νόσου (πόνος, δύσπνοια, ανορεξία, καχεξία, αναιμία, ναυτία, έμετος, άγχος, αδυναμία, δυσκοιλιότητα, βήχας, παραλήρημα – άνοια, κατάθλιψη, λόξυγκας, εντερική απόφραξη, ξηροστομία, κνησμός, κ.λ.π.), που βεβαίως  είναι μεγίστης σημασίας  και χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και επαναπροσδιορισμού γιατί μπορεί να αλλάξουν δραματικά ανά πάσα στιγμή. Αφορά και στην ψυχολογική στήριξη του ασθενούς και της οικογένειας. Αφορά στη διασφάλιση των προτεραιοτήτων που κάθε φορά θέτει ο ίδιος ο ασθενής και σαν επαγγελματίες Υγείας πρέπει να τον βοηθάμε να επιτύχει τους καθορισμένους στόχους του.

Ψυχολογική στήριξη
Στη Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής παρέχεται και ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς και στους συγγενείς τους καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη. Η επικοινωνία και η πρόσβαση στην Παρηγορητική Αγωγή των ασθενών και των συγγενών τους μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη ζωή τους.

Στη Μονάδα παρέχονται πρακτικές πληροφορίες για τη νόσο διαλύοντας αδικαιολόγητους φόβους – φοβίες ενώ εντοπίζονται λανθασμένες στρατηγικές τις οποίες χρησιμοποιεί ο ασθενής ή οι συγγενείς τους με σκοπό την ανίχνευση ή τη δημιουργία θετικών σκέψεων και συμπεριφορών. Επιπλέον παρέχεται στον ασθενή ενδιαφέρον, υποστήριξη και επιβεβαίωση της αυτοεκτίμησης ενώ γίνεται συνεχής προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός αβέβαιου μέλλοντος και των απωλειών (π.χ. οργάνου, της ίδιας της ζωής).
Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου
http://www.ilialive.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *