Εγκληματική επίθεση κουκουλοφόρων στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός»

Εμπρηστική επίθεση με βόμβες μολότοφ στα εργοτάξια της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές Χαλκιδικής, πραγματοποίησε ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων στις 00.40 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι άγνωστοι εισέβαλαν στο χώρο παραβιάζοντας την πύλη του εργοταξίου προετοιμασίας εξόρυξης μεταλλευμάτων, περιέλουσαν με βενζίνη σημεία των εγκαταστάσεων και έβαλαν φωτιά ενώ τραυμάτισαν έναν από τους δύο φύλακες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο εργοτάξιο, ο οποίος χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Από την εμπρηστική επίθεση προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε μηχανήματα, κοντέϊνερ και οχήματα.

Η Αστυνομία προχώρησε σε 27 προσαγωγές ατόμων που εν συνεχεία αφέθησαν ελεύθερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο χώρο του εργοταξίου από την πίσω πύλη και αφού ξυλοκόπησαν, έδεσαν και περιέλουσαν με βενζίνη τους φύλακες της εισόδου, έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις καίγοντας τρία φορτηγά, ένα γκρέιντερ, εκσκαφείς, δύο τζιπ, δύο γεννήτριες και τα κοντέινερς όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας. Μετά από αυτό, αποχώρησαν από την κεντρική πύλη. Φεύγοντας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έφραξαν με κορμούς δέντρων την πρόσβαση προς τις εγκαταστάσεις, στη διασταύρωση Παλαιοχωρίου και Μεγάλης Παναγίας, ώστε να εμποδίσουν την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτα οι δράστες «έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους μπήκαν με καραμπίνες έδεσαν σε έναν στύλο τους δύο φύλακες και χτύπησαν έναν από αυτόν με αντικείμενο στην πλάτη, ενώ στη συνέχεια πέταξαν μολότοφ και έκαψαν χώρους στα γραφεία της εταιρίας και άλλα μηχανήματα που υπήρχαν εκεί».

Η ανακοίνωση της εταιρίας
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. αναφέρει:

Η Ελληνική Χρυσός Α.Ε με λύπη της ανακοινώνει απρόκλητη επίθεσηστις εγκαταστάσεις της στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 16ης Φεβρουαρίου. Προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές χωρίς – ευτυχώς- να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Το επεισόδιο αυτό αποτελεί κορύφωση της κλιμακούμενης επίθεσης κατά των επενδύσεων μας και δεν αποτελεί έκπληξη για τούς ιθύνοντες και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή. Περιττό να τονίσουμε πως η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειες της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων Αρχών.

Τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία τον Φεβρουαρίου του 2012, και μόλις σε ένα χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.

Η εταιρεία μας εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας.

Δεν κατανοούμε τις επιθέσεις αυτές. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται καικάνουμε έκκληση στις Αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ναυπερασπίσουν τηννομιμότητα και να στηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στην χώρα μας, τόσο ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάκαμψη.

Μπουτάρης: τρομοκρατική επίθεση
«Τρομοκρατική επίθεση» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, την επίθεση, ζητώντας παράλληλα άμεσες ενέργειες από την πλευρά του κράτους, προκειμένου να «ξεκαθαρίσει το τοπίο».

«Θεωρούμε ότι η τρομοκρατική επίθεση με μολότοφ στις Σκουριές δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τις προθέσεις των επιτιθέντων. Αναρωτιόμαστε ποιον άραγε να αντιπροσωπεύουν και ζητούμε από το κράτος να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

H βάρβαρη επίθεση των κουκουλοφόρων στην Χαλκιδική απασχολεί ήδη τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Εκτενές είναι το ρεπορτάζ του BBC που αφού περιγράφει τα γεγονότα αναφέρει ότι η προγραμματισμένη για το 2015 έναρξη της λειτουργίας της μονάδας αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην χτυπημένη από την ύφεση περιοχή της Χαλκιδικής.

Το βρετανικό δίκτυο φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold, Eντουάρντο Μούρα, ο οποίος σημειώνει ότι η αξιοποίηση στις Σκουριές Χαλκιδικής «θα δημιουργήσει άμεσα και έμμεσα περίπου 5.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63784146

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *