Νοσοκομεία και περίθαλψη σε καιρό κρίσης (4)

Ο Ευαγγελισμός, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ περικοπών στις δαπάνες και αύξησης στην προσέλευση ασθενών

Τα 933 κρεβάτια και το προσωπικό των περίπου 2000 ατόμων προϊδεάζουν για το μέγεθος του νοσοκομείου. Όχι όμως και για την ποιότητα της εξυπηρέτησης καθώς στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» δεν λείπουν τα προβλήματα. Ένα μεγάλο νοσοκομείο συνεπάγεται αυξημένες λειτουργικές δαπάνες οι οποίες την τελευταία τριετία αναγκαστικά έπρεπε να συρρικνωθούν. Το 2010 οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου έφταναν τα 116 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο διοικητής του νοσοκομείου Μιχάλης Θεοδώρου, το 2012 οι δαπάνες μειώθηκαν στα 93 εκ. ευρώ.

Η διόλου ευκαταφρόνητη εξοικονόμηση των 23 εκ. ευρώ επετεύχθη, όπως υποστηρίζει ο κ. Θεοδώρου, «μέσα από την μείωση του κόστους σίτισης, φύλαξης και αγοράς υλικών». Η φαρμακευτική δαπάνη το 2009 έφτανε τα 40 εκ. ευρώ ενώ το 2012 απαιτήθηκαν μόλις 27 εκ. 392 χιλιάδες για την προμήθεια του νοσοκομείου. Σε αυτή τη μείωση, βοήθησε καθοριστικά η χρήση γενοσήμων φαρμάκων σε ποσοστό 34,5% επί του συνόλου των φαρμάκων. Παράλληλα, εντός ενός έτους εξοικονομήθηκε 1,5 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από τον εξορθολογισμό του ωραρίου στον τομέα καθαριότητας.

«Σκεφτείτε πως κάναμε αυτή την εξοικονόμηση έχοντας να αντιμετωπίσουμε αύξηση στην προσέλευση των ασθενών» υποστήριξε ο κ. Θεοδώρου. Πράγματι, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» δέχθηκε 100 χιλιάδες περιστατικά κατά την διάρκεια του 2012. Η κατάσταση που βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου, κυρίως όταν το νοσοκομείο εφημερεύει, είναι πολύ δύσκολη. Όπως επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας, γιατρός και πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, «τα ράντζα έχουν επανεμφανιστεί και στο δικό μας νοσοκομείο». Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα όσων έχουν επισκεφθεί εσχάτως τον Ευαγγελισμό, στους διαδρόμους εμφανίζονται από 20 έως 40 πτυσσόμενα κρεβάτια.

«Η λειτουργία των περισσότερων τμημάτων είναι σαν ένα τεντωμένο λάστιχο. Κάποια στιγμή θα σπάσει» υποστηρίζει ο κ. Σιώρας. Το 2012 αποχώρησαν –για διάφορους λόγους- 200 άτομα από το δυναμικό του νοσοκομείου δίχως να αντικατασταθούν. Ως εκ τούτου, το μειωμένο προσωπικό και η μαζική προσέλευση κόσμου -ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και έχει εγκαταλείψει τους ιδιώτες γιατρούς- οδηγούν και τον Ευαγγελισμό σε ασφυξία. Ήδη 10 από τις 50 μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου δεν λειτουργούν ενώ υπάρχουν καταγγελίες κατά καιρούς για ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό υλικό. Η διοίκηση έχει καταφέρει να τις περιορίσει σε σημαντικό βαθμό, όμως τα περιστατικά δεν εκλείπουν. Για παράδειγμα, πρόσφατα, γιατρός δεν εύρισκε υλικά οστεοσύνθεσης ενώ είχε προγραμματιστεί χειρουργείο ασθενούς.

Στο ταμείο του νοσοκομείου, εισέρευσαν εσχάτως 18.5 εκ ευρώ για την άμεση εξόφληση των προμηθευτών. Μια μικρή ανάσα ρευστότητας η οποία μεταξύ άλλων αναμένεται να βοηθήσει -μεταξύ άλλων- τους ασφαλισμένους και τους πολλούς ανασφάλιστους που επισκέπτονται το νοσοκομείο.
Γράφει ο Πέτρος Κιρκιλής
Πηγή: http://www.skai.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *