Σε παρατεταμένο κώμα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα…

Σε παρατεταμένο κώμα, εάν δεν καταρρέουν ήδη, βρίσκονται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας και τόσο η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητούν από την πολιτεία επείγουσες και δραστικές σχετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την ημερίδα με θέμα “Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε περίοδο κρίσης”, την οποία διοργάνωσαν χθες στην Αθήνα οι δύο επιστημονικοί φορείς.

Την ημερίδα “άνοιξε” ο πρόεδρος της ΕΨΕ Γιάννης Γκιουζέπας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο οποίος υπενθύμισε σε όλους ότι “ο χώρος της Ψυχικής Υγείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, ως εκ της φύσεως της ψυχικής ασθένειας, η οποία επιφέρει σημαντική κοινωνική έκπτωση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να υψώσουν τη φωνή τους”.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ Σωτήρης Ρηγάκης τόνισε με έμφαση ότι “απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ακόμη και εν μέσω αυτής της βαθιάς κρίσης”, ενώ ο ψυχίατρος του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ – “Δαφνί”) Κώστας Κόντης, γραμματέας της ΕΨΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “κλείνουν το ‘Δαφνί’ και το ‘Δρομοκαΐτειο’, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προηγουμένως οι αναγκαίες υποδομές στην κοινότητα”.

Για τον ουσιώδη για τη μεταρρύθμιση ρόλο των ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία μίλησε ο διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας “Σωτηρία”, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση ότι αυτόν τον χώρο τον καλύπτει η σιωπή, ενώ “είναι γνωστό ότι οι ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων αποτελούν τόπους όπου παραβιάζονται κατά κόρον τα δικαιώματα των ασθενών, εξαιτίας των εισαγγελικών εντολών για αναγκαστική νοσηλεία”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “σε ορισμένες κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας παραβιάζονται τα δικαιώματα των ασθενών και αυτό το αποκρύπτουμε”, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΨΕ και αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Πλουμπίδης ζήτησε μεταξύ άλλων “να μην κλείνουν μονάδες εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις”.

Στη συνέχεια, η παιδοψυχίατρος Ελένη Σουμάκη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΨΕ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “ακυρώθηκαν στην πράξη τα σχέδια για την ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, σχέδιο το οποίο ετέθη το 2000 σε εφαρμογή”, ενώ ανέφερε ότι η λίστα αναμονής για παιδοψυχίατρο στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας κυμαίνεται από 1 μήνα έως… 1 χρόνο!

Τέλος, ο ψυχίατρος Βασίλης Τσιπάς έκανε μεταξύ άλλων λόγο για “μία βόμβα η οποία έχει απασφαλιστεί” και τόνισε ότι ούτε οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές είναι σκοτεινοί τόποι βασανιστηρίων ούτε οι ψυχίατροι οι οποίοι εργάζονται σε αυτές είναι απατεώνες.

http://www.avgi.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *