Νέα από Αρκαδία. Τα άδεια κτήρια

Πάντα υπήρχαν στο δήμο κτήρια που έμεναν κενά και ρήμαζαν, κυρίως  από τη χιλιοειπωμένη «αδιαφορία της Πολιτείας», αλλά και από την ανεπάρκεια της δημοτικής γραφειοκρατίας να διαχειριστεί το παραμικρό και συνεπώς την περιουσία μας. Τελευταία, με τη συνένωση των δήμων προστέθηκαν και πολλά άλλα, κυρίως σχολεία που έκλεισαν  και έκτοτε αραχνιάζουν θεόκλειστα.   Το λογικότερο θα ήταν αυτά να ενοικιαστούν, έτσι ώστε να πληρωθούν κάποιοι από τους λογαριασμούς του δήμου ή να παραχωρηθούν σε συλλογικότητες όπως  πολιτιστικοί σύλλογοι, πρωτοβουλίες κατοίκων κ.ά. Όμως αυτό που βλέπουμε πόρω απέχει της κοινής λογικής.

Το παλαιό δημαρχείο της πόλης μας, μετά τη μετακόμιση των δημοτικών υπηρεσιών στο καινούργιο της οδού Αταλάντης, μένει και αυτό κλειστό- η εγκατάσταση του ΕΕΣ δεν το καθιστά κατοικήσιμο.  Και ερημώνει. Σε ένα σημείο της πόλης, που χρειάζεται κινητικότητα, τώρα που η οικονομική κρίση έχει βαλτώσει το εμπορικό κέντρο της πόλης, είναι προτεραιότητα άμεσης ανάγκης,  επιτακτική, αυτό το κτήριο να λειτουργήσει  με τρόπο θετικό για την κοινωνία και να γίνει πλούτος.  Ο δήμαρχος, τουλάχιστον πρέπει να αναπτύξει το  γραφείο του  και να δέχεται τους όποιους ξένους αλλά και τους δημότες του σε αυτό το ιστορικό κτήριο. Η ζωντάνια πρέπει να επανέλθει σύντομα.  Οι άλλες υπηρεσίες του δήμου ας μείνουν οπουδήποτε. Πρέπει  να γίνει συνείδηση ότι  ένα «κενό» κτίριο είναι σαν το πρώτο εχθρικό κύτταρο στον οργανισμό της πόλης. Πολλαπλασιάζεται, μολύνει, διαβρώνει. Η βιβλιογραφία για την ιστορία και τη λειτουργία των πόλεων έχει πλείστες αναφορές για τα κουφάρια των κτιρίων που διασπούν την ενότητα του άστεως. Τα χάσματα που προκύπτουν (λειτουργικά, οικονομικά, αισθητικά, ψυχολογικά) επιδρούν όχι μόνον στο σύνολο, αλλά και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η οικονομική κρίση δεν αστειεύεται. Τα λουκέτα έχουν κλείσει ερμητικά πολλά καταστήματα και η ερημιά ζώνει από παντού μια σφύζουσα από ζωή πόλη.

Είναι ανάγκη η δημοτική πλειοψηφία να δει το θέμα συνολικά και να πράξει τα δέοντα. Δεν είναι κακό να αναγνωρίσει το σφάλμα της και να το διορθώσει, εν μέρει τουλάχιστον. Διαφορετικά, φοβούμαστε πως έτσι περήφανη και ασυμβίβαστη καθώς προχωρά  και αφήνοντας κάποια ιστορικά κτήρια, όπως το Πετροπούλειο ή τη δωρεά Δουκουμόπουλου  να ρημάζουν, στο τέλος  θα ρημάξει και ο δήμος ολόκληρος.

 

 

Φωτοβολταϊκό Μεγαλόπολης

Επαναπροκηρύσσεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 50MW. Συγκεκριμένα, θα γίνουν τρεις διαγωνισμοί, ένας για την προμήθεια όλου του εξοπλισμού, o δεύτερος για την κατασκευή του έργου και o τρίτος για την κατασκευή των δύο υποσταθμών του έργου.   Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν διαγωνισμού το έργο είχε κατακυρωθεί στην εταιρεία J&P ΑΒΑΞ ΑΕ, τον Δεκέμβριο του 2011 αλλά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ, δεν προχώρησε στην κατακύρωσή του, τον Σεπτέμβριο του 2012, λόγω της έλλειψης εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης. Το έργο για να διατηρήσει την ευνοϊκή ταρίφα θα πρέπει να ηλεκτριστεί έως και τον Οκτώβριο του 2013. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW σε έκταση 2.000 στρεμμάτων εντός του εξαντλημένου λιγνιτωρυχείου της Μεγαλόπολης. Η ετήσια παραγωγή του έργου υπολογίζεται περίπου σε 70.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει την ετήσια συνολική κατανάλωση του 20% των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας. Η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλλει στην αποφυγή εκπομπής ρύπων CO2 κατά 70.000 tn ετησίως και 250 tn SO2.

«Μυθική Πελοπόννησος»

Το τι σχεδιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο θέμα του τουρισμού και πως αυτό θα πραγματοποιηθεί θα γίνει γνωστό στο  Μέγαρο Μουσικής στις 25 Φεβρουαρίου 2013.  Εκεί σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστεί   η “Μυθική Πελοπόννησος”, το brand name της Περιφέρειας ,  για την τουριστική προβολή της. Αναμένεται να δώσουν το “παρών” πρέσβεις και tour operators στους οποίους εκτός από την παρουσίαση που θα τους γίνει, θα τους δοθεί και ειδική σακούλα με τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας (όπως λάδι, κρασί, μέλι), καθώς και το πρόγραμμα προβολής σε ηλεκτρονική μορφή.

Παράλογη η μεταφορά

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας με ανακοίνωσή του  θεωρεί παράλογη και απαράδεκτη οποιαδήποτε  σκέψη και πρόταση για τη μεταφορά σε άλλο κτίριο του ΕΠΑΛ Αστρους, ενός σχολείου προτύπου για την περιοχή  μας, με πανελλήνιες διακρίσεις, πλούσια  υλικοτεχνική υποδομή και γόνιμο εκπαιδευτικό έργο. Γι αυτό και απαιτεί  να σταματήσουν  άμεσα και οριστικά οποιαδήποτε σενάρια που υπονομεύουν την εκπαίδευση και προκαλούν άνευ λόγου αναταραχή στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς.

Μουσείο Τεγέας

Ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά  η επίσημη ιστοσελίδας του  αρχαιολογικού μουσείου Τεγέας στη διεύθυνση  www.tegeamuseum.gr, Εκεί μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών, καθώς και να θαυμάσει τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές εικόνες απο τους χώρους του καινούργιου μουσείου. Να σημειωθεί ότι  το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας ιδρύθηκε το 1909 από τον Κωνσταντίνο Ρωμαίο, με δαπάνη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Το 2012, στα πλαίσια του προγράμματος “Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας” ( πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΣΠΑ),το Μουσείο αναβαθμίζεται και δημιουργεί την νέα του έκθεση. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει εκτός των εκθεμάτων υψίστης σημασίας, ανέκδοτο αρχειακό υλικό το οποίο παρουσιάζεται με μοναδικό διαδραστικό τρόπο σε τελευταίας γενιάς τεχνολογίες.

Προστασία Κάστρου

Στο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί το έργο προστασίας του Κάστρου της Κορώνης,  μετά την ολοκλήρωση των μελετών τις οποίες χρηματοδοτεί κατά 70% ο δήμος  Κορώνης και κατά 30% το Μανιατάκειο Ίδρυμα  συνολικής δαπάνης  80.000 ευρώ. Στόχος είναι οι μελέτες να ολοκληρωθούν σύντομα και το έργο να ενταχθεί τον Απρίλιο. Για την προστασία του Κάστρου από τη θάλασσα στη Βόρεια πλευρά, στο Ταμπακαριό, και στη νότια, προς την παραλία Ζάγκα, προβλέπονται πασσαλοφυτεύσεις και ελάσματα στα πρανή.  Αυτά αποφασίστηκαν στη ν προ ημερών σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού υπό την προεδρία του αναπληρωτή  υπουργού Κώστα Τζαβάρα, τη συμμετοχή των γ.γ. του υπουργείου Λίνας Μενδώνη και της  Λιμενικής Πολιτικής Κώστας Μουτζούρη, του βουλευτή Θανάση Πετράκου του δημάρχου Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και αρχαιολόγων.

Χαμογελάτε

Παίρνουν μια πολύ ξανθιά τηλέφωνο στην ρεσεψιόν και της λένε:  -“τουτιτουρουμ του”
-Εκείνη απαντά: “ταραταταμ τα”
Και την έδιωξαν από την δουλειά..

Που να ‘ξερε ότι ήθελε δύο τσάγια στο δωμάτιο της ..
(two tee to room two)!

 

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *