Νέα καψώνια στους γιατρούς

Ανάστατοι είναι οι γιατροί του ΙΚΑ με την εγκύκλιο του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, που τους καλεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop) αξίας 600 ευρώ και εκτυπωτή με συγκεκριμένες προδιαγραφές, με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Το ποσό αυτό θα τους καταβληθεί μετά την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς και τον νόμιμο έλεγχο. Αξιο αναφοράς ωστόσο είναι το γεγονός ότι στην εγκύκλιο δεν διευκρινίζεται ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των αναλωσίμων (μελάνια, χαρτί, τυχόν βλάβες, κόστος σύνδεσης κλπ.), πού θα φυλάσσονται οι υπολογιστές και τι θα γίνει σε περίπτωση κλοπής ή σε περίπτωση μη ανανέωσης της σύμβασης ιατρού που έχει αγοράσει υπολογιστή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ Μιχάλης Βλασταράκος σημειώνει μιλώντας στη «δημοκρατία» ότι οι γιατροί δεν έχουν ουδεμία υποχρέωση αγοράς εξοπλισμού με δικά τους χρήματα για παρεχόμενες υπηρεσίες σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα. Αντίθετα, το ταμείο θα έπρεπε να τους χορηγεί τον εξοπλισμό. «Είναι ένας άτυπος εκβιασμός που δεν πρόκειται να τον δεχτούμε. Προφανώς επειδή είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο οποίος θέλει τον χρόνο του για να ολοκληρωθεί, το ταμείο που δεν μπορεί να προχωρήσει σε προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών εξαιτίας του διαγωνισμού ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι στους γιατρούς για να είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει υποσχεθεί στην τρόικα. Εμεις λέμε στα μέλη μας ότι δεν είναι υποχρεωμένα να προβούν σε αυτή την αγορά» τονίζει ο κ. Βλασταράκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ της Θεσσαλονίκης Σάββας Παρασκευόπουλος, ο οποίος εκφράζει το εύλογο ερώτημα: «Γιατί το ΙΚΑ να πληρώσει laptop σε πρωινό και απογευματινό γιατρό (αξίας1.200 ευρώ) και να μην έχουν τα ιατρεία του ΙΚΑ έναν υπολογιστή που να τον χρησιμοποιούν και οι δυο γιατροί, με μικρότερη δαπάνη για το ταμείο;»

Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας συστήνουν στους γιατρούς να μη φοβούνται τις κυρώσεις, διότι τέτοια υποχρέωση δεν προκύπτει από κανέναν κώδικα εργασιακών σχέσεων, και δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουν απροστάτευτα τα μέλη τους.

«Διά του τρόπου αυτού, σε λίγο θα δούμε να ζητούν από τους γιατρούς να αγοράζουν οι ίδιοι και να εξοπλίζουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας με καρδιογράφους, πιεσόμετρα, βαμβάκια και γάζες και να έχουν λαμβάνειν από το ΙΚΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Ηδη πολλοί είναι οι γιατροί που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς δεν πείθονται ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που θα καταβάλουν, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι το ταμείο του ΙΚΑ είναι μείον!
Ρίτα Μελά

http://www.dimokratianews.gr/content/2062/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%88%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *