Νέα από Αρκαδία. ΣτΕ και κατασκευές

Αντί  άλλου σχολίου επιλέξαμε σήμερα να δημοσιεύσουμε την  τελική έκθεση μιας καταγραφής που εντάσσεται στις ερευνητικές δράσεις του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και έχει ως στόχο την αποτύπωση των καταλήψεων από χρήσεις αναψυχής που συναντάται στους δημόσιους ελεύθερους χώρους του Πειραιά, δηλαδή σε πλατείες, κήπους, πεζοδρόμους, πεζοδρόμια, και ακτές. Το πράττουμε προς ενημέρωση, κυρίως,  των δημοτικών μας αρχόντων, προκειμένου  να  χρησιμεύσει ως αναγκαίο εργαλείο αναφοράς, ώστε να δράσουν ανάλογα στα καθ ημάς:

«Απαγορεύεται  η κατασκευή κτιρίων, περιτοιχισμάτων και περιφράξεων, κλειστών στεγάστρων με μόνιμες κατασκευές που εξυπηρετούν ιδιωτικές χρήσεις όπως αναψυκτήρια. Απαγορεύονται επίσης όλες οι ιδιωτικές κατασκευές. Για παράδειγμα, οι «πέργκολες-αναψυκτήρια» ή τα πλαστικά κιόσκια με τραπεζοκαθίσματα που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια  τις πλατείες και τους πεζοδρόμους είναι με βάση τη νομοθεσία αυθαίρετα κατασκευάσματα. Απαγορεύονται τέλος οι κατασκευές που βρίσκονται κάτω από κοινόχρηστους χώρους. Έτσι, για να κατασκευαστεί ένας χώρος στάθμευσης κάτω από μία πλατεία δεν αρκεί η οικοδομική άδεια, αλλά απαιτείται και η αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής.

Με απόφαση του 2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι οι μόνιμες ή κινητές κατασκευές που αναπτύσσουν καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κλπ. σε κοινόχρηστους χώρους, είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, προσκρούει στο Σύνταγμα κάθε κατασκευή προστεγασμάτων και των στηριγμάτων τους, εφόσον παρέχει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τη δυνατότητα να μετατρέπουν κοινόχρηστο χώρο σε κλειστό ή ημίκλειστο, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν τέτοιες κατασκευές ή να ανακαλέσουν σχετικές άδειες, ενώ οι αρμόδιες αρχές που ανέχονται τέτοιες παρανομίες σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί να υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ θεωρεί παράνομες όλες τις κατασκευές τέτοιου τύπου, πέρα από τους νόμιμους εξώστες και τα οριζόντια κινητά προστεγάσματα σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων. Παράνομα θεωρούνται ακόμα και τα στηρίγματα (δοκάρια) των νόμιμων εξωστών και τεντών, εφόσον αυτά μπαίνουν στον κοινόχρηστο χώρο και όχι σε τμήμα του καταστήματος. Παράνομη είναι επίσης η μετατροπή των προστεγασμάτων σε κλειστό χώρο, είτε με πλαστικά φύλλα (νάιλον), είτε με τζάμι, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, που επεκτείνει τον κλειστό χώρο των καταστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. πεζοδρόμια, παραλίες κλπ.). Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι δημοτικές αρχές έχουν υποχρέωση να απομακρύνουν τέτοιες αυθαίρετες κατασκευές (τέντες, τζάμια, νάιλον, δοκάρια κλπ.), που μειώνουν τους κοινόχρηστους χώρους και, εφόσον έχουν δώσει άδειες για τέτοιες εγκαταστάσεις, οφείλουν να τις ανακαλέσουν για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την τήρηση του Συντάγματος και των πολεοδομικών διατάξεων».

Διακρίνεται

Στο φύλο της περασμένης Τρίτης η ανταποκρίτρια από το Σαν Φρανσίσκο της εφημερίδας  Καθημερινή, Δάφνη Ματζιαράκη, γράφει για την πρωτοβουλία μικρής ομάδας Ελλήνων φοιτητών και αποφοίτων  των πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας, οι οποίοι διοργανώνουν  το Ακαδημαϊκό ταξίδι στις ΗΠΑ – Educational Trip US.  Το  ταξίδι απευθύνεται σε  φοιτητές της χώρας μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να «επισκεφθούν δωρεάν κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και να εφοδιαστούν με νέες ιδέες που, επιστρέφοντας, θα μπορέσουν να εφαρμόσουν και να αξιοποιήσουν στο δικό τους ακαδημαϊκό περιβάλλον. Βασικός στόχος της διοργανώτριας ομάδας είναι η αλλαγή νοοτροπίας στο ελληνικό σύστημα ανωτάτης εκπαίδευσης, μέσα από τους ίδιους τους φοιτητές και όχι από το ίδιο το πανεπιστήμιο».

Μεταξύ των μελών που δραστηριοποιούνται  στην ομάδα  συμπεριλαμβάνεται και ο Μιλτιάδης Βράτιμος, γιος  του συμπολίτη μας επιχειρηματία Ολύμπιου Βράτιμου και της Φάνης Ζαχαριάδη,  που φοιτά στο Berkley, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Και που αγωνίζεται ώστε αυτή η εμπειρία  που αποκτά στο  εκεί  στο πανεπιστήμιο, να μεταλαμπαδευτεί στους φοιτητές της πατρίδας μας, αυτούς που θέλουν πραγματικά να ανοίξουν τα φτερά τους για καλύτερους κόσμους, αλλά δεν μπορούν γι αυτό  και μαραζώνουν μεταξύ καταλήψεων και απεργιών. Μπράβο του!

Τους υποστηρίζει

Αλληλέγγυος στον αγώνα των αγροτών τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας και με ανακοίνωσή του τονίζει πως η μαζική συμμετοχή του κόσμου στους  δρόμους είναι η απάντηση. Η στήριξη από φορείς, κινήματα και συλλογικότητες στον αγώνα είναι η πραγματικότητα που τα λέει όλα. Η θετική απόκριση της κοινωνίας στο ηθικό και το δίκαιο του αγώνα, δίνει δύναμη και προοπτική να γίνουν τα αδύνατα δυνατά και να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική. Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στο  αγροτικό κίνημα σήμερα είναι το σινιάλο  που σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας  για το αύριο. Αποτελεί πλέον εθνική υπόθεση η ανάπτυξη της χώρας  μέσα από την αγροτική οικονομία.

Σεμινάρια γονέων

Το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αρκαδίας διοργανώνει δύο σεμινάρια για γονείς, με θέμα: «Επικοινωνία στην οικογένεια». Τα θέματα συζήτησης  αφορούν τις σχέσεις γονιών –  παιδιών και πιο συγκεκριμένα:

-Τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και την ενδυνάμωση  των σχέσεων στην οικογένεια.

-Την κατανόηση  των αναγκών και της συμπεριφοράς  των παιδιών.

-Την διερεύνηση  στερεοτύπων και μύθων γύρω  από τη χρήση ουσιών και  τους τρόπους αντίστασης των  παιδιών στις πιέσεις των συνομηλίκων.

Τα  σεμινάρια θα υλοποιηθούν σε 13  εβδομαδιαίες συναντήσεις στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης  στην οδό Αποστολοπούλου 2.

Επαναλειτουργεί

Στις 19 Μαρτίου ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του το στρατόπεδο της Καλαμάτας, υποδεχόμενο την πρώτη σειρά νεοσυλλέκτων, μετά από αρκετά χρόνια. Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, θα προηγηθεί την 1η Μαρτίου, ειδική τελετή με την οποία το στρατόπεδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, θα μετονομαστεί σε «9ο Σύνταγμα Πεζικού – Γιαννιτσά», όπως είχε ζητήσει ο Δήμος και έχει αποδεχθεί η στρατιωτική ηγεσία, αναγνωρίζοντας την προσφορά και συμμετοχή των Μεσσηνίων στους βαλκανικούς πολέμους.

Πολιτική απόφαση

Διευκρινίσεις από την περιφερειακή οργάνωση των Οικολόγων-Πράσινων δίνει δελτίο τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος στο οποίο  σημειώνεται πως ο κ. Μπούκλης  παραμένει μέλος του κόμματος,  στο καταστατικό του οποίου δεν υπάρχει άρθρο περί διαγραφής και πως στην απόφαση των Οικολόγων της Πελοποννήσου, δεν επενέβησαν  τα κεντρικά όργανα του κόμματος καθώς η αυτονομία των περιφερειακών οργανώσεων είναι πολιτική και καταστατική του αρχή.  Η ΓΣ των ΟΠΠ αποφάσισε (όπως έχει δικαίωμα) να μη στηρίζει πλέον τον κ. Λ. Μπούκλη.  Η απόφαση περί άρσης της εμπιστοσύνης ήταν πολιτική απόφαση που στηρίχθηκε σε ντοκουμέντα για την παρουσία του κ. Λ. Μπούκλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν μια απόφαση που ελήφθη σύμφωνα με το καταστατικό. Συνεπώς είναι ανακριβές αυτό που ισχυρίζεται οκ. Λ. Μπούκλης για «μια ομάδα ΟΠΠ που αποφάσισε αυθαίρετα».

Καταγγελία ΑΔΕΔΥ

Τη στάση της κυβέρνησης για τους απολυθέντες του ΙΚΑ καταγγέλλει με σχετικό δελτίο τύπου η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. η οποία δηλώνει πως: «στηρίζει και συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Ι.Κ.Α., οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καλεί τους συναρμοδίους Υπουργούς να τηρήσουν επιτέλους τα υποσχεθέντα και να δώσουν άμεσα οριστική λύση, που να αποκαθιστά τους επιτυχόντες των δύο διαγωνισμών Α.Σ.Ε.Π».

Τάδε έφη
Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα, /ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,
κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα, / των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι …;
Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι, / και Μαμμωνάδες βάρβαροι,και χαύνοι λεβαντίνοι,
λύκοι ώ κοπάδια οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι / κι οι χαροκόποι αδιάντροποι και πόρνη η Ρωμιοσύνη!

Κωστής Παλαμάς

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

One thought to “Νέα από Αρκαδία. ΣτΕ και κατασκευές”

  1. Αγαπητοι ,

    Για να εφαρμοστει μια αποφαση του ΣτΕ ,οποιαδηποτε αποφαση καποιας αρχης ,πρεπει να υπαρχουν καποιες προϋποθεσεις .
    Πρωτα απ’ολα να υπαρχει μια αρχη ικανη ,στελεχωμενη απο τους καταλληλους ανθρωπους με ικανοτητα στη διαπιστωση και τη λυση προβληματων .
    Δευτερο ,η επιτροπη να ειναι ανεξαρτητη με μελη που ΔΕΝ ανηκουν σε κομματικες οργανωσεις ή σωματεια ,για να διατηρει το ανεπηρεαστο των αποφασεων της .
    Κατοπιν ,πρεπει να απευθυνεται σε ωριμους πολιτες που να εχουν γνωση του οφελους που θα προκυψει για την γειτονια ,πολη ,νομο το ολο εγχειρημα .

    Και σας ρωταω εγω .
    Ποια υπηρεσια στην χωρα του λαδωματος ,της ρεμουλας και των διορισμων απο το παραθυρο εχει ικανα στελεχη ;;;
    Ποιες επιτροπες ειναι κομματικα ανεξαρτητες ;;;
    Που να βρεις ωριμο πολιτη για να συζητησεις τι ειναι καλο για τον τοπο του ;;;

    Αυτα που προτεινετε εφαρμοζωνται σε χωρες που ξεπερασαν τα κατοχικα συνδρομα ,τις φοβιες τους ,που απεβαλαν τα κομπλεξ κατωτεροτητας τους και εξελιχθηκαν ως εθνη !
    Εδω ακομη διοργανωνουμε σρατιωτικες παρελασεις ( και στελνουμε και τα παιδια μας ,περηφανοι ,σ’ αυτες ! ) γιατι κινδυνευει η συνοχη της χωρας !!!

    150 αποφασεις να βγαλει το ΣτΕ ,ο στουρνοβλαχος Ελληνάρας θα τον κλεισει το δρομο ,θα φραξει την εισοδο ,θα μπλοκαρει την κυκλοφορια,θα κατασκευασει στεγαστρο για ολοκληρη την πλατεια ,αν ειναι εφικτο ,για να κονομησει !!!

    Αυτος ,μονο αυτος και οι αλλοι να παν’ να πνιγουν !!!

    Γιατι ετσι τον μαθαινει αυτο το κρατος ,να παρανομει και να μενει ατιμωρητος !
    Γιατι και το ιδιο το κρατος παρανομει ,αφου αποτελειται απο ιδιας ποιοτητας και αντιληψης Ελληνάρες ,που κοιτανε το δικο τους συμφερον και οχι το κοινο καλο !!!

    Γιατι νομιζετε εχει τοση επιτυχια το μνημονιο και κανενας δεν διαμαρτυρεται ;;;
    Επειδη οι ξενοι γνωριζουν οτι ο Ελληνας θα ενεργησει αμυντικα και θα χωθει στο καβουκι του ,χωρις να τον ενδιαφερει τι θα απογινει ο διπλανος του !

    Αυτος να γλιτωσει και οι υπολοιποι ας κοψουν το λαιμο τους …

    Αμ ,ετσι δεν κανουμε τιποτα ,δυστυχως !
    Μια ζωη με το χερι τεντωμενο σαν ζητιανοι θα ειμαστε …

    Ο πολιτικος που θα καταφερει να βγαλει απο το μυαλο του Ελληνα την μικροαπατεωνια και τη μιζερια θα αναστησει αυτον το τοπο !!

    Το κακο ειναι οτι μαλλον πρεπει να ειναι αλλοδαπος ,γιατι εμεις ειμαστε ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΑ ανικανοι να κανουμε κατι τετοιο απο μονοι μας !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *