Νέα από Αρκαδία. Πάμε πλατεία;

Η βόλτα είναι η νέα διασκέδαση των κατοίκων  της Τρίπολης. Χωρίς πολλά έξοδα, χωρίς μεγάλες προετοιμασίες και καθορισμένη διαδρομή. Τις προηγούμενες μέρες που ο καιρός είχε ζεστάνει  και οι βροχές σταμάτησαν  για λίγο να μας επισκέπτονται, ο κόσμος, η νεολαία κυρίως,  άλλοι παρέα με τετράποδους φίλους, άλλοι καβάλα στα ποδήλατα και άλλοι  ρολάροντας με πατίνια και σκέιτ στον προ του Μαλλιαροπούλειου χώρο, όλοι αυτοί που συγκροτούν τους  Τριπολίτες του 2013 ξαναχαρτογραφούν περιοχές μιας πόλης, που παρέμενε  για πολλά χρόνια στα αζήτητα.

Η βόλτα είναι μια νέα τελετουργία εξοικείωσης με τη καινούργια πραγματικότητα. Η κοινωνικοποίηση σε περίοδο κρίσης. Και η αφύπνιση για να απαιτήσουμε έναν καλύτερο και λειτουργικότερο δημόσιο χώρο. Λόγια που θα μπορούσαν να είναι ένα εν θερμώ γραμμένο μανιφέστο. Όμως είναι σκόρπιες φράσεις ανθρώπων που βγαίνουν για περίπατο και χάζι στο κέντρο της πόλης, τα Σαββατοκύριακα.

Από την πλατεία Αρεως ως την Κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου , δια μέσου της οδού Εθνικής Αντίστασης, που πλέον πεζοδρομήθηκε, η βόλτα και η επίσκεψη στα καταστήματα γίνεται απόλαυση. Και με τον καφέ ή το παγωτό στο χέρι ακόμα καλύτερη για κάποιους ρομαντικούς περιπατητές, ιδίως νεολαίους.

Η οικονομική στενότητα έκανε πολλούς Τριπολίτες  να ανακαλύψουν το περπάτημα. Πολλές οικογένειες που κάποτε  περνούσαν τα Σαββατοκύριακα σε ταβέρνες, τώρα ανακάλυψαν και θεωρούν ως  τέλεια επιλογή την οικογενειακή βόλτα στο κέντρο της πόλης, το δηλώνουν άλλωστε  απερίφραστα. Μαζί με όλους αυτούς και πολλά   άτομα με αναπηρία. Ανθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν πλέον  περισσότερες ευκαιρίες βόλτας και άθλησης. Και μπορεί παλαιότερα να μην μας ένοιαζαν τα χάλια του δημοσίου χώρου, τώρα όμως που η ζωή μας αλλάζει, έχουμε άλλες απαιτήσεις. Η αναμόρφωση της πόλης με τις πεζοδρομήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και η  βόλτα στα αναπλασόμενα  αυτά σημεία έχει ιδιαίτερη αξία γιατί είναι αυτοψία και καταγραφή. Κατακτάμε ξανά την πόλη μας. Και τη θέλουμε καλύτερη… Για πάντα καλύτερη.

 

 

 

 

Κανονιστική πλ. Πετρινού

Την  κατάρτιση, το συντομότερο δυνατόν, νέας κανονιστικής ζητούν με επιστολή τους προς το Επιμελητήριο  οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Πλατείας Πετρινού, καταθέτοντας μάλιστα και προτάσεις για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Οι προτάσεις αυτές θέλουν  τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης να αναπτύσσονται στον εξωτερικό χώρο σύμφωνα με την παλιά κανονιστική του Δήμου, που όριζε να υπάρχει  μία σειρά τραπέζια στην πρόσοψη του κάθε καταστήματος, κατόπιν να μεσολαβεί διάδρομος για την διέλευση των πεζών και μετέπειτα να παραχωρείται o υπόλοιπος χώρος που θα μας υποδειχθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για την τοποθέτηση των υπολοίπων τραπεζοκαθισμάτων.

Προτάσεις για φόρο

Πρόταση για παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών, έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Σαββάκης,  ώστε κατά τη διαβούλευση, που γίνεται επί του νέου νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων: «να ληφθούν υπόψη και να ικανοποιηθούν, τα παρακάτω αιτήματα, τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και του Δήμου μας που αποτελεί και αίτημα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης:

η μείωση  για τον Δήμο Τρίπολης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 30% τουλάχιστον και η κατάργηση των συντελεστών εμπορικότητας, ώστε οι νέες αξίες να συμβαδίζουν με τις πραγματικές

η εξαίρεση από τον ενιαίο φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων. Ο   καθορισμός νομοθετικά ποσοστού 40% επί των εσόδων του ενιαίου φόρου των ακινήτων, ώστε το 50% επί του γινομένου, να αποτελεί κατά το άρθρο 259 του Καλλικράτη, κεντρικό αυτοτελή πόρο που θα αναπληρώνει τον πόρο του καταργούμενου φόρου ακίνητης περιουσίας.»

Επιτυχημένη επίσκεψη

Ως επιτυχημένη θεωρείται η επίσκεψη του Πέτρου Τατούλη στη η 19η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, που σκοπό να προσεγγίσει την αγορά του Ισραήλ, μια νέα δυναμική αγορά που έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης   το περίπτερο της Πελοποννήσου επισκέφθηκαν Tour Operators, θεσμικοί εκπρόσωποι των τουριστικών αρχών του Ισραήλ, και πλήθος πολιτών οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά της Πελοποννήσου  Επιπρόσθετα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ Κο Noaz Bar Nir .  Ο σκοπός της συνάντησής τους ήταν: Η συμφωνία – πλαίσιο ανάμεσα σε Ισραήλ και Πελοπόνησσο για τη δημιουργία μόνιμης συνεργασίας πάνω σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και η
συνεργασία με τη μορφή εταιρικής σχέσης εν όψει των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Μεσογείου για την περίοδο 2014 – 2020.

Συμπαρίσταται

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παρατήματος Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην συνεδρίασή της, της 4-2-2013 αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των απλών αγροτών της περιφέρειάς μας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Ζητά δε όπως  αντί των μέτρων οικονομικής ασφυξίας του συνόλου των μικρών κυρίως παραγωγών να ληφθούν μέτρα όπως: Η κατοχύρωση του πρωτογενούς τομέα μέσα από την προστασία της γεωργικής γης αλλά και των ζωνών ελεύθερης άσκησης της κτηνοτροφίας. Η μη φορολόγηση της γεωργικής γης των αγροτών αφού αποτελεί παραγωγικό συντελεστή που δεν μπορεί να υπόκειται σε φορολογία. Το ξεκαθάρισμα του καθεστώτος των βοσκοτόπων ώστε να παύσει η γραφειοκρατία που εμποδίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Η ενίσχυση της αγροτικής πίστης ώστε να υπάρξει δυνατότητα επενδύσεων από νέους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα αλλά και η δυνατότητα εκσυγχρονισμού και επέκτασης υφιστάμενων εκμεταλλεύσεων. Η ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας εισροών ώστε να μπουν οι βάσεις για τον έλεγχο του κόστους αυτών, κόστος σημαντικό για τον Έλληνα αγρότη. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η επιδότηση της γεωργικής συμβουλής ώστε να μπουν οι βάσεις για την συνεχή παρουσία του επιστήμονα στην καλλιέργεια και εκτροφή.

Αιφνιδίασαν

Έφοδο πραγματοποίησαν μέλη της «Χρυσής Αυγής» προχθές το βράδυ σε θαλάμους του Παναρκαδικού νοσοκομείου για να διαπιστώσουν αν αλλοδαπές εργάζονται παράνομα  ως αποκλειστικές νοσοκόμοι  δίπλα σε ασθενείς. Μάλιστα, την επομένη, μέλη  του κόμματος αυτού συναντήθηκαν με τη διοίκηση του νοσοκομείου, σε καλό κλίμα, και συζήτησαν εκτενώς  το φαινόμενο, προκειμένου να βρεθεί λύση. Μια λύση που δεν  είναι και τόσο απλή  για την καταπολέμηση του φαινομένου  γιατί προσκρούει σε προσωπικά δεδομένα από πλευράς ελέγχων, μιας και οι περισσότερες από τις αλλοδαπές δηλώνουν συγγενείς των ασθενών, που συμπαραστέκονται χωρίς πληρωμή.

Χαμογελάτε

Η αγάπη της μάνας σε έξι στιγμιότυπα:

Τρως σαλάτα, σου λέει: φάε το φαί.

Τρως το φαί, σου λέει: φάε τη σαλάτα.

Τρως και τα δύο, σου λέει: τρώγε αργά.

Τρως αργά, σου λέει: τρώγε..!

Το τρως όλο, σου λέει; Δε χόρτασες..!

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *