Ράιχενμπαχ: Σύμβουλος σωτήρας ή καταστροφέας κατακτητής;

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει σχετικά με τις παρεμβάσεις του επικεφαλής του task force στην Ελλάδα. Πολλοί είναι οι χαρακτηρισμοί που ενίοτε έχουν αποδοθεί στον Γερμανό Αξιωματούχο. Έχει γίνει αρκετές φορές ως πρόσωπο σημείο αντιπαράθεσης και πολιτικής κόντρας. Πρέπει όμως να δούμε τελικώς αν η παρουσία γενικότερα της τρόικας και των ξένων αξιωματούχων στην Ελλάδα ήταν επικερδής για τη χώρα ή τελικώς καταστρεπτική.

Έχουμε περίπου 3 χρόνια που η χώρα μπήκε στη μέγγενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα οικονομικά της χώρας έχουν βελτιωθεί μόνο εικονικά, αφού η κοινωνία, η οικονομία και η αγορά έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει. Η χώρα δεν έχει ορθοποδήσει και οι ισορροπίες κρέμονται σε μια κλωστή. Ουσιαστικά, δεν έχει βελτιωθεί κάτι σε γενικές γραμμές, το μόνο που δεν έγινε είναι να χρεοκοπήσει τυπικά, αφού ουσιαστικά η χώρα χρεοκόπησε.

Ποιος ήταν ο ρόλος των ξένων επιτετραμμένων; Ανεπιτυχής ή επιτυχημένος ως προς τα δικά τους συμφέροντα; Ερωτηματικά που ήδη έχουν αρχίσει να απαντώνται μέσα από αυτά που περνάει η Ελληνική κοινωνία. Από την εποχή της επιτήρησης προ ΔΝΤ μέχρι και σήμερα, οι δανειστές ποτέ δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα σωστό πρόγραμμα που θα δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της Ελληνικής κοινωνίας.

Μιχάλης Αγραφιώτης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *