ΣτΕ: Αντισυνταγματική η διατήρηση των κλειστών επαγγελμάτων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, βασίζεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία, “καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη”. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, η ελευθερία επιλογής και άσκησης επαγγέλματος αποτελεί ιδιαίτερη εκδήλωση του δικαιώματος της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας.

Σημειώνεται, ότι σε προγενέστερη απόφασή του, που αφορούσε προσφυγές για την έκδοση αδειών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, το ΣτΕ είχε κρίνει ότι “η προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη δραστηριοποιούμενων σε συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο ” δεν αποτελεί λόγο δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος που να δικαιολογεί περιορισμούς στην άσκηση ενός επαγγέλματος.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ ενισχύουν το νομικό οπλοστάσιο του υπουργού Υποδομών, Γιάννη Ραγκούση, όσον αφορά στην υλοποίηση των σχεδιασμών του για την πλήρη απελευθέρωση των αδειών ταξί.

Ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών τις προτάσεις του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος χωρίς περιορισμούς, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες. Από τη μεριά τους, οι ιδιοκτήτες ταξί απειλούν με νέες κινητοποιήσεις, από την ερχόμενη εβδομάδα.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=305486

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *