Νέα από Αρκαδία. Πανεπιστήμιο και πραγματικότητα

Η κατάργηση και συγχώνευση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τμημάτων, σε συνδυασμό με τη συνεπαγόμενη μείωση των εισακτέων, δημιουργεί νέα δεδομένα και καταστάσεις  στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι αντιδράσεις που προκαλούνται, οι περισσότερες αναμενόμενες, δεν παύουν να είναι εκτός τόπου. Πληρώνουμε ήδη τη  διασπορά σχολών ανά την επικράτεια, χωρίς κανένα σχέδιο, ή έστω προοπτική διασύνδεσης με την τοπική παραγωγή,  με μόνο κριτήριο την προσφορά εύκολου εισοδήματος στις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που η πραγματικότητα κατέδειξε πόσο  επιζήμια είναι αυτή η διασπορά σε εθνικό επίπεδο.

Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παρότι αίτημα των καιρών του και της ανάγκης για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, δεν φαίνεται να υποστηρίχθηκε όσο θα έπρεπε από την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, που μάλλον αδιαφόρησε ανεξήγητα, αφού ούτε ένα δρόμο της προκοπής δεν κατόρθωσε να διανοίξει έως εκεί. Αλλά και εκείνο δεν στάθηκε στο ύψος του, απομονώθηκε εις εαυτόν, δεν ξανοίχθηκε στη τοπική κοινωνία. Το  επιστημονικό δυναμικό του, μονάδες υψηλού επιπέδου τα περισσότερα μέλη του, δεν κατόρθωσε να πείσει τους φοιτητές για την ποιότητά του, με αποτέλεσμα να φυλλοροεί χρόνο με το χρόνο από τις μετεγγραφές σε άλλα πανεπιστήμια. Κάποτε, την εποχή της Διοικούσας Επιτροπής, είχαμε μια συνέντευξη τύπου, μια επαφή με τα τοπικά ΜΜΕ, μια ανοιχτή γιορτή της Παιδείας, των Τριών Ιεραρχών. Έκτοτε όλα ατόνησαν και έσβησαν σιγά – σιγά.

Γι αυτό και χρειαζόταν ένα δυνατό ηλεκτροσόκ ικανό να το συνεφέρει και να το κάνει παραγωγικό και δημιουργικό.  Οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις τμημάτων του από το υπουργείο Παιδείας, δεν ξέρουμε αν και σε ποιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής και πνευματικής ανασυγκρότησης εντάσσονται, πέραν της εξοικονόμησης χρημάτων. Ωστόσο δεν φαίνονται ικανές να το συνεφέρουν. Τούτο γιατί δεν εντάσσονται σε κάποια στρατηγική. Και γιατί αυτή η μεταρρύθμιση, όπως και άλλες στη χώρα τα τελευταία δυο χρόνια, υπαγορεύεται από το κόστος, την οριζόντια περικοπή δαπανών. Επειδή πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι και τίποτε πέραν αυτού.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μπορεί με το σχέδιο αυτό να γλιτώνει κάποιες σχολές του από το λουκέτο, δεν θα γλυτώσει όμως στο μέλλον την υποβάθμιση, αν όλοι, υπουργείο και διδακτικό προσωπικό δεν δουν την πραγματικότητα κατάματα και δεν εργαστούν συνειδητά για να την ανατρέψουν.

 

 

Εις Μνήμην

Πνευματικό μνημόσυνο έγινε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρου. Μια ιδιαίτερη τιμή, οφειλόμενη προ πολλού  από την πόλη και το λαό της στον αρχιστράτηγο και απελευθερωτή του Γένους, με ομιλία του Μητροπολίτη για την προσωπικότητα και το έργο του  καθώς επίσης  και ανάγνωση αποσπασμάτων από κείμενα της εποχής παρμένα από  επικήδειους τους οποίους  εκφώνησαν τότε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων και ο Παναγιώτης Σούτσος. Επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει  την μεταφορά των οστών του Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη τον Οκτώβριο του 1930 κατά τη διάρκεια των εορτών της Εκατονταετηρίδος από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους και την εναπόθεσή τους στη κρύπτη του Μνημείου Αρχιερέων και Προκρίτων. Τέλος έγινε εξιστόρηση του χρονικού της κατασκευής κατά την περίοδο 1952-1970 καθώς και της μεταφοράς του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη το 1971 όπως επίσης έγινε αναφορά και στην  μετακομιδή των οστών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1993 από το Μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων στη κρύπτη, στο πίσω μέρος του ανδριάντα. Καίριας σημασίας  υπήρξε η συμβολή του εκκλησιαστικού επιτρόπου κ. Γιώργου Ζαχαρόπουλου που είχε την επιμέλεια της εκδήλωσης,  βοηθούμενος από ον αρχιμανδρίτη  π. Θεόκλητο Ντούλια και την κ. Ελένη Λυμπεροπούλου.

Κατηγορίες

Για αλαζονική και καθεστωτική συμπεριφορά απέναντι στην αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης ο επί κεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Τσιριγώτης γιατί «το πολυσέλιδο Ετήσιο Πρόγραμμα  Δράσης  παρέλαβαν  στις  09.00 το πρωί της ίδιας ημέρας της  συνεδρίασης. Και το χρονικό περιθώριο  που τους δόθηκε για να μελετήσουν ένα κείμενο 109 σελίδων με νόμους και αριθμούς ήταν ελάχιστος». Στο αίτημα δε για αναβολή της συζήτησης, η απάντηση του δημάρχου υπήρξε αρνητική, γεγονός που οδήγησε σε αποχώρηση από τη συνεδρίαση.

Ταμείο Ασφάλισης

Το Δ.Σ του Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγ/λης καλεί με υπόμνημά του τους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εξετάσουν  εκ νέου – μέσω της αναθεώρησης της ΚΥΑ – την συνέχιση της λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας  για να μην υποστούν χιλιάδες ασφαλισμένοι τις συνέπειες από την κατάργηση δομών που μέχρι τώρα – παρά τα όποια προβλήματα υπήρχαν – είχαν συμβάλει σε ικανοποιητικό επίπεδο παροχών και είχαν λειτουργήσει προς όφελος των ασφαλισμένων και του ασφαλιστικού φορέα. Να σημειωθεί πως: «Σύμφωνα με την Κοινή Απόφασή των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας  που αφορά στην «Οργανωτική δομή και λειτουργία του ΤΑΥΤΕΚΩ, δεν  προβλέπεται η λειτουργία Περιφερειακών Υπηρεσιών του Ταμείου, και  όλες πλέον οι υπηρεσίες θα διενεργούνται από την Κεντρική Υπηρεσία του ΤΑΥΤΕΚΩ. Ειδικά για τα Ενεργειακό Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης η εν λόγω απόφαση θα λειτουργήσει σε βάρος των ασφαλισμένων δεδομένου ότι η λειτουργία των ΠΕ.Κ.Α Μεγαλόπολης και Τρίπολης αφορά σε 7.000 άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους και θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία χιλιάδες ασφαλισμένους».

Οι καταγγελίες…

Βαριές καταγγελίες δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα της Κυριακής κατά τις οποίες εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης να προκρίνει έργο της Περιφέρειας πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες των παιδιών του. Η απάντηση του κ. Τατούλη ήταν άμεση και οργισμένη, θεωρώντας βασικό υπεύθυνο και ενορχηστρωτή της υπόθεσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και την είχε αναγγείλει, πριν την κυκλοφορία της εφημερίδας κατά τον ίδιο τρόπο, όπως λέει, που  είχαν προαναγγελθεί τα βίαια επεισόδια που έζησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά τη συζήτηση για δημιουργία μονάδας βίο αερίου στην Τρίπολη, τα οποία είχαν και θύματα .

…Και η απάντηση

«Είμαι απολύτως ξεκάθαρος, λέει ο κ. Τατούλης. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν γίνονται “αναθέσεις έργων”. Αντίθετα, επιλέγονται πάντοτε μακρές διαδικασίες προκειμένου να τηρείται η αυστηρότερη νομιμότητα και η μέγιστη διαφάνεια. Οι “απόλυτα διαφανείς διαδικασίες” που ακολουθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου  αναγνωρίζονται και στο κατάπτυστο δημοσίευμα, γεγονός το οποίο στοιχειοθετεί και τον δόλο εκείνων που βρίσκονται πίσω από το προσωπικό αυτό χτύπημα εναντίον μου». Και πιο κάτω συμπληρώνει: «Ο κ. Τσίπρας δομεί σε θεμέλια λάσπης το πολιτικό του μέλλον. Με την ιδιότητα του ιδεολογικού καθοδηγητή, οδηγεί τους οπαδούς του στις επικίνδυνες ατραπούς μιας δήθεν δίκαιης οργής που μπορεί να μετουσιωθεί σε δίκαιη βία και βάζει μπαρούτι στα θεμέλια του κράτους δικαίου».

Τάδε έφη

«… Ελπίζω, ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν, θέλουν γνωρίσει μετ’ εμού, ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς, αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσία της… Εφόσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν για να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και τού οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν…».  (Ιωάννης Καποδίστριας) (Από το λόγο του στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση)

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *