Πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων σε τρία νοσοκομεία της χώρας

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ακόμη τρεις μεταμοσχεύσεις στο Γ.Ν.Α. Λαϊκό, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», αντίστοιχα, μετά από περιστατικό δωρεάς οργάνων στο Γ.Ν. Χανίων. Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011 από τη Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν. Χανίων και δότης ήταν ένας 48χρονος που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία έπειτα από πτώση. Το περιστατικό συντονίστηκε από τους εφημερεύοντες ιατρούς της Μ.Ε.Θ. κα Κοντουδάκη, κα Λιονάκη και κ. Μπικουβαράκη.

Το χειρουργείο ξεκίνησε στις 11.00 το βράδυ της Παρασκευής. Προσήλθαν οι ομάδες του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης για το ήπαρ, του Λαϊκού για τους νεφρούς ενώ οι κερατοειδείς αφαιρέθηκαν από την οφθαλμολογική κλινική του  Γ.Ν. Χανίων  και στάλθηκαν στο μεταμοσχευτικό κέντρο του ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Τα ληφθέντα όργανα μεταμοσχεύτηκαν επιτυχώς ως εξής:

Το ήπαρ σε άντρα 60 ετών στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης
Ο ένας νεφρός στο Παν/κό Νοσοκομείο της Πάτρας  σε άντρα 50 ετών, ο οποίος  υποβαλλόταν 17 χρόνια σε αιμοκάθαρση.
Ο δεύτερος νεφρός στο Λαϊκό σε άνδρα 64 ετών, που υποβαλλόταν 10 χρόνια σε αιμοκάθαρση .
Οι κερατοειδείς σε δύο ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. Κρήτης

Σημαντική υπήρξε όπως πάντα η συμβολή του ΕΚΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας για την έγκαιρη επιστροφή της ομάδας του Ιπποκρατείου μαζί με το ήπαρ και το ένα νεφρό στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Ε.Ο.Μ. το περιστατικό συντονίστηκε από τους: Α. Βαρτζιώτη, Κ. Σαλούρο, Β. Γκιόκα & Γ. Μενουδάκου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγχαίρει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων που συμμετείχαν στην αλυσίδα των μεταμοσχεύσεων και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη στους συγγενείς του 48χρονου, που έφυγε από τη ζωή.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας διάδοσης του μηνύματος για τη σημαντικότητα των μεταμοσχεύσεων η πολιτική και η διοικητική ηγεσία του ΥΥΚΑ συμπλήρωσε την σχετική αίτηση και εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων. Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα διανείμει αιτήσεις εγγραφής σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *