Ωμή παραδοχή Ράις για τα λάθη του ΔΝΤ ως προς το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας

Για δεύτερη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχθηκε το λάθος του όσον αφορά τις προβλέψεις του για το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδος.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου το βράδυ της Πέμπτης σχετικά με την έκθεση Μπλανσάρ που κάνει λόγο για λάθος στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας μας, απάντησε ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι αληθινά και ισχύουν.

Η ερώτηση είχε ως εξής: «Στις 3 Ιανουαρίου ο Ολιβιέ Μπλανσάρ εξέδωσε έκθεση με τον Ντάνιελ Λι και, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αυτό που έγραψε είναι ένα καταπληκτικό mea culpa» και ότι «η εφημερίδα “Washington Post” υποστήριξε ότι κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το Ταμείο τίναξε στον αέρα τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επειδή δεν κατανόησαν πλήρως ότι οι προσπάθειες λιτότητας της κυβέρνησης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Μπορείτε να μας πείτε τη θέση του ΔΝΤ, επειδή ο κ. Μπλανσάρ είναι ο κορυφαίος οικονομολόγος εδώ στο ΔΝΤ;». Ο κ. Ράις απάντησε καταφατικά λέγοντας λακωνικά: «Έχετε δίκιο».

Το θέμα των λανθασμένων προβλέψεων έχει απασχολήσει όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ε.Ε. και η Ε.Κ.Τ. που μαζί με το ΔΝΤ απαρτίζουν την τρόικα και είχαν σαφώς ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του πακέτου λιτότητας.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=101

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *