Ιατρικός Σύλλογος Χανίων.Κίνδυνοι απο τα φάρμακα που δίνονται βάση της δραστικής ουσίας

 

Κινδύνους για την υγεία ασθενών, επιφυλάσσει η αλλαγή των φαρμάκων που γίνεται λόγω της συνταγογράφησης βάση της δραστικής ουσίας, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων.

Μάλιστα σε μια περίπτωση υπήρξε πρόβλημα με έγκυο ασθενή.

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος “κατά το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις αλλαγής φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία των Χανίων. Μερικές μάλιστα από αυτές τις περιπτώσεις οδήγησαν σε θεραπευτική αστοχία με επικίνδυνα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Τελευταία περίπτωση, που έχει πέσει στην αντίληψη του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, ήταν αυτή μιας εγκύου ασθενούς με πνευμονία, της οποίας η περίοδος ανάρρωσης παρατάθηκε επικίνδυνα εξ’ αιτίας τέτοιων αλλαγών.

Η σοβαρή αυτή κατάσταση διαμορφώθηκε μετά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος που ισχύει για τη συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα ο γιατρός να απολέσει την ευθύνη της θεραπευτικής του πράξης, αφού υποχρεώνεται από τον νόμο να συνταγογραφεί με βάση τη δραστική ουσία και όχι συγκεκριμένο σκεύασμα.

Αποτέλεσμα αυτού του «μνημονιακού» νόμου είναι άλλα φάρμακα να γράφονται από το γιατρό και άλλα να λαμβάνει ο ασθενής! Τέτοιες καταστάσεις εμφανίσθηκαν και σε άλλες χώρες που εφαρμόσθηκαν παρόμοιες πρακτικές.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία, όπου με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας καταργήθηκε προ ημερών ο αντίστοιχος νόμος που υποχρέωνε τους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία.

Στην Ελλάδα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να καταργηθεί αυτό το επικίνδυνο νομοθέτημα.

Επειδή το πρόβλημα που ανακύπτει είναι πολύ σοβαρό έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι ο γιατρός τους είναι υπεύθυνος για την πορεία της θεραπείας τους όταν και μόνον λαμβάνονται τα σκευάσματα εκείνα τα οποία ο ίδιος κρίνει ότι προκαλούν το μεγαλύτερο όφελος σε αυτούς.

Επομένως είναι σημαντικό οι πολίτες να επιζητούν τη χορήγηση αυτών ακριβώς των σκευασμάτων που αναγράφονται στη συνταγή που προσκομίζουν στο φαρμακείο διότι σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες για την υγεία τους είναι πιθανόν να αποβούν αρνητικές.”

http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=110428&cid=299

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *