Τεχνητή η χαμηλή πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ!

Για τεχνητά διαμορφωμένη χαμηλή πληρότητα ορισμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας κατηγόρησαν μεταξύ άλλων χθες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή την πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία την οποία έχουν προκηρύξει από κοινού για αύριο οι δύο Ομοσπονδίες, ο Δημήτρης Βαρνάβας τόνισε χαρακτηριστικά: “Οι χαμηλές πληρότητες προκαλούνται τεχνητά. Είμαστε ενήμεροι ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) έχει εντολή να μη διακομίζει περιστατικά στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής ‘Αγία Βαρβάρα’, αλλά να τα κατευθύνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου “Αττικόν” και στο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Την ίδια στιγμή, αποψιλώνουν το ‘Αγία Βαρβάρα’ από προσωπικό προς όφελος του ‘Αττικόν’”.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης επεσήμανε σχετικά ότι “απαιτείται σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, καθώς πρόκειται για μία περιοχή η οποία διαθέτει σήμερα λιγοστές κλίνες. Το νοσοκομείο ‘Αγία Βαρβάρα’ διαθέτει πολύ σοβαρό δυναμικό ανάπτυξης, εάν επιθυμούμε ένα σημαντικό νοσηλευτικό ίδρυμα σε εκείνη την περιοχή”.

Υπενθυμίζεται ότι την κατάργηση της αυτοτέλειας του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγία Βαρβάρα” προανήγγειλε προχθές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος υποστήριξε ότι το νοσοκομείο παρουσιάζει πληρότητα της τάξης μόλις του 22%…

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του “Σκάι”, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το νοσοκομείο ‘Αγία Βαρβάρα’, με 22% πληρότητα, δεν μπορεί να διατηρεί την αυτοτέλειά του και δίπλα το ‘Αττικόν’ να υστερεί σε ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη έχουμε μετακινήσει εκεί νοσηλευτές από το Αγία Βαρβάρα στο ‘Αττικόν’ και θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια”…

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι το εφημεριακό καθεστώς το οποίο επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, καθώς τα διαθέσιμα για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ κονδύλια του προϋπολογισμού βαίνουν διαρκώς μειούμενα”, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τόνισε μεταξύ άλλων ότι “έχει αφεθεί στην τύχη του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Είναι ένα μόρφωμα στο οποίο όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πρόσθεσαν τα ελλείμματά τους”.

Τέλος, η πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ (ΠΟΥΓΥ – ΕΟΠΥΥ) Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου εξέφρασε μεταξύ άλλων την αντίθεση της Ομοσπονδίας στο σχέδιο για την ένταξη των πολυιατρείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας.

Η ΠΟΥΓΥ – ΕΟΠΥΥ συμμετέχει επίσης στην αυριανή πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. έχει κηρύξει επίσης για αύριο η ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργιακή κινητοποίηση στον χώρο της Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΠΟΥΓΥ – ΕΟΠΥΥ διοργανώνουν επίσης αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι.

 

Συμπαράσταση από τον ΠΙΣ

Με αφορμή την αυριανή απεργία της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ και της ΠΟΥΓΥ – ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: “Η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί κορυφαία εκδήλωση διαμαρτυρίας και αντίθεσης στην πολιτική που εφαρμόζεται στα νοσοκομεία της χώρας. Διακυβεύεται η επιβίωση και η επαγγελματική αξιοπρέπεια των υγειονομικών, αλλά πρωτίστως η επιβίωση ολόκληρου του δημόσιου συστήματος Υγείας”.


 

ΣΥΡΙΖΑ: Παραπλανητικά τα στοιχεία του υπ. Υγείας

Από την πλευρά του, το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τονίζει μεταξύ άλλων στη δική του ανακοίνωση: “Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, άξιος συνεχιστής του προκατόχου της, χρησιμοποιώντας ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία, καταργεί ουσιαστικά δεκάδες νοσοκομεία, αδιαφορώντας προκλητικά για τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες της χώρας, με τις γεωγραφικές ιδιομορφίες και την ανυπαρξία οργανωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την οποία καλύπτουν τα νοσοκομεία με τη λειτουργία τους, και καταδικάζει τον ελληνικό λαό σε ελλιπή υγειονομική φροντίδα”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=747324

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *