Η στυτική δυσλειτουργία ένδειξη «σιωπηλού» καρδιολογικού προβλήματος

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Όσο πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζει ένας άνδρας, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος «σιωπηλού» καρδιολογικού προβλήματος που παραμένει αδιάγνωστο, αποφαίνεται αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα επί του θέματος, που επιβεβαιώνει ανάλογα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών, μικρότερου εύρους. Ωστόσο, ενώ οι άλλες μελέτες είχαν διαπιστώσει τη σχέση ανάμεσα στην στυτική δυσλειτουργία και τα καρδιολογικά προβλήματα, η παρούσα εργασία υπογραμμίζει ότι όσο χειρότερη είναι η στυτική δυσλειτουργία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακού προβλήματος.

Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, του Ινστιτούτου Σαξ και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμιλι Μπανκς, ανέλυσαν νοσοκομειακά αρχεία και στοιχεία θανάτων, που αφορούσαν συνολικά 95.000 άνδρες ηλικίας άνω των 45 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ανδρών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, όσοι είχαν μέτρια στυτική δυσλειτουργία, είχαν 23% αυξημένη πιθανότητα να εισαχθούν κάποια στιγμή σε νοσοκομείο για καρδιαγγειακό πρόβλημα, όπως έμφραγμα, σε σχέση με τους άνδρες που δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.

Ο κίνδυνος για τους άνδρες χωρίς καρδιολογικό ιστορικό, αλλά με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, ήταν αντίστοιχα αυξημένος κατά 35%. Τέλος, οι άνδρες που είχαν ταυτόχρονα διαγνωσμένο καρδιολογικό και σοβαρό στυτικό πρόβλημα, ήταν 64% πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο για άλλο καρδιολογικό.

Ακόμα, οι άνδρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους άνδρες χωρίς πρόβλημα στύσης.

Ο αυξημένος καρδιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη στύση, είναι ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία.

Η νέα μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ότι η στυτική δυσλειτουργία παίζει προειδοποιητικό ρόλο για αφανή καρδιαγγειακά προβλήματα. Πιθανώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο ότι η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, που περιορίζει τη ροή του αίματος (αρτηριοσκλήρωση), εκδηλώνεται πρώτα στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά που διαθέτει το πέος.

Με αυτό το σκεπτικό, οι ουρολόγοι ή άλλοι γιατροί που βλέπουν ασθενείς με μέτρια έως σοβαρά προβλήματα στύσης, θα έπρεπε να τους συμβουλεύουν να επισκεφθούν και καρδιολόγο. Τα προβλήματα στύσης είναι αρκετά συνηθισμένα και εμφανίζονται περίπου στο 20% των ανδρών μετά την ηλικία των 40 ετών.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *