Νέα από Αρκαδία. Επικίνδυνοι

Τις ημέρες των εορτών πολλαπλασιάστηκαν τα φαινόμενα -όπως συνήθως συμβαίνει- της  κοινωνικής αλληλεγγύης. Είχαν ξεκινήσει προ πολλού  και βρέθηκαν  σε αντιστοίχιση με τις επώδυνες συνέπειες της κρίσης. Το γεγονός αυτό, πέρα από τις ευεργετικές του συνέπειες σε πρόσωπα που όντως είχαν και έχουν ανάγκη, εκμεταλλεύτηκαν τα μάλλα αδίστακτες συμμορίες αλλοδαπών για εύκολο πλουτισμό, με ρακένδυτους επαίτες  και μητέρες με μωρά.  Όμως, όσοι πίστεψαν  ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, λόγω εορτών, διαψεύστηκαν.

Η εικόνα της Τρίπολης  με τους πολλούς, εισαγόμενους κατά πως φαίνεται, ζητιάνους αποδεικνύει αυτό που αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση: ότι οι νεαρές μητέρες με τα μωρά στην αγκαλιά και οι ακαθορίστου ηλικίας εξαθλιωμένοι με το προτεταμένο τρεμάμενο χέρι  σε εισόδους εκκλησιών ή άλλα επίκαιρα σημεία, τείνουν να παγιώσουν την παρουσία τους στην  πόλη μας  και είναι όπως λέγεται, οι περισσότεροι, θύματα κυκλωμάτων από γειτονικές χώρες που τους χρησιμοποιούν για να θησαυρίζουν.

Το αυξανόμενο, λόγω οικονομικής κρίσης και εντεινόμενης φτώχειας, αίσθημα αλληλεγγύης λειτουργεί σαν ιδανικό θερμοκήπιο για την ανάπτυξη προσοδοφόρων δραστηριοτήτων των αλλοδαπών συμμοριών, με «εργαλεία» γυναίκες, μικρά παιδιά ή και υπερήλικες.

Εφοδιασμένοι με χάρτινες ταμπελίτσες και τη λέξη «Πεινάω» γραμμένη από το ίδιο χέρι και με διάφορους γραμματολογικούς τύπους, παίρνουν θέση στα πλατύσκαλα των εκκλησιών, που περιέργως γνωρίζουν πότε και ποιες ημέρες εορτάζουν ή στα πεζοδρόμια, από νωρίς το πρωί, ξαπλωμένοι στο πλακόστρωτο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, και μόλις τα καταστήματα κλείσουν και ο κόσμος λιγοστέψει, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Είναι η ώρα που τα κυκλώματα τους μαζεύουν και τους μεταφέρουν σε υπόγεια διαμερίσματα ή σε ακατοίκητες οικοδομές για να διανυκτερεύσουν, και το πρωί να ξαναρχίσουν πάλι από την αρχή.

Το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν κάθε τόσο βλέπεις νέα πρόσωπα, εκτός από κάποια μόνιμα και σταθερά για κάποιοι χρονικό διάστημα. Προφανώς τους μεταφέρουν σε άλλες πόλεις ή και σε άλλες χώρες όπου κάνουν τα ίδια.

Κατόπιν αυτού, δεν νομίζουμε πως αξίζουν της προσοχής μας, δεδομένου ότι πρόκειται για συμμορίες επικίνδυνων κακοποιών, που λυμαίνονται ανήλικα παιδάκια και ανάπηρα άτομα. Ας τους προσπερνάμε   αδιάφορα.

 

 

 

Επιδημία

Επιδημία γαστρεντερίτιδας πλήττει τις μέρες αυτές την πόλη μας. Πολλά τα κρούσματα που καταγράφονται και μεγάλη η συζήτηση που έχει προκληθεί,  μαζί με τα ερωτηματικά για τη χλωρίωση του νερού που σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να υφίσταται.  Ο κόσμος περιμένει απαντήσεις, πειστικές απαντήσεις από  τους αρμόδιους φορείς.

Δυσφημούν την πόλξη

Πυρ και μανία είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας, ΠΕΔάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με το  το ΣΚΑΪ  και το Νίκο Ευαγγελάτο (τηλεοπτικώς «εισαγγελάτο») διότι «έπαιρνα τηλέφωνο για να παρέμβω στο δελτίο ειδήσεων με τον Ν. Ευαγγελάτο για το θέμα του υποσιτισμού των παιδιών σε σχολεία της Καλαμάτας και δεν με έβγαζαν ενώ δυσφημούσαν την πόλη».

Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος «από τα 106 υποσιτιζόμενα παιδιά στα 12.000 που υπάρχουν, τα 97 είναι παιδιά Αθιγγάνων, που ξέρουμε όλοι τι προβλήματα έχουν από εκεί που διαμένουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι καθήκον μας να τα βοηθήσουμε και αυτά». Πηγή: aftodioiksi.gr

Πυρόπληκτα δάνεια

Επιστολή – καταγγελία προς τον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και το γενικό γραμματέα Γεώργιο Μέργο, για τα δάνεια πυροπλήκτων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, έστειλε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. Ο κ. Πετράκος μεταφέρει καταγγελίες δανειοληπτών για αφαίρεση χρηματικών ποσών από καταθετικούς λογαριασμούς, παρά τις κυβερνητικές αποφάσεις για ρύθμιση των δανείων που είχαν ληφθεί από πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Μεσσηνίας. Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Πετράκος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «. Τα χρήματα των καταθετών που τα είχαν ανάγκη για να πληρώσουν άλλες υποχρεώσεις προς εφορία, πολεοδομία, χαράτσια κ.ά., δεν υπάρχουν πλέον στους λογαριασμούς τους και είναι άγνωστο πότε η τράπεζα θα ολοκληρώσει την διαδικασία ελέγχου και αν θα αντιλογιστούν… Η δικαιολογία της τράπεζας  είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και αποδεικνύει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, ακυρώνουν το νόμο και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ακόμα και τις κυβερνητικές αποφάσεις…».

Επισκέψεις

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χάν, αρμόδιος για την περιφερειακή ανάπτυξη, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου, την 14η και 15η Φεβρουαρίου.  Θα ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις στις έδρες των Περιφερειών της χώρας. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του ο ευρωπαίος επίτροπος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους περιφερειάρχες και θα ζητήσει να δει από κοντά έργα που υλοποιούνται με χρήματα του ΕΣΠΑ.  Οι επισκέψεις είχαν προαναγγελθεί από τον περασμένο Οκτώβριο στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο επίτροπος με τους Περιφερειάρχες της χώρας στην Αθήνα.

Εις μνήμην

Με την συμπλήρωση 170 χρόνων από το θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η Μητρόπολη θα τελέσει θρησκευτικό μνημόσυνο την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, το πρωί,  στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου  ενώ το απόγευμα στις 6.30, επίσης στο ναό, πνευματικό μνημόσυνο με ιστορική αναδρομή στο θάνατο και στη μεταφορά των οστών του Γέρου του Μοριά στην Τριπολιτσά. Ομιλητής ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος.

Επιστροφή χρημάτων

Επιστράφηκαν από τις τράπεζες στους καταθετικούς λογαριασμούς των πυρόπληκτων δανειοληπτών χρήματα που είχαν αφαιρεθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο κ. Πετράκος αναφέρει: «Η άμεση παρέμβασή μας την Παρασκευή έφερε αποτελέσματα. Οι τράπεζες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών-δανειοληπτών πυρόπληκτων δανείων, τα οποία είχαν αφαιρέσει παράνομα και καταχρηστικά».

Λακωνία

Ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητούν να παραμείνουν στη Σπάρτη τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Καλαμάτας ενέκριναν οι εκπρόσωποι φορέων της Λακωνίας που συμμετείχαν στην σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο Λακωνίας. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές Λακωνίας, η αντιπεριφερειάρχης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των παραγωγικών τάξεων, οι οποίο και υπογράφουν σχετικό ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία.

Χαμογελάτε

Συζήτηση μεταξύ πατέρα και γιου:
– Μπαμπά πόσο κοστίζει για να παντρευτεί κάποιος;
– Δεν ξέρω παιδί μου. Εγώ ακόμα πληρώνω..

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *