Δωρεά της κ. Μαριάννας Λάτση, για τη δημιουργία πρότυπου κέντρου ημερήσιας νοσηλείας, για ογκολογικές παθήσεις

Στις αρχές του 2014 αναμένεται να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο το πρώτο στην Ελλάδα εξειδικευμένο και κτιριακά ανεξάρτητο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας για καρκινοπαθείς, σύμφωνα με τη σύμβαση δωρεάς που υπεγράφη σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2013, μεταξύ της κ. Μαριάννας Λάτση, του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, και του Διοικητή του Γενικού Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθήνας «Ο Άγιος Σάββας», κ. Παναγιώτη Μινογιάννη.

 

Η δωρεά αφορά στη χρηματοδότηση της ριζικής κτιριακής αναβάθμισης και ενίσχυσης του εξοπλισμού του πρώην 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ, με σκοπό τη μετατροπή του σε σύγχρονο και πρότυπο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, όπου οι ασθενείς θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Αναμένεται να πραγματοποιούνται 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως. Το ύψος της δωρεάς, που γίνεται στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου, θα προσεγγίσει το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Τη διαχείριση της εκτέλεσης της δωρεάς θα αναλάβει εκ μέρους της Δωρήτριας το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Η κ. Μαριάννα Λάτση αναφερόμενη στον σκοπό της δωρεάς δήλωσε: «Πριν από έξι χρόνια, ακριβώς τέτοια ημέρα, ο Νίκος Κούρκουλος έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ασθένεια, την οποία αντιμετώπισε με περίσσια δύναμη και σθένος, δίδοντας σε όλους μας μαθήματα ζωής και αξιοπρέπειας. Μέσα από εκείνον, έζησα κι εγώ την αρρώστια, τη μεγάλη αγωνία, το κουράγιο που εναλλάσσεται με την απελπισία και την αισιοδοξία με τον φόβο, μέχρι να ξαναγίνουν ελπίδα για ζωή. Στη μνήμη του Νίκου, και με αισθήματα αλληλεγγύης και βαθιάς εκτίμησης στον αγώνα όλων όσοι υποφέρουν από αυτή τη σύγχρονη μάστιγα, αποφάσισα να ανταποκριθώ θετικά στο αίτημα του νοσοκομείου «ο Άγιος Σάββας» για τη χρηματοδότηση του έργου μετατροπής της πρώην ογκολογικής κλινικής του ΙΚΑ σε ένα πρότυπο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας».

 

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης δωρεάς, τόνισε:

«Ως Υπουργός Υγείας σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για την πολύ σημαντική προσφορά σας. Επισημαίνω ότι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου προέρχεται από την προσωπική σας περιουσία και όχι από την περιουσία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Σήμερα την 30η Ιανουαρίου, ημέρα της εκδημίας του αειμνήστου συζύγου σας, η δωρεά σας αφιερώνεται στη μνήμη του και παραδίδεται στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας. Το Υπουργείο Υγείας ως πράξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη του συζύγου σας, αποφάσισε το Ογκολογικό Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας να επονομαστεί σε «Νίκος Κούρκουλος».

Ο Διοικητής του Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», κ. Παναγιώτης Μινογιάννης, επεσήμανε σχετικά: «Η σημερινή σύμβαση για την δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», του πρώτου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα, αποτελεί ένα ορόσημο τόσο για την ιστορία του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», όσο και για τη σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου στον Ελλαδικό χώρο. Ένα ευχαριστώ προς την κυρία Λάτση και το επιτελείο της είναι λίγο τόσο για τη ζεστή ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας όσο και για τη συνεργασία μας. Μας γεμίζει δε όλους με την ευθύνη να ξεπεράσουμε τις όποιες αδυναμίες μας και να δουλέψουμε περισσότερο και πιο συντονισμένα για την ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού έργου στον συντομότερο δυνατό χρόνο».

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

 

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας θα στεγαστεί σε κτίριο εμβαδού 3.650 τ.μ. που βρίσκεται επί των οδών Ασωπίου 4 και Παράσχου (πλησίον της Λεωφ. Αλεξάνδρας), αποτελούμενο από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, το οποίο θα ανακατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί επί τη βάσει προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, με γνώμονα την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ειδικότερα, το Κέντρο θα διαθέτει 3 χειρουργικές αίθουσες και θα έχει δυναμικότητα 45 κλινών, εκ των οποίων 26 κλίνες θα εξυπηρετούν ογκολογικούς ασθενείς Παθολογικού Τομέα που χρήζουν χημειοθεραπείας και 19 κλίνες θα εξυπηρετούν ασθενείς Χειρουργικού Τομέα.

 

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» θα υπάγεται διοικητικά στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» και θα στεγάζει τα εξής Τμήματα: Βραχείας Νοσηλείας Χειρουργικού Τομέα, Βραχείας Νοσηλείας Παθολογικού Τομέα, Μονάδα Επεμβάσεων Διαδερμικής Βιοψίας Μαστού και μέρος του Τμήματος Ακτινοθεραπείας. Στο Κέντρο θα λειτουργούν, επίσης, όλα τα απαραίτητα τμήματα για τον προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών του Χειρουργικού Τομέα και την αξιολόγηση των ασθενών του Παθολογικού Τομέα. Ειδικότερα, το Κέντρο θα παρέχει Ακτινοδιαγνωστικές και Βιοπαθολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, θα παρέχονται υποστηρικτικές υπηρεσίες πρόληψης και συμβουλευτικής ογκολογικών ασθενών.

 

Βάσει της διεθνούς εμπειρίας, η λειτουργία κέντρου ημερήσιας νοσηλείας μειώνει σημαντικά τα έξοδα των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους και αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες πρακτικές εξορθολογισμού των δαπανών και σωστής αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της υγείας. Προσφέροντας στους πολίτες ένα ανθρώπινο περιβάλλον, άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης παρόμοιων πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την ποιότητα περίθαλψης, μειώνοντας το κόστος της. Παράλληλα, θα συμβάλλει στη λειτουργική βελτίωση και αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», αφού θα απελευθερωθούν χειρουργικές αίθουσες για άλλες επεμβάσεις μειώνοντας τον χρόνο αναμονής των εσωτερικών ασθενών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *