Αρρωστα νοσοκομεία, ασθενείς σε απόγνωση

Μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση αποτυπώνεται από την καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων.    Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν χρήματα ούτε και για τη σίτιση των ασθενών. Σε άλλες, οικονομικά εξαθλιωμένοι ασθενείς δεν παίρνουν όλα τα φάρμακά τους, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν όλα. Εντατικές μονάδες κλείνουν εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, ενώ καταργούνται για οικονομικούς λόγους κρίσιμες για τη ζωή ασθενών μονάδες.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες οι πρόεδροι των ομοσπονδιών νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας και Σταύρος Κουτσιουμπέλης, με αφορμή την αυριανή πανυγειονομική 24ωρη απεργία.

Δραματική ήταν μία περίπτωση που παρέθεσε ο κ. Βαρνάβας, ο οποίος είναι οφθαλμίατρος του ΕΣΥ:

«Με επισκέφθηκε μία 57χρονη γυναίκα με γλαύκωμα. Από την εξέταση διαπίστωσα μια ραγδαία επιδείνωση και τη ρώτησα γιατί δεν παίρνει τα φάρμακά της. Μου απάντησε ότι ακολουθεί παράλληλα θεραπεία για την πίεση, στην οποία είναι συνεπής».

Η γυναίκα αιτιολόγησε την ενέργειά της αναφέροντας στον γιατρό πως έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να μην πάρει τα φάρμακα για την πίεση και να πάθει αύριο εγκεφαλικό. Η δεύτερη, να μην πάρει τα φάρμακα για το γλαύκωμα και να τυφλωθεί σε τρία χρόνια!

Την αγωνία καρκινοπαθών από τη Μυτιλήνη μετέφερε ο κ. Κουτσιουμπέλης:

Σε μία πρόσφατη επίσκεψή μου στο νησί, είπε, με ενημέρωσαν ότι κάθε χρόνο εξυπηρετούνται χίλιοι ογκολογικοί ασθενείς στη μονάδα του νοσοκομείου. Το παράδοξο είναι ότι η μονάδα δεν περιλαμβάνεται στον νέο οργανισμό του νοσηλευτικού ιδρύματος…

Τα νοσοκομεία βιώνουν οικονομική ασφυξία, καθώς η χρηματοδότησή τους μειώνεται συνεχώς (2,2 δισ. το 2012 και 1,95 δισ. ευρώ το 2013)

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63774645

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *