Νέα από Αρκαδία. Η διαβούλευση για το Μαίναλο

 

Εδώ και καιρό γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την προστασία του Μαινάλου  και την κήρυξή του σε Φυσικό Πάρκο.  Όχι από κάποιους γραφικούς οικολόγους, αλλά από την επίσημη πολιτεία.  Ήδη έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση για το σκοπό αυτό,  ώστε το  σχέδιο  “Προεδρικού Διατάγματος” να διασφαλίζει την προστασία και τη διατήρηση της φύσης και του τοπίου, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου.

Απ’ ότι φαίνεται όμως το υπό διαβούλευση σχέδιο προκαλεί τριγμούς και δικαιολογημένες αντιδράσεις, καθώς, όπως αναφέρει και η Μαντινειακή Συμπολιτεία, καταργούν την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι τώρα, εκπόνησης και υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη συνέχεια έκδοσης περιβαλλοντικών όρων σε διάφορα έργα εντός ή εκτός πολεοδομικών σχεδίων σε δάση, σε περιοχές Ναtura, σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ. με αποτέλεσμα ο κίνδυνος οικοπεδοποίησης και άναρχης δόμησης να είναι πλέον ή βέβαιος και αναπόφευκτος. Εκλείπει, επίσης, η υποβοήθηση της ήπιας ανάπτυξης των χωριών που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του βουνού, σύμφωνα με προ πολλού κατατεθείσες προτάσεις, καθώς είτε απαγορεύονται ορισμένες καίριες δράσεις είτε όλα επιτρέπονται. Σημεία υψίστης οικολογικής σημασίας όπως το φαράγγι του Λούσιου και το χιονοδρομικό κέντρο αγνοούνται,  ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση η διατήρηση της ενότητας των δασοσκεπών εκτάσεων, «με την παρεμβολή οικοδομημάτων, και τις συνοδευτικές  υποδομές (δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και ασφαλτοστρωμένης πρόσβασης στους χώρους αυτούς) οι οποίες υποδομές, θα πληγώσουν και στη συνέχεια θα καταστρέψουν, από φωτιές και ασθένειες το υπάρχον δάσος και από ένα μελλοντικό Αρμαγεδδώνα οικοδόμησης».

Η πρόταση για σύσκεψη φορέων και συζήτηση με τελικό σκοπό μία ενιαία συνολική πρόταση πραγματικής  και ουσιαστικής προστασίας του Μαινάλου, που θα τεθεί  υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιακών και κυβερνητικών παραγόντων είναι αναγκαία και εφικτή, όταν ενώνει  όλους η αγάπη για το βουνό αυτό με τα τόσα πλεονεκτήματά του. Χωρίς ακραίες και υστερικές κραυγές, όπως των κυνηγών,  μπορούμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα και να αποκλείσουμε τα εξωφρενικά και απαράδεκτα.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια των ερασιτεχνικών σχεδιασμών και των μικροκομματικών και τοπικιστικών επιλογών. Για να κερδίσουμε το μέλλον θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητές μας. Είναι κάτι που έως τώρα δεν επιχειρήσαμε.

 

 

 

 

 

Κοινωνικό πρόσωπο

Από το δήμο Τρίπολης ανακοινώνεται ότι οι  οφειλέτες έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε 60 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Επίσης η μείωση ενοικίων των κτιρίων που νοικιάζει ο Δήμος σε ιδιώτες,  βοήθησε τους επιχειρηματίες να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, με ετήσιο όφελος για τους ιδιώτες ενοικιαστές 45.000 ευρώ, ενώ η μείωση τελών ύδρευσης για τους δημότες του Δήμου Τρίπολης, είχε  όφελος για τους δημότες περίπου 160.000 ευρώ.

Ακόμη η μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% για την Τρίπολη και κατά 10% για τις Δημοτικές Ενότητες, πράξη που έμπρακτα αποδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Τρίπολης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιβάρυνσης των δημοτών κατά 300.000 ευρώ.

Τον τίμησαν
Τιμητική πλακέτα απενεμήθη από τον Σύλλογο Αρκάδων Κορινθίας «Το Μαίναλο» στο Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης  πίττας,  ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης. «Τιμούμε τον Μητροπολίτη μας για να του δείξουμε την μεγάλη μας αγάπη. Εμείς οι Αρκάδες της Κορινθίας έχουμε την τιμή να έχουμε δυο Μητροπολίτες, να τους τιμούμε και να τους αγαπούμε, πιο πολύ όμως αγαπάμε σαν Αρκάδες τον Μητροπολίτη του τόπου μας» είπε ο πρόεδρος των Αρκάδων.

Στερεοελλαδίτες

Την πρωτοχρονιάτικη πίττα τους θα κόψουν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας, γι αυτό και απευθύνουν πρόσκληση προς όλους  να παραβρεθούν την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα της εορτής του Όσιου Λουκά, στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου όπου θα τελεσθεί θεία λειτουργία με αρτοκλασία. Μετά τον εκκλησιασμό στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Βασιλείου στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, θα προσφερθούν  καφές και κεράσματα και θα γίνει η κοπή της πίτας.

Όχι στις αδελφοποιήσεις

«Φρένο» επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών στις ανεξέλεγκτες συνεργασίες δήμων και περιφερειών, «όπως αδελφοποιήσεις πόλεων με ΟΤΑ της αλλοδαπής, τη συμμετοχή δήμων και περιφερειών σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σε διεθνή δίκτυα τοπικών ή περιφερειακών αρχών και την υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων συνεργασίας χωρίς να έχει ζητηθεί προηγουμένως από ελληνικής πλευράς η σύμφωνη γνώμη της», μέσω της τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 4 παρ. 2β του Ν. 3345/2005 (ΦΕΚ 138Α/2005) Πηγή: aftodioikisi.gr

Φιλοτεχνικός

Οι φίλοι και τα μέλη του Φιλοτεχνικού τίμησαν με την παρουσία τους την κοπή της πίττας του Ομίλου, την Κυριακή το απόγευμα στα εντευκτήριά του. Προηγήθηκε  καλωσόρισμα από την νέα Πρόεδρο του ΦΟΤ κ. Γεωργία Κότσικα, η οποία ζήτησε τη βοήθεια όλων, μιας και το οικονομικό πρόβλημα είναι σημαντικός παράγοντας επιβίωσης του Συλλόγου, ώστε να διατηρηθεί με αυτήν τουλάχιστον τη μορφή.  Η πρώτη εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στις 8, με ομιλία – αφιέρωμα στους Τρείς Ιεράρχες και ομιλητή τον θεολόγο – φιλόλογο κ. Κωνσταντίνο Πουρνάρα, που θα αναπτύξει το   θέμα: Οι Τρεις Ιεράρχες και η συμβολή τους στη διαμόρφωση του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας.

Λουτράκι – Προαστιακός

Διαμαρτύρονται οι Οικολόγοι – Πράσινοι Πελοποννήσου γιατί, παρότι ο κ. Τατούλης από το 2011 είχε δεσμευτεί ότι το έργο σύνδεσης του Λουτρακίου με τον Προαστιακό θα προχωρήσει ταχύτατα, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, εν τούτοις στον ένα χρόνο που πέρασε  δεν έγινε τίποτε επ αυτού. Έτσι   ο περιφερειάρχης καταγγέλλεται ως ο μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την καθυστέρηση που, από ό,τι φαίνεται, θα αποβεί μοιραία για ένα τόσο σημαντικό έργο.  Σε ανοιχτή δε επιστολή τους ζητούν να μάθουν από τον κ. Τατούλη τους λόγους  της καθυστέρησης, πότε θα  προχωρήσετε το έργο, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ του 2013 είναι η τελευταία ευκαιρία για τον προαστιακό στο Λουτράκι και αν έχει υπολογίσει τη ζημία που θα υποστεί το Λουτράκι από την ακύρωση του έργου.

Χαμογελάτε

Ο σωστός Έλληνας έχει κινητό που κάνει 700 ευρώ αλλά κάνει αναπάντητες  γιατί δεν έχει λεφτά για κάρτα!

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *