Πάνω από 4.000 γιατροί στο δρόμο της εργασιακής ελπίδας

Μονόδρομος συνεχίζει να είναι για τους Έλληνες γιατρούς η έξοδος από την Ελλάδα της κρίσης του 2013, σύμφωνα με τα τελευταία αποκαλυπτικά στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) την τελευταία τριετία έχουν φύγει στην αλλοδαπή 4.000 γιατροί.

Μάλιστα, το 62, 5% είναι ειδικευμένοι γιατροί,  οι οποίοι ολοκλήρωσαν την ειδικότητα και αναζητούν εναγωνίως επαγγελματική διέξοδο.

Με την πόρτα του ΕΣΥ να έχει κλείσει αλλά και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας να συρρικνώνεται, οι επαγγελματικές επιλογές των γιατρών είναι πια περιορισμένες.

Τα στοιχεία του ΙΣΑ είναι αποκαρδιωτικά για τη φυγή των επιστημόνων:

* το 2010 ο ΙΣΑ έχασε 835 γιατρούς από τους οποίους οι 318 ήταν ανειδίκευτοι και  517 ειδικευμένοι.

* το 2011 έφυγαν  1.280 γιατροί, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ειδικευμένοι (787).

* το έτος 2012 έφυγαν 1.808 γιατροί εκ των οποίων οι 642 ανειδίκευτοι και οι 1.166 ειδικευμένοι.

Κατά την τριετία 2007 – 2009 συνολικά εγκατέλειψαν τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας 1.635 γιατροί.

“Οι γιατροί στην Ελλάδα σήμερα ουσιαστικά έχουν δύο επιλογές, την ανεργία ή τη μετανάστευση. Η έλλειψη προγραμματισμού σε ό,τι αφορά την παραγωγή ιατρικού δυναμικού αλλά και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους γιατρούς.

Παλαιότερα έφευγαν στο εξωτερικό για μετεκπαίδευση, πλέον όμως φεύγουν για βιοποριστικούς λόγους, και σημειωτέον φεύγουν από μια χώρα που το επίπεδο υγείας πέφτει δραματικά”, λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Το κύριο ρεύμα των ανειδίκευτων γιατρών κατευθύνεται προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, με τη Γερμανία να απορροφά  τη μερίδα του λέοντος των Ελλήνων επιστημόνων.

Πολλοί γιατροί βρίσκονται επίσης στη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες, σε χώρες δηλαδή όπου μπορούν να μπουν στο νοσοκομειακό σύστημα και να αποκτήσουν ιατρική ειδικότητα.

Οι ειδικευμένοι γιατροί – γαστρεντερολόγοι, παιδίατροι, χειρουργοί, οδοντίατροι – κατευθύνονται κυρίως προς τη Γερμανία αλλά και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ergasia/panw_apo_4_000_giatroi_sto_dromo_ths_ergasiakhs_elpidas.2105692.html

2 thoughts to “Πάνω από 4.000 γιατροί στο δρόμο της εργασιακής ελπίδας”

  1. Και πολυ καλα κανουν .

    Μεταναστες θα ειναι αλλα θα αισθανονται οτι προσφερουν στη χωρα επιλογης τους και θα αμειφθουν οχι μονο χρηματικα αλλα και ηθικα ,εχοντας το σεβασμο των συναδελφων και των ασθενων .
    Να παραμεινουν εδω για να τους γελειοποιει ο καθε τυχαρπαστος πολιτικαντης !;!;!

    Γιατι εδω στην ψωροκωσταινα δεν χρειαζονται ιατροι .
    Αφου ο καθενας γιατρευεται μονος του !!!

    Εξαλλου ,υπαρχουν και τα καφενεια …

  2. Προς αυτούς που φεύγουν…ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ εκεί….φροντίστε την σαν τα μάτια σας.
    Και μόλις πατήσετε στο χώμα του εξωτερικού, μεταφέρετε στον εκεί φορέα σύνταξης τα χρόνια που έχετε στο ΤΣΑΥ, όσο λίγα και να είναι.
    Προσπάθησα να μεταφέρω τα μονοσυνταξιουχικά χρόνια μου στο ΤΣΑΥ(σύνολο 7) στην Αγγλία, όπου δικαιούμαι (ακόμα, παρά τις αλλαγες που συμβαίνουν) πολύ νωρίτερα σύνταξη , από ότι εδώ. ΤΖΙΦΟΣ προς το παρόν, διότι δεν δέχονται δεν θελουν δεν καταλαβαίνουν στο ΤΣΑΥ ότι από εκεί μπορώ να αρχίσω την Αγγλική σύνταξη στα 50 και ταυτόχρονα να έχω δικαίωμα εργασίας. Και μαλλον παω για δικαστήρια….
    Φυσικά δεν θα φέρω τα εκεί εδώ, διότι εδώ δεν θα μου δώσουν σύνταξη στα 50 με δικάιωμα εργασίας .
    Αν δεν προσαυξηθούν τα Αγγλικά χρόνια εισφορών απο τα Ελληνικά θα είναι μπλοκαρισμένο το διικάιωμά μου για ευπρεπή σύνταξη από εκεί στα 50 και πλήρη σύνταξη στα 60 χρόνια.
    Οπότε ωθούμαι να μπω και εγώ συντόμως, στα 50 , στην μεγάλη παραοικονομία, δηλώνοντας ότι κατοικώ Αγγλία και παραοικονομώντας εργαζόμενη κανονικά στην Ελλάδα, ενώ θα ήθελα να είμαι τίμια πολίτης και φορολογούμενη συνταξιούχος που εργάζεται…σύμφωνα με τον νόμο εκεί που το επιτρέπει. Και που δεν αφορά την Ελλάδα, αφού από εκεί θα παιρνω την σύνταξη,, που θα είναι ευπρεπής αν προσθέσω τα 7 χρόνια ΤΣΑΥ. Και φυσικά , δεν έχω αντιρρηση να φορολογηθώ για την σύνταξή μου, στην Ελλάδα.
    Να πω την αλήθεια, πέρασα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μου ζωής έξω, δεν θα ξαναγύριζα εκεί εύκολα παρότι έφτασα στην κορυφή εκεί. Αν μπορώ να επιβιώσω εδώ με μηδαμινά έσοδα θα το κάνω, γιατί τουλάχιστον εδώ οι άνθρωποι λένε ειλικρινή ευχαριστώ και το κλίμα και η φύση μου ταιριάζουν .
    Τα ίδια θα νιώσετε και εσείς που φεύγετε..θα γυρίσετε…θα επιστρέψετε στα μηδαμινά έσοδα…αλλά .κανετε το καλό να πάρετε τα χρόνια του ΤΣΑΥ στο εξωτερικό τώρα, για να μην μπείτε στους κανόνες του ΤΣΑΥ περί συνταξιοδότησης όταν γυρίσετε στο Ελλαδιστάν… για να γυρίσετε με ΜΙΑ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *