Στην Ιταλία ασθενής για μεταμόσχευση πνευμόνων

Επιχείρηση επείγουσας μετάβασης 52χρονου ασθενούς, από την Ελλάδα στην Ιταλία, για μεταμόσχευση πνευμόνων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την περασμένη Κυριακή.

Μεταμοσχεύσεις πνευμόνων δεν πραγματοποιούνται στη χώρα μας και για το λόγο αυτό ο ΕΟΜ, από πέρυσι έχει συνάψει συνεργασία με τον Ιταλικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ώστε να καλύπτονται από τη γειτονική χώρα, Έλληνες ασθενείς – υποψήφιοι μεταμοσχεύσεων που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, μοσχεύματα πνευμόνων από Έλληνες δότες, αξιοποιούνται στην Ιταλία, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες μεταμόσχευσης των Ελλήνων ασθενών.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ειδοποιήθηκε ο ΕΟΜ, ότι βρέθηκε συμβατό πνευμονικό μόσχευμα για έναν από τους υποψηφίους λήπτες, που ήταν εγγεγραμμένος στη λίστα αναμονής μεταμοσχευτικού κέντρου της Ρώμης.

Ο ασθενής έπρεπε μέσα σε 5 ώρες να βρίσκεται στη Ρώμη.

Έτσι, κινητοποιήθηκαν άμεσα ο ΕΟΜ, το ΕΚΑΒ και η Πολεμική Αεροπορία, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα, αεροσκάφος με εξειδικευμένο ιατρικό πλήρωμα, να απογειωθεί από την Ελευσίνα, να παραλάβει τον ασθενή από τη Λάρισα, και λίγες ώρες αργότερα, να τον μεταφέρει στη Ρώμη, όπου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνεύμονα, με επιτυχία.

Η επιχείρηση αυτή, ήταν η πρώτη που οργανώθηκε για μεταμόσχευση πνεύμονα σε Έλληνα ασθενή στην Ιταλία και οφείλει την επιτυχία της, αφενός στη προσφορά πνευμονικών μοσχευμάτων από Έλληνες δότες προς την Ιταλία και αφετέρου στην ετοιμότητα, το συντονισμό και την απρόσκοπτη συνεργασία του ΕΚΑΒ, της Πολεμικής Αεροπορίας και του ΕΟΜ.

Όπως τονίσθηκε από τον ΕΟΜ, ο Οργανισμός έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία προγράμματος μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στην Ελλάδα.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ygeia/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *