ΑΜΚΑ. από την κούνια.

Σε 6 ταμεία ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ETAA και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) θα συγχωνευτούν όχι μόνο διοικητικά αλλά και ουσιαστικά, οι 60 ασφαλιστικοί κλάδοι που υπάρχουν σήμερα και τα 90 τμήματα μητρώων συνταξιούχων που λειτουργούν ως ξεχωριστά κρατίδια, με δικό τους καθεστώς εισφορών και παροχών.

Η ειδική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας που συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά θα καταλήξει έως το τέλος της Άνοιξης σε συγκεκριμένες προτάσεις για τις ενοποιήσεις των κλάδων ασφάλισης ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με τους ασφαλιστικούς φορείς.
Στα 6 ταμεία θα καθιερωθεί ενιαίο σύστημα εισφορών και παροχών που θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2014.

Αυτό θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους στα πρώην ευγενή ταμεία ( ΔΕΚΟ, τράπεζες) που θα αντιμετωπίσουν σταδιακά μειώσεις στις παροχές σε χρήμα – ακόμα και στις συντάξεις – ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί και το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν.

«Με 90 μητρώα συνταξιούχων που λειτουργούν με αποκλίσεις σαν τσαμπιά στον κορμό του ασφαλιστικού συστήματος, διαιωνίζεται το χάος και ο λαβύρινθος», επισημαίνει ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος στοχεύει να έχει ολοκληρώσει έως το 2014 την επιχείρηση «νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος».

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας θα προβλέπει ενοποίηση κανόνων στα ταμεία, ενιαίο τρόπο είσπραξης των εισφορών και διασταυρώσεις μέσω των ληξιαρχείων και της ΗΔΙΚΑ ώστε άμεσα να εντοπίζονται όσοι παρανομούν, ζημιώνοντας τους ασφαλιστικούς φορείς. Ακόμα και τα νεογέννητα, πριν πάρουν πιστοποιητικό γέννησης, θα εφοδιάζονται από την ΗΔΙΚΑ με τον ΑΜΚΑ τους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση και για τη χορήγηση επιδόματος τέκνων.

Παράλληλα, ως ασφαλιστική δικλείδα της ρητής εφαρμογής των νέων κανόνων, θα θεσπιστεί νέο αυστηρό πλαίσιο πειθαρχικής αντιμετώπισης υπαλλήλων και γιατρών των ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα τιμωρούνται ακόμα και με φυλάκιση αν από πράξη τους η παράλειψή της προκλήθηκε οικονομική ζημιά στους ασφαλιστικούς φορείς. Μάλιστα στον υπάλληλο θα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε.

Οι διατάξεις θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο -σκούπα που θα προωθήσει ο Υπουργός Εργασίας στη Βουλή το οποίο θα έχει ως κεντρικό άξονα την εφαρμογή του συστήματος «Αριάδνη» που σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «άργησε 20 χρόνια, προκαλώντας στο ελληνικό δημόσιο ζημιά 10 δισ. ευρώ από την παροχή συντάξεων σε πεθαμένους και σε δικαιούχους –μαιμού».

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=253552

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *