Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην απεργία της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2013

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην απεργία της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2013, που προκήρυξαν από κοινού η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ και η οποία καλύπτει όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της Χώρας, με κύρια αιτήματα την διάσωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την επιβίωση-επαγγελματική αξιοπρέπεια των υγειονομικών.

Ήδη με τις λεγόμενες συγχωνεύσεις αρκετά Νοσοκομεία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και ο κίνδυνος να μεταπέσουν σε Κ.Υ. ή να κλείσουν παντελώς είναι υπαρκτός. Κυρίως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, αλλά και η τραγική έλλειψη φαρμάκων, υλικών, υποδομών και εξοπλισμού, μαραζώνουν καθημερινά το ΕΣΥ. Κι αν σήμερα κρατιέται ακόμα όρθιο, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην αυτοθυσία των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων.

Απ’ την άλλη μεριά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που αναζητά εναγωνίως νομοθετικό πλαίσιο για να νομιμοποιήσει το «φακελάκι», αλλά και οι περιφερειακοί κυβερνητικοί αρμόδιοι, που παριστάνουν τα «πρωτοπαλίκαρα» για να πάρουν τα εύσημα απ’ τους πολιτικούς τους προϊσταμένους και όλοι μαζί απ’ την τρόικα, αναλώνονται καθημερινά σε επικοινωνιακές ωραιοποιήσεις μιας σκληρής και τραγικής πραγματικότητας, προσπαθώντας παράλληλα να καθησυχάσουν τους πολίτες. Κάνουν πως δεν βλέπουν ότι το σύστημα της δημόσιας Υγείας οδηγείται σε παρακμή, ενώ τα ράντζα επιστρέφουν και ότι η απουσία δομών στην ΠΦΥ και η εξαθλίωση των πολιτών, πλημμυρίζουν καθημερινά τα Επείγοντα και τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων.

Με το πρόσχημα του εξορθολογισμού των δαπανών και του περιορισμού της σπατάλης επιτίθενται σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και τις κατεδαφίζουν μεθοδικά με εργολαβικό τρόπο. Προσπαθούν να πείσουν τον Ελληνικό Λαό πως υπάρχει ακόμα «λίπος» στον χώρο της Υγείας, που πρέπει να ξεπαστωθεί! Αγνοούν όμως αφελώς, πως τον λάκκο που σκάβουν, ενδέχεται να πέσουν και οι ίδιοι μέσα, οι οικογένειές τους, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, οι συμπολίτες τους, οι οποίοι όταν χρειαστεί να αναζητήσουν δημόσιες υπηρεσίες υγείας, θα βρεθούν μπροστά σε ερείπια, γεγονός φυσικά που απευχόμαστε.

Σε μια κοινωνία που φτωχαίνει ραγδαία, που χιλιάδες παιδιά μένουν ανεμβολίαστα, που καθιερώνεται το 25 ευρώ από το 2014 στις εισαγωγές, που εκατομμύρια πολίτες, ασφαλισμένοι και μη, δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, γιατρούς και ιατρικές εξετάσεις, την ίδια μάλιστα στιγμή που το 60% του πληθυσμού σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δεν έχει πρόσβαση στην διαλυμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη εξαιτίας του χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ, ετοιμάζεται το νέο μνημονιακό σχέδιο περικοπών για το 2013, με αποτέλεσμα την ισοπέδωση του ΕΣΥ και την διάλυση των Νοσοκομείων της Χώρας.

Η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας για τους εργαζομένους στα Νοσοκομεία, με κατάργηση της μονιμότητας, την είσοδο ιδιωτών γιατρών και νοσηλευτών με μπλοκάκι, το πλήρες πάγωμα των προσλήψεων αλλά και οι διαφαινόμενες απολύσεις, μέσω των «αξιολογήσεων  τριών  επιπέδων» είναι προ των πυλών.

Οδηγούμαστε σε δημόσια Νοσοκομεία που θα αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες εφημερίες λόγω δραστικής περικοπής των κονδυλίων, που θα λειτουργούν με εκατοντάδες ράντζα και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Η κατάσταση, όπως ήδη έχει διαμορφωθεί στα δημόσια Νοσοκομεία και Κ.Υ. όλης της Χώρας μέχρι τώρα, είναι δραματική. Οι πολιτικές των μνημονίων που ακολούθησαν πιστά τα τρία τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε συνεργασία με την τρόικα, οδήγησαν στην περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση όλων των δομών παροχής περίθαλψης στο ΕΣΥ.

«Το Σύστημα  Υγείας στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση, η οποία επιταχύνεται υπό το βάρος της κρίσης χρέους. Όποιος χρειάζεται γιατρό μπορεί μόνο να ελπίζει και να περιμένει», σχολιάζει πρόσφατα Γερμανική εφημερίδα.

Το άγριο «ψαλίδι» στα κονδύλια στελέχωσης των ΜΕΘ (81 κρεβάτια κλείνουν) και των εφημεριών (πολλά Νοσοκομεία αδυνατούν να τις πραγματοποιήσουν), θα δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον συνθήκες ασφυξίας, την στιγμή που τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται αυξάνονται συνεχώς, καθώς χιλιάδες είναι οι ασθενείς που δεν έχουν άλλη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες περίθαλψης του ΕΣΥ, ενώ η καθιέρωση των ΚΕΝ κατέστησε απαγορευτικές  τις τιμές νοσηλείων για την πλειοψηφία των ασθενών.

Στο όνομα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στα Νοσοκομεία, κατ’ επιταγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., υποδιπλασιάζονται οι κρατικές δαπάνες για την υγεία. Τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η απόφαση για κατάργηση 10.000 κλινών απ’ τις συνολικά 35.000 που λειτουργούν μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ, ενώ παράλληλα τα 85 περίπου «υπό συνδιοίκηση» Νοσοκομεία που υπάρχουν θα κλείσουν.

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού στο ΕΣΥ, μέσω ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, ελάχιστοι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί, με μέσο όρο υλοποίησης πάνω από 400 μέρες.

Ερείπια οι μονάδες ΕΚΑΒ, που ξεπέρασαν ακόμα και την ημερομηνία λήξης τους. Κινούμενα φέρετρα τα ασθενοφόρα, που αγοράστηκαν το 2004 και σήμερα καταρρέουν, διαλυόμενα καθ’ οδόν, μετά την τραγική επιβεβαίωση του δυστυχήματος της Κρήτης. Τα χρήματα από το ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να χαθούν στο τέλος του χρόνου, καθόσον οι διαγωνισμοί ανανέωσης του στόλου έχουν παγώσει.

Για την ανατροπή αυτής της Πολιτικής Υγείας και όλων των ξεπερασμένων γραφειοκρατικών διοικητικών δομών του ΕΣΥ, που στελεχώνονται χωρίς καμιά αξιολόγηση, αποτελούν γρανάζι στην σύγχρονη διοίκηση και υφίστανται μόνον για να «φιλοξενούν» με το αζημίωτο διάφορα κομματικά στελέχη ή παρατρεχάμενους υπουργικών γραφείων, ΚΑΛΟΥΜΕ όλα τα μέλη μας που εργάζονται στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία, αντιδρώντας:

  • Στην στοχοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ
  • Στα σφαγιαστικά οργανογράμματα των Νοσοκομείων
  • Στην πενιχρή χρηματοδότηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας
  • Στις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες

Τέλος ενημερώνουμε το κοινό, πως την ημέρα της απεργίας, οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

 

Για τον ΙΣΛ

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                                       ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *