Η τέχνη του Ελληνικού καφέ (arkadiapress)

ΟΝΟΜΑΣΙΑ                                   ΖΑΧΑΡΗ              ΚΑΦΕΣ
Σκέτος ελαφρύς βραστός                Όχι                 ½ κουτ. καφέ
Σκέτος βραστός                                  Όχι                   1 κουτ. καφέ
Σκέτος βαρύς                                    Όχι                       1 κουτ. καφέ
Με ολίγη βραστός                  ½ κουτ. ζάχαρη        1 κουτ. καφέ
Με ολίγη βαρύς                   ½ κουτ. ζάχαρη           1 κουτ. καφέ
Μέτριος βραστός                   1 κουτ. ζάχαρη             1 κουτ. καφέ
Μέτριος βαρύς                     1 κουτ. ζάχαρη             1 κουτ. καφέ
Ναι και όχι βραστός             1½ κουτ. ζάχαρη       1 κουτ. καφέ
Ναι και όχι βαρύς              1½ κουτ. ζάχαρη             1 κουτ. καφέ
Γλυκύ βραστός                   2 κουτ. ζάχαρη              1 κουτ. καφέ
Βαρύ γλυκός                      2 κουτ. ζάχαρη             1 κουτ. καφέ
Πολλά γλυκύ βραστός    3 κουτ. ζάχαρη              1 κουτ. καφέ
Πολλά βαρύ γλυκός              3 κουτ. ζάχαρη          1½ κουτ. καφέ
Πολλά βαρύ μισός              2 κουτ. ζάχαρη             1½ κουτ. καφέ
Οθωμανικός βαρύς             2 κουτ. ζάχαρη             2 κουτ. καφέ
Μέτριος ελαφρύς               1 κουτ. ζάχαρη             ½ κουτ. καφέ
Με ολίγη ελαφρύς              ½ κουτ. ζάχαρη             ½ κουτ. καφέ
Στον βραστό σηκώνουμε το μπρίκι ψηλά και ο καφές κάνει φουσκάλες.
Στον βαρύ ακουμπάμε το μπρίκι στο φλιτζάνι και ο καφές κάνει καϊμάκι.
Όταν ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό να είναι ζεστό.
Οι δόσεις είναι για κουταλάκι καφενείου και όχι κουταλάκι γλυκού.
Η συνταγή του καφέ είναι παραδοσιακή από το 1950 του παλιού Τριπολίτη καφετζή Αθανασίου Καρβέλα.
Λαογραφικό μουσείο Τάσου Μπιρμπιλή (Χρονά 18 – Τρίπολη).

http://arkadiapress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *