ΕΕ: Παγώνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία έγκρισης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη λήξη της θητείας της, το 2014, και να επιδιώξει μια διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Η Επιτροπή, εάν το θελήσει, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για την έγκριση καλλιέργειας μιας ποικιλίας σόγιας και έξι γενετικά τροποποιημένων ειδών αραβόσιτου, μεταξύ των οποίων και του ΜΟΝ810 (σ.σ. έχει ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά η άδεια για την καλλιέργειά του πρέπει να ανανεωθεί) αλλά δεν θα το κάνει», διαβεβαίωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ.

«Οι εγκρίσεις καλλιέργειας πάγωσαν», πρόσθεσε. «Προτεραιότητα του νέου Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ είναι να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με βάση τις προτάσεις του προκατόχου του», εξήγησε.

Οι εγκρίσεις για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών στην Ευρώπη προκαλούν ένταση στις σχέσεις της Επιτροπής με της χώρες-μέλη της ΕΕ. Οκτώ χώρες –Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Πολωνία– έχουν υιοθετήσει ρήτρες διασφάλισης για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια στο έδαφός τους την καλλιέργεια εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων ειδών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιχείρησε να άρει αυτές τις ρήτρες διασφάλισης, όμως το σχέδιό του δεν έγινε δεκτό και το εγκατέλειψε.

Τα τελευταία 14 χρόνια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένα είδη έχουν λάβει έγκριση για καλλιέργεια στην ΕΕ: η πατάτα Amflora της γερμανικής εταίρας BASF, η οποία αποδείχτηκε εμπορική αποτυχία, και το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της πολυεθνικής Monsanto. Το ΜΟΝ810 θα συνεχίσει να καλλιεργείται από τις χώρες που το επιθυμούν μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Το αίτημα για ανανέωση της άδειας καλλιέργειάς του εκκρεμεί από το 2007.

Να σημειωθεί πάντως ότι περίπου 50 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα επιτρέπεται να χρησιμοποιούντα σε ζωοτροφές και τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *