Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας. Διαβούλευση για την αξιολογηση των εργαστηρίων

Ναύπλιο, 21-1-2013
Αρ Πρωτ: 64
προς ΕΟΠΥΥ, υπόψη Προέδρου κ/ου Παπαγεωργόπουλου
κοιν ΠΙΣ, λοιπούς Ιατρικούς Συλλόγους
Διαβούλευση για την αξιολογηση των εργαστηρίων
Γενική Τοποθέτηση
1) Απορρίπτουμε το σκεπτικό για την αξιολόγηση των εργαστηρίων μέσω ενός συστήματος που αποτελείται από επιμέρους εδάφια των ISO 9001-2001 & ISO 15189-2007 διότι  αυτό ονομάζεται  “ISO Ελληνικής εμπνεύσεως”.
2) Απορρίπτουμε τη κατηγοριοποίηση σε αστέρια των εργαστηρίων διότι θεωρούμε απαράδεκτη τη λογική στον ευαίσθητο ιατρικό χώρο να υπάρχει λιγότερο και περισσότερο κατάλληλο εργαστήριο. Θεωρούμε ότι, είτε είναι κατάλληλο ένα εργαστήριο ώστε να το εμπιστεύονται  οι πολίτες για να λύσουν το πρόβλημα  της υγείας τους, είτε είναι ακατάλληλο. Εδώ δεν πρόκειται για ξενοδοχεία, ούτε για λιμουζίνες. Διαχειριζόμαστε θέματα υγείας και γι’ αυτό ενδιάμεσες  αμφιλεγόμενες θέσεις δεν χωρούν.
Πρόταση
Η αξιολόγηση των εργαστηρίων πρέπει να εναρμονισθεί στη βάση της ισχύουσας Ευρωπαϊκής πρακτικής και νομοθεσίας και στη βάση της ισχύουσας Ελληνικής Νομοθεσίας όπως είναι ο νόμος 84/2001 που θέτει τις προϋποθέσεις για την αδειοδότηση ενός εργαστηρίου  και ο νόμος 4025/2011 που ορίζει  τον τρόπο του διαρκούς ποιοτικού ελέγχου. Ο εσωτερικός & εξωτερικός ποιοτικός έλεγχος είναι  αναγκαίος και πρέπει να εφαρμόζεται υπό την εποπτεία πιστοποιημένων ιδιωτικών η Δημόσιων φορέων και όχι από υπαλλήλους άσχετους και αναρμόδιους του ΕΟΠΥΥ. Το  ISO 15189-2007 αφορά σε ερευνητικής φύσεως εργαστήρια και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο των εργαστηρίων ούτε κατά μέρος. Προτείνουμε όλα τα εργαστήρια να είναι πιστοποιημένα στο ISO 9001-2001.
Η άδεια λειτουργίας των εργαστηρίων (βιολογικών υλικών, ακτινολογικών κλπ) δεν είναι δυνατόν να μην εξαρτάται από την πιστοποίηση ISO την οποία πρέπει να προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο ώστε μετά να εκδίδεται η άδεια λειτουργίας.
Όσα ISO και να αποκτήσει ένα εργαστήριο δεν θα πάψει να εξαρτάται στον ανθρώπινο παράγοντα που είναι ο πιο καθοριστικός για τη σωστή & ποιοτική λειτουργία ενός εργαστηρίου. Τα ISO αφορούν στα μηχανήματα. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το Επιστημονικό προσωπικό που διεξάγει την εργαστηριακή εξέταση.
Όλα τα εργαστήρια συμβαλλόμενα με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχουν την ίδια τιμολογιακή αντιμετώπιση.
Παράλληλα είναι κεφαλαιώδους σημασίας να ισχύσει και η ίδια διαδικασία και για τα εργαστήρια των Δημόσιων φορέων διότι και σε αυτά οι ίδιοι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες εξυπηρετούνται και δεν θα θέλαμε σε καμία μελλοντική περίπτωση  με πρόσχημα την έλλειψη πιστοποίησης να οδηγηθούν σε κλείσιμο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο Πρόεδρος                                                Η Γραμματεύς
Κων. Παναγιωτόπουλος                                Αγγ. Δαραβέλια

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *