Νέα από Αρκαδία. Μόνο δουλειά

Η διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκαν για ένα χρόνο οι δέκα  έξι  υπάλληλοι  της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και η πεποίθηση πως  θα ακολουθήσει  , κατά τα φαινόμενα, η απόλυσή τους, δεν πρέπει να περάσει στο ντούκου και χωρίς  ιδιαίτερες αντιδράσεις. Υπάλληλοι με τριακονταετή θητεία, μεσήλικες πλέον, μπαίνουν, ελέω μνημονίου, στο περιθώριο της ζωής και κανείς δεν θα νοιαστεί γι αυτούς.

Η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, ο κόσμος αγωνιά, η κοινωνία είναι σε κίνηση νευρική, οι αντιθέσεις μεγεθύνονται και οι συγκρούσεις παραμονεύουν.

Γνωρίζουμε από το κοντινό περιβάλλον μας, πόσο οδυνηρό είναι το να τίθεται εκτός ένας  πενηντάχρονος: πιθανότατα δεν θα ξαναβρεί ποτέ δουλειά με πλήρεις αποδοχές. Η ανεργία στους νέους αν και όχι   τόσο φανερά επώδυνη, γιατί ακουμπά  στην οικογένεια, είναι  όμως πιο ύπουλη και υπονομευτική: ο μακροχρόνιος αποκλεισμός από την είσοδο στην εργασία αναστέλλει βίαια μια αναγκαία τελετή ενηλικίωσης, ψαλιδίζει τα όνειρα, την αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα. Κι όχι μόνο κολοβώνει τα νεαρά άτομα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά στερεί και την κοινωνία από τις απολύτως αναγκαίες δυνάμεις ανανέωσης. Είναι φανερό στον καθένα ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να μας πάει μακριά.

Αν διατηρηθεί επί μακρόν, κατά πάσα βεβαιότητα, θα φέρει μεγάλες αναστατώσεις.

Η Αρκαδία έχει αυτή τη στιγμή απόλυτη ανάγκη από ένα θετικό αναπτυξιακό σοκ, ικανό να παρασύρει όλη την οικονομία σε κίνηση και να δημιουργήσει περιβάλλον παραγωγής και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Πρώτο μέλημα της Περιφέρειας η  κινητοποίησή της στον τομέα του ΕΣΠΑ, του μόνου ικανού εργαλείου που μπορεί να αναζωογονήσει τη χειμαζόμενη περιοχή μας δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης.  Αλλά και συνολικά η τοπική επιχειρηματική κοινότητα δεν μπορεί παρά να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, ικανών να απασχολήσουν μέρος των ανέργων.

Εδώ που έχουμε φθάσει ένα σύνθημα και μόνο ταιριάζει: Δουλειές και μόνο  δουλειές.. Μόνο έτσι  θα δράσουμε αποτρεπτικά: διαφυλάσσοντας την κοινωνική συνοχή, ανακουφίζοντας τους αδύναμους και ανανεώνοντας το συλλογικό φρόνημα. Για να επηρεάσουμε κατά το δυνατόν την ιστορική ροή, δηλαδή τη μοίρα μας.

 

 

Μια παραίτηση

Την παραίτησή του από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος ανακοίνωσε  την Κυριακή το πρωί  στο Άργος, κατά τη διάρκεια θείας λειτουργίας για την επανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Πέτρου, επισκόπου Άργους και πολιούχου της πόλεως, ο μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος.  Ο γηραιός μητροπολίτης δήλωσε, ωστόσο,  ότι δεν θα αποχωρήσει από την Αργολίδα και το ποίμνιό του, αλλά θα σταθεί δίπλα στον διάδοχό του και  θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του βοηθού του, επισκόπου Επιδαύρου Καλλίνικου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ιάκωβος είχε επισκεφθεί αρχές Σεπτεμβρίου 2012  τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υποβάλλοντας την παραίτησή του προφορικώς, η οποία ωστόσο δεν είχε γίνει αποδεκτή. Το γεγονός τούτο  έρχεται να προστεθεί  στη φήμη – πεποίθηση  ότι η καθυστέρηση της παραίτησης  οφείλεται σε  λόγους σκοπιμότητας, προκειμένου να ικανοποιηθούν προσωπικές επιθυμίες εν ενεργεία Μητροπολίτη.  Γι  αυτόν ακριβώς το λόγο η τοπική κοινωνία  της πόλης μας  βράζει από οργή και αγανάκτηση για τα τεκταινόμενα.  Και δίκαια αναλογίζεται, βλέποντας αυτά που συμβαίνουν, αν ποτέ το Αγιο Πνεύμα, έχει περάσει από τη Μονή Πετράκη σε Συνόδους Ιεραρχιών για εκλογή Μητροπολίτη. Αηδίασε κι Αυτό και τους εγκατέλειψε.

Αντιφασιστικές κινήσεις

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας έγινε η δεύτερη συνάντηση των Αντιφασιστικών –Αντιρατσιστικών Κινήσεων από όλη την Πελοπόννησο. Σε αυτή τη συνάντηση ανταλλάχτηκαν εμπειρίες από τις πρωτοβουλίες της κάθε κίνησης σε κάθε νομό, διατυπώθηκαν απόψεις σχετικά με το συντονισμό της δράσης μας καθώς επίσης διατυπώθηκε και η ανάγκη για τη δημιουργία κοινού αντιφασιστικού υλικού  προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί περισσότερος κόσμος και νεολαία γύρω από τα θέματα του φασισμού και της ρατσιστικής βίας. Επόμενη ημερομηνία συνάντησης των κινήσεων ορίστηκε η 10η Φεβρουαρίου, στην Τρίπολη, όπου θα συζητηθούν συγκεκριμένα τα επόμενα βήματα συντονισμού των κινήσεων και των δράσεων σε όλη την Πελοπόννησο.

Πίττα Φιλοτεχνικού

Την ερχόμενη Κυριακή 27  Ιανουαρίου 2013 στις 7.30 μ.μ. στα εντευκτήριά  του Φιλοτεχνικού Ομίλου    ο Φιλοτεχνικός  θα κόψει τη  πρωτοχρονιάτικη  πίττα του. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του σε μια εκδήλωση που θα τιμήσει το Μουσικό Σχολείο με βιολί και πιάνο.

 

Κατηγορίες

Για « έλλειψη προγραμματισμού, η αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων ανάπτυξης των ορυχείων του Λ.Κ.Μ. και για  άναρχη εκμετάλλευση από την Τοπική Διεύθυνση και την Ιεραρχία της Επιχείρησης σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις εργατοτεχνικού προσωπικού που έχει ξεπεράσει τα όρια της εγκατάλειψης και έχει οδηγήσει τα ορυχεία σε κατάσταση διάλυσης – κυριολεκτικά μπάχαλο – με σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία και τελικά στη διακοπή τροφοδοσίας της 4ης Μονάδας εδώ και 3 μέρες για πρώτη φορά στα χρονικά του Λεκανοπεδίου», κάνει λόγο το ΔΣ του Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγαλόπολης και αποδίδει ευθύνες στην ανικανότητα της τοπικής Διοίκησης και στις πολιτικές απαξίωσης και διάλυσης της Επιχείρησης από την πολιτεία.

Αρση ασυμβίβαστου

Η άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου για τους δημάρχους, που είχε θεσπίσει ο Καλλικράτης, ήρθη με νόμο που ψηφίστηκε  την προπερασμένη Δευτέρα στη Βουλή. Η υπόθεση είναι παλιά και πολλοί  δήμαρχοι από την αρχή της θητείας τους την 1η Ιανουαρίου του 2011 πίεζαν ώστε να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη του Καλλικράτη, συγκεντρώνοντας υπογραφές.

Πρόκειται για 106 δημάρχους, μεταξύ αυτών και ο κ. Σμυρνιώτης,  απ’  όλους τους επαγγελματικούς κλάδους , οι οποίοι με την υπογραφή τους ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Και το κατόρθωσαν.

Χορωδία Τρίπολης

Η Μικτή Χορωδία Τρίπολης την Κυριακή 27 Ιανουαρίου και ώρα 10.15 το πρωί (Δεύτερη Λειτουργία), στο Ι.Ν. της Φανερωμένης Χολαργού, θα ψάλλει τη Θεία Λειτουργία του Ιωάννου Χρυσοστόμου, στον εκεί καθεδρικό Ναό, μέρα μνήμης του Αγίου… Η παρουσία της Χ.Τ. στην Αθήνα ανταποκρίνεται στην κοινή πρόσκληση, του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και της Ένωσης  Τριπολιτών Αττικής.

Να αποδοθούν ευθύνες

Ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος υπέγραψε έγγραφο με το οποίο ζητά την άμεση διενέργεια διοικητικού ελέγχου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες κάθε αρμοδίως εμπλεκομένου προσώπου, αναφορικά με την καθυστέρηση άσκησης πειθαρχικού ελέγχου (Ν. 4057/2012) κατά οφθαλμιάτρου στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών τυφλότητας.

Τάδε έφη

Τζέιμς Τζόυς (Διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας, 1882-1941)
«Σχεδόν φοβάμαι να αγγίξω την Οδύσσεια, τόσο καταπιεστικά αφόρητη είναι η ομορφιά της.»

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ <papamh22@otenet.gr>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *