Ξεσκέπασαν το φαγοπότι και διώκονται! Στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)

Ερεύνησαν και αποκάλυψαν ορισμένες από τις πλέον καραμπινάτες υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος στα δημόσια νοσοκομεία. Ξεσκέπασαν εταιρείες, γιατρούς και διοικητικά στελέχη, που συνέργησαν σε παράνομες προμήθειες ιατρικών υλικών, που βούλιαξαν τα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία.

Κατόρθωσαν -για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά- να εξαναγκάσουν εταιρείες προμήθειας ιατρικών υλικών να επιστρέψουν σε νοσοκομείο ποσά τα οποία καταχρηστικώς εισέπραξαν κατά παράβαση των συμβάσεων που είχαν υπογράψει. Επαινέθηκαν για το έργο τους ακόμη και από το βήμα της Βουλής από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Κι όμως παρ’ όλα αυτά τα δύο στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) παραπέμπονται να δικαστούν για παράβαση καθήκοντος!
Πρόκειται για τους δύο επιθεωρητές στους οποίους εκτός των άλλων είχε ανατεθεί η διεξαγωγή ελέγχου προμήθειας ορθοπεδικού υλικού στο Νοσοκομείο Έδεσσας. Η έρευνα διεξήχθη εγκαίρως και σε χρόνο ρεκόρ, αποκαλύπτοντας ότι το νοσοκομείο ζημιώθηκε περί το 1,85 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα μόνον δύο ετών και σε μόνον μία από τις κλινικές του. Οι επιθεωρητές, οι οποίοι κατηγορούνται για ολιγωρία και παράβαση καθήκοντος, επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο καθυστέρησαν να παραδώσουν το πόρισμα του ελέγχου στην υπηρεσία τους, ζητούσαν επί σχεδόν έναν χρόνο από τους προϊσταμένους τους, καθώς και από τις δικαστικές αρχές να παραλάβουν το πόρισμα, αλλά ουδείς αναλάμβανε αυτήν την ευθύνη. Σε απάντηση των επίμονων και ενοχλητικών, απ’ ό,τι φαίνεται, ενεργειών τους η υπηρεσία τους τούς έβαλε στο «ψυγείο» και συγχρόνως παραπέμπονται σε δίκη. Την ίδια ώρα το ΣΕΥΥΠ υπό άκρα μυστικότητα διεξήγαγε νέο έλεγχο, από τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι η ζημία του νοσοκομείου είναι αμελητέα!

Ζημιά 1,85 εκατ. ευρώ
Έπειτα από κωλυσιεργία σχεδόν τεσσάρων ετών -η σχετική καταγγελία έγινε το 2006- η υπόθεση του Νοσοκομείου Έδεσσας ανατέθηκε στους εν λόγω επιθεωρητές στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010. Επειδή όμως την περίοδο εκείνη οι επιθεωρητές έτρεχαν άλλες δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις στο «Ιπποκράτειο» και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, διεξήγαγαν την έρευνα τον Απρίλιο του 2011 και την ολοκλήρωσαν σε χρόνο ρεκόρ, το Μάιο. Από τον έλεγχο που έκαναν -μόνον για τη διετία 2008-2009- προέκυψε, σύμφωνα με την πορισματική έκθεσή τους, ότι στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου γίνονταν κατά συστηματικό τρόπο παράνομες προμήθειες ιατρικών υλικών, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να ζημιωθεί κατά περίπου 1,85 εκατ. ευρώ. Ως υπεύθυνοι κατονομάζονταν τρεις από τους τέσσερις γιατρούς της Ορθοπεδικής, ο τότε διοικητής του νοσοκομείου και διάφορες προμηθεύτριες εταιρείες. Οι επιθεωρητές στην πορισματική έκθεσή τους προχώρησαν και σε καταλογισμό της ζημίας στους γιατρούς και τον πρώην διοικητή κατά περίπου 400.000 ευρώ και το υπόλοιπο 1,4 εκατ. στις εταιρείες. Ζητούσαν μάλιστα το πόρισμά τους να κατατεθεί σε όλες τις αρμόδιες αρχές (ΣΔΟΕ, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, 3η ΥΠΕ, Εισαγγελία Πρωτοδικών Έδεσσας, υπουργείο Εργασίας κ.λπ.). Η πορισματική έκθεση συντάχθηκε από τους επιθεωρητές τον Ιούνιο του 2011. Ωστόσο για ανεξήγητους λόγους τόσο η υπηρεσία τους, το ΣΕΥΥΠ, όσο και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές δεν την παραλάμβαναν.

Οι έπαινοι στη Βουλή
Η υπόθεση έγινε γνωστή στο πανελλήνιο, όταν το Φεβρουάριο του 2012 συζητήθηκε στη Βουλή έπειτα από επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε ο τότε βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Θεοδωρίδης. Σε αυτήν ο κ. Θεοδωρίδης κατήγγειλε ότι, ενώ ο έλεγχος είχε ολοκληρωθεί ακόμη από το Μάιο του 2011 και ενώ το πόρισμα των επιθεωρητών ήταν έτοιμο εδώ και μήνες και είναι καταπέλτης, όπως έλεγε, η υπηρεσία τους, δηλαδή το ΣΕΥΥΠ, δεν το παραλαμβάνει. Στον κ. Θεοδωρίδη είχε απαντήσει ο τότε υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει όντως μία σιωπή δύο και πλέον χρόνων. Είναι έτσι, όπως τα λέτε. Υπάρχει μία περίεργη καθυστέρηση στις ενέργειες του Σώματος Επιθεωρητών, παρότι οι δύο επιθεωρητές έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους κι εκεί και στο ‘Ιπποκράτειο’ και στη Λάρισα και σε όλες τις περιφέρειες ευθύνης τους».

Το πόρισμα-φάντασμα
Μετά τη συζήτηση στη Βουλή και τη δημοσιοποίηση του θέματος τη σκυτάλη παρέλαβε ο τότε διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Άρης Μουσιώνης, ο οποίος στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Φεβρουαρίου 2012, είχε παρουσιάσει τα στοιχεία του πορίσματος, τα οποία ήταν άγνωστα έως τότε. Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει ο κ. Μουσιώνης το μεγάλο πάρτι έγινε την περίοδο 2006-2010. Από τον έλεγχο των επιθεωρητών, ο οποίος περιορίστηκε μόνον στην περίοδο 2008-2009, προέκυψε ότι η ζημία ανέρχεται στα 1.850.000 ευρώ και αφορούσε μόνον την Ορθοπεδική κλινική. Όπως είχε πει ο κ. Μουσιώνης, η ζημία δεν έχει παραχθεί από διαφορά τιμών, δηλαδή υπερκοστολόγηση των ορθοπεδικών υλικών, αλλά από τη χρήση υπερβολικών ποσοτήτων και υλικών χωρίς ένδειξη. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων τοποθετούνταν στους ασθενείς υλικά χωρίς ένδειξη, δηλαδή χωρίς να χρειάζονται. Οι βασικοί εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι τρεις από τους τέσσερις γιατρούς της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου που είχε αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2009.
Στη συνέντευξη εκείνη ο κ. Μουσιώνης είχε μιλήσει μάλιστα για «ανεπίτρεπτη και περίεργη ολιγωρία εδώ και έξι χρόνια στο μεγάλο σκάνδαλο του Νοσοκομείου Έδεσσας». Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μουσιώνης είχε διατυπώσει σαφείς αιχμές εναντίον της ηγεσίας του ΣΕΥΥΠ, λέγοντας «καλώ όλη την ιεραρχία του ΣΕΥΥΠ να αναλάβει τώρα το πόρισμα και να το παραδώσει εκεί όπου πρέπει». Σε περίπτωση δε συνέχισης της ολιγωρίας, είπε, «εγγυώμαι να πάρω εγώ το πόρισμα και να το πάω εκεί όπου πρέπει», δηλαδή στον αρμόδιο εισαγγελέα. Έστω και με καθυστέρηση δύο μηνών τον Απρίλιο του 2012 ο κ. Μουσιώνης παρέδωσε στον αρμόδιο αντιεισαγγελέα Έδεσσας το πόρισμα-φάντασμα των δύο επιθεωρητών. Σημειώνεται ότι πριν από μήνες ο αντιεισαγγελέας είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη αυτού του πορίσματος, το οποίο όμως δεν παρελήφθη τότε, καθώς δεν είχε γίνει ακόμη δεκτό από την ηγεσία του ΣΕΥΥΠ.

Συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις των γιατρών!
Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του πορίσματος από τον κ. Μουσιώνη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των εμπλεκόμενων γιατρών, οι οποίοι απάντησαν με εξώδικο, που μεταξύ άλλων είχαν αποστείλει και στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Το παράδοξο είναι πως ό,τι ακριβώς ζητούσαν σε εκείνο το εξώδικό τους οι εγκαλούμενοι γιατροί η ηγεσία του ΣΕΥΥΠ ουσιαστικά το υιοθέτησε, οδηγώντας την υπόθεση σε κουκούλωμα. Οι γιατροί της Ορθοπεδικής στο εξώδικό τους επιχείρησαν αρχικά να προσβάλουν την εγκυρότητα της έρευνας, τονίζοντας ότι όσα ελέχθησαν στη συνέντευξη του κ. Μουσιώνη «παραβιάζουν βάναυσα και χονδροειδώς την αρχή της μυστικότητας που θα έπρεπε να διέπει τον έλεγχο, πλήττοντας αναπόδραστα και δη ανεπανόρθωτα την εγκυρότητά του από νομικής, ηθικής και δεοντολογικής απόψεως». Ισχυρίζονταν επίσης ότι «ο έλεγχος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», αλλά ο κ. Μουσιώνης «όλως παρανόμως απέκτησε πρόσβαση και γνώση των στοιχείων αυτής και ακολούθως, επίσης παρανόμως, τα γνωστοποίησε στο πανελλήνιο».
Όμως δεν περιορίζονταν μόνον σε αυτά, αλλά προέβησαν και σε υποδείξεις τις οποίες -περιέργως πώς- τις υιοθέτησε πλήρως η ηγεσία του ΣΕΥΥΠ. Συγκεκριμένα οι γιατροί ζητούσαν στο εξώδικό τους να αλλάξουν οι επιθεωρητές, διότι σύμφωνα με τους ίδιους «παρέβησαν το καθήκον της εχεμύθειας», με αποτέλεσμα ο έλεγχος που έκαναν να «τυγχάνει παράνομος και άκυρος». Επίσης ζητούσαν από τον υπουργό να ελεγχθούν πειθαρχικά οι επιθεωρητές και ο κ. Μουσιώνης, να εξαιρεθούν της υπόθεσης οι επιθεωρητές και να ανακληθεί κάθε εντολή ελέγχου της υπόθεσης. Και τονίζουν ότι πλέον «κατέστη άκυρη και παράνομη όλη η προηγηθείσα ελεγκτική διαδικασία, καθώς και το όποιο αποτέλεσμά της».
Πράγματι το επόμενο διάστημα οι επιθεωρητές μπήκαν στο «ψυγείο», δεν διενεργούν ελέγχους, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ο φάκελος της υπηρεσιακής εξέλιξής τους. Ο έλεγχος τον οποίο διεξήγαγαν ακυρώθηκε από την ηγεσία του ΣΕΥΥΠ, η οποία διέταξε εκ νέου έλεγχο -τον τρίτο από το 2006- το πόρισμα του οποίου παραμένει άγνωστο. Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο νέος έλεγχος περιορίζει στο ελάχιστο τη ζημία, η οποία δύναται μάλιστα υπό προϋποθέσεις ακόμη και να εκμηδενιστεί.

Το κατηγορητήριο σε βάρος των επιθεωρητών
Οι δύο επιθεωρητές οι οποίοι διεξήγαγαν τον έλεγχο και αποκάλυψαν το μέγεθος της ζημίας, την οποία προσδιόρισαν στα 1,85 εκατ. ευρώ, εκτός του ότι ετέθησαν στο περιθώριο από την υπηρεσία τους, παραπέμπονται κιόλας να δικαστούν στο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος τελεσθέντος κατ’ εξακολούθηση». Σύμφωνα με πληροφορίες στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι επιθεωρητές «παρέβησαν με πρόθεση τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα», κατηγορούμενοι ότι δεν ολοκλήρωσαν τον έλεγχο που τους ανατέθηκε και δεν συνέταξαν τη σχετική πορισματική έκθεση. Τους καταλογίζεται μάλιστα ότι με την αδράνεια και την καθυστέρηση που επέδειξαν συνετέλεσαν στη ματαίωση της δίωξης σε βάρος των γιατρών και της «απρόσκοπτης ολοκλήρωσης της ποινικής διερεύνησης» της υπόθεσης. Τους αποδίδονται μάλιστα ευθύνες και για το διάστημα που αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2012, παρότι η θητεία τους είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2011.
Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του στη «Μακεδονία» στις 20 Φεβρουαρίου 2012 ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ Μιχάλης Σαμπατακάκης είχε πει ότι δεν υπάρχει καμία ολιγωρία στο θέμα της έκδοσης του πορίσματος. «Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στην όλη διαδικασία ούτε οποιαδήποτε καθυστέρηση. Πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση, την οποία ολοκληρώσαμε γρήγορα, θα έλεγα. Τώρα βγήκε η εμπεριστατωμένη μελέτη, τώρα ολοκληρώθηκαν και οι ενστάσεις που είχαν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι. Έτσι είναι οι διαδικασίες και ο χρόνος έκδοσης ενός πορίσματος εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Δεν είναι απλά τα πράγματα», είχε τονίσει ο κ. Σαμπατακάκης.
Παράλληλα είχε επισημάνει ότι «το πόρισμα είναι έτοιμο και έως το τέλος της εβδομάδας θα παραδοθεί τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και στον εισαγγελέα», ενέργειες οι οποίες όμως δεν έγιναν ποτέ.

Το ιστορικό του κουκουλώματος
Η υπόθεση της διαφθοράς στο Νοσοκομείο Έδεσσας αποκαλύφθηκε το 2006, όταν ο τοπικός ελεγκτής του ΙΚΑ διαπίστωσε ότι στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου γίνονταν παράλογα υπέρογκες δαπάνες, αρνούμενος να τις εγκρίνει. Αμέσως μετά ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Ιορδάνης Παπαδόπουλος ζήτησε και έγινε έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι συνέταξαν ένα πόρισμα-φωτιά. Κατόπιν αυτού ο κ. Παπαδόπουλος απομακρύνθηκε από τη θέση του! Ακολούθησε πολύμηνη αδράνεια, μετά την οποία το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) απέστειλε δύο επιθεωρητές, οι οποίοι, αφού διεξήγαγαν έλεγχο επί σχεδόν διετία, αντί να καταλήξουν σε κάποιο χειροπιαστό συμπέρασμα, πρότειναν να συσταθεί επιτροπή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Το γεγονός εξόργισε τον Χρήστο Ζηλίδη, τότε διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου υπάγεται το νοσοκομείο, ο οποίος ζήτησε να γίνει ουσιαστικός έλεγχος. Κατόπιν αυτού ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ έδωσε εντολή στους εν λόγω δύο επιθεωρητές να διεξαγάγουν τον έλεγχο. Αυτό πράγματι έγινε και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, στο διάστημα Απρίλιος-Μάιος του 2011. Λίγες ημέρες μετά, στις αρχές Ιουνίου 2011, οι δύο επιθεωρητές είχαν ήδη ετοιμάσει την πολυσέλιδη πορισματική έκθεσή τους, την οποία ωστόσο ουδείς δέχθηκε να παραλάβει. Εν συνεχεία διατάχθηκε και τρίτη έρευνα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες κατεβάζει σε λογικά -σχεδόν μηδενικά- επίπεδα τη ζημία που ο προηγούμενος έλεγχος προσδιόριζε στα 1,85 εκατ. ευρώ.

Του Νίκου Ηλιάδη

http://www.makthes.gr/news/reportage/99105/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *