«Κινδυνεύουν ζωές στο Νοσοκομείο Κομοτηνής», υποστηρίζουν οι γιατροί της Ροδόπης

Σε δραματικούς τόνους είναι η έκκληση, που απευθύνει ο ιατρικός κόσμος της Ροδόπης προς την πολιτεία, αφενός μεν για να σταματήσει τις λογιστικού τύπου πολιτικές, που εφαρμόζει στην υγεία, αφετέρου δε για να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, τόσο από πλευράς προσωπικού, όσο και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Με αφορμή τη χθεσινή πανελλαδική απεργία ελεύθερων επαγγελματιών και νοσοκομειακών γιατρών από κοινού, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από μέλη του Συλλόγου, αλλά και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης.

Στέργιος Κυριαζίδης «Απειλείται η βιωσιμότητα των ιατρείων»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, κ. Στέργιος Κυριαζίδης, υπογράμμισε ότι «η υγεία είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και πρέπει και να στηριχτεί και να ενισχυθεί». Ο κ. Κυριαζίδης έκανε λόγο για λογιστική τακτική, που εφαρμόζεται από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, καταγγέλλοντας τις συνεχείς περικοπές των κονδυλίων για την υγεία, που οδηγούν, όπως τόνισε, «στην εξασθένιση των παροχών και την αδυναμία πρόσβασης των ασθενών». Η μεγάλη καθυστέρηση, μάλιστα, των πληρωμών των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, απειλεί όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, την ίδια τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους πλέον. Ο ΕΟΠΥΥ για το 2012 χρωστάει στους συμβεβλημένους γιατρούς περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του για το 2010 και το 2011 ξεπερνάει το 1 δις ευρώ. «Παράλληλα, υπάρχει μια άνιση κατανομή του προϋπολογισμού που αφορά την υγεία», υπογράμμισε ο κ. Κυριαζίδης, επισημαίνοντας ότι «το 64% το απορροφά η φαρμακευτική δαπάνη». «Υπεύθυνοι της υπέρογκης φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι οι γιατροί», ξεκαθάρισε, επικαλούμενος στοιχεία διεθνούς έρευνας, βάσει των οποίων ο μέσος όρος της συνταγογράφησης των Ελλήνων γιατρών είναι πολύ μικρότερος από ό,τι από συναδέλφους τους στις χώρες της νότιας, αλλά και της βόρειας Ευρώπης. Κλείνοντας ο κ. Κυριαζίδης μίλησε για «περιθωριοποίηση του ελεύθερου επαγγελματία γιατρού» και ζήτησε από την πολιτεία «σεβασμό σε κάθε ασφαλισμένο και σε κάθε λειτουργό της υγείας».

Κώστας Χαριτόπουλος «Το 2013 θα είναι μια πιο δυσοίωνη χρονιά για την υγεία»

Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Χαριτόπουλος, γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου, προέβλεψε ότι το 2013 θα είναι μια πιο δυσοίωνη χρονιά για την υγεία, παρατηρώντας ότι η υποβάθμισή της συνεχίζεται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να είναι αφερέγγυος απέναντι στους γιατρούς, που είναι συμβεβλημένοι μαζί του. Μάλιστα, επισήμανε ότι οι πληρωμές προς τους παρόχους υγείας δεν γίνονται ισότιμα από τον Οργανισμό, μιας και οι φαρμακοποιοί έχουν πληρωθεί ως το Σεπτέμβριο ενώ οι γιατροί ως τον Ιούνιο του 2012. Σε όλο αυτό το δυσμενές και δυσοίωνο για το μέλλον περιβάλλον, ο κ. Χαριτόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

Αλέξανδρος Μάινας, 4 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στη Ροδόπη, για δυο μόνο ειδικότητες

«Ίσως το πιο εύκολο είναι η κυβέρνηση να μειώσει το κόστος της υγείας», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ. Αλέξανδρος Μάινας, «αλλά το πιο δύσκολο είναι να θεσμοθετήσει σωστό τρόπο λειτουργίας της». Ο ίδιος στάθηκε στα προβλήματα, που παρουσιάζονται στον ΕΟΠΥΥ, και ειδικότερα στις διαφαινόμενες αποχωρήσεις των συμβεβλημένων γιατρών. «Οι συμβεβλημένοι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ, ενώ πριν έναν χρόνο ήταν 5.500», σημείωσε, «πλέον αυτοί που υπέβαλαν αίτηση για να πληρωθούν τον τελευταίο μήνα ήταν 4.000». «Αυτό σημαίνει ότι 1.500 γιατροί έχουν φύγει από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ», επισήμανε, παραθέτοντας παραδείγματα ελλείψεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά στη Ροδοπη, στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον κ. Μάινα, υπάρχουν μόνο 4 γιατροί και ανήκουν σε δυο μόνο ειδικότητες. Πανελλαδικά, «σε 20 ειδικότητες στους μισούς και παραπάνω νομούς της χώρας δεν υπάρχει γιατρός, για να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους». Επιπλέον, «δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος σε 21 νομούς και ταυτόχρονα υπάρχει μια προφορική δέσμευση στην τρόικα ότι θα υπάρξει 10% μείωση των γιατρών για το 2013 και άλλο 10% για το 2014». «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο υδροκεφαλισμό», υπογράμμισε ο κ. Μάινας, εξηγώντας ότι «ναι μεν στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί, που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, όμως στην περιφέρεια το πρόβλημα είναι οξύτατο». «Αιτίαα για αυτό το φαινόμενο», κατέληξε, «δεν είναι οι γιατροί, αλλά τα 6,5 ευρώ της επίσκεψης, τα οποία τα παίρνουν με 6 μήνες καθυστέρησης, η κακή σχέση εργασίας και οι παρελθούσες οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ».

Χρήστος Ντιάκαλης «Υγεία χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει»

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πραγματικά είναι έτοιμο να καταρρεύσει και μάλιστα ο δημόσιος χαρακτήρας του κοντεύει να αντιμετωπιστεί ως ανέκδοτο από τους ασφαλισμένους». Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Χρήστου Ντιάκαλη, αντιπροέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης, που παράλληλα γνωστοποίησε ότι στα νοσοκομεία τα τελευταία 2 χρόνια δεν υπάρχει πρόσληψη ούτε για δείγμα, τόσο σε επίπεδο ιατρών, όσο και σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού. «Η περίοδος των ευχολογίων και των θυσιών, που έχουν κληθεί να κάνουν οι γιατροί, έχει περάσει ανεπιστρεπτί», επισήμανε ο κ. Ντιάκαλης, «γιατί βλέπουμε ότι είναι ένας αγώνας χωρίς αντίκρισμα και ούτε καν αναγνώριση υπάρχει». «Η υγεία του ασθενούς, που προσέρχεται στο νοσοκομείο», συνέχισε, «αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους, λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης των τμημάτων και του αυξημένου φόρτου εργασίας των γιατρών και των εργαζομένων. Υγεία χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κι αυτό το ξέρουν όλοι. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή συντεχνιακά αιτήματα, έχουμε περάσει ήδη πάρα πολύ χαμηλά στο θέμα της αμοιβής μας, πολλές φορές επί μήνες έχουμε κληθεί να δουλέψουμε χωρίς να πληρωθούμε και έχουμε λοιπόν αποδείξει ότι πιστεύουμε στην κοινωνική μας αποστολή. Έχουμε την απαίτηση η πολιτεία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να μη μας επιφορτίζει με άλλα λογιστικού τύπου μέτρα, τα οποία πλέον θα φέρουν την πλήρη εκβαράθρωση του συστήματος υγείας. Να γίνουν προσλήψεις γιατρών και να σταματήσει αυτή η περιστολή των δαπανών, που αφορά τα υλικά, όπου έχουμε φτάσει να ζητούμε από ασθενείς και συγγενείς να φέρνουν υλικά για να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών».

Μιλτιάδης Παπαϊωακείμ «Κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο

Από την πλευρά του ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωακείμ, εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης, δε δίστασε να μιλήσει ξεκάθαρα για κίνδυνο ζωής των ασθενών που προσφεύγουν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και στα κέντρα υγείας της περιοχής. Όπως εξήγησε, με την κατάρρευση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ολοένα και διογκώνεται ο αριθμός των ασθενών, που απευθύνονται στο Νοσοκομείο. Στον αντίποδα, όμως, ενώ θα έπρεπε να ενισχύονται οι δομές του ΕΣΥ, αυτές υποβαθμίζονται και αποδυναμώνονται.

Συναντήσεις Υπουργού με διοικητές με εκβιαστικά αιτήματα για επιπλέον περικοπές 25%

Προς απόδειξη των παραπάνω, ο κ. Παπαϊωακείμ επικαλέστηκε δημοσιογραφικές πληροφορίες και υποστήριξε ότι αυτήν την εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας συναντιέται με τους διοικητές των νοσοκομείων τμηματικά κατά ημέρα. «Εκεί αυτό το οποίο βάζει σαν επιτακτικό», σημείωσε, «είναι η περιστολή των δαπανών κατά 25% σε όλα τα νοσοκομεία». «Και το βάζει μάλιστα εκβιαστικά», συνέχισε, «με την έννοια ότι όποιος διοικητής δεν μπορεί, να μας το πει για να τον διώκουμε από τώρα αλλά και όποιος δεν καταφέρει να κάνει την περιστολή, θα αξιολογηθεί και θα τιμωρηθεί στο μέλλον. Έτσι, η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας αντί να ενισχυθεί για να δεχτεί το κύμα της ανακατεύθυνσης των αναγκών της υγείας, αντίθετα υποβαθμίζεται».

Περικοπή στην περικοπή στον προϋπολογισμό για το ΕΣΥ

Τέλος, ο κ. Παπαϊωακείμ προχώρησε σε μια επίσης σοβαρή καταγγελία, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε στη Βουλή για τον τομέα του ΕΣΥ, λίγες μόλις εβδομάδες αργότερα δέχτηκε νέα περικοπή. «Αυτός ο προϋπολογισμός», εξήγησε, «αφού κυκλοφόρησε από Βερολίνο μέχρι Νέα Υόρκη για να πάρει τις υπογραφές και να τολμήσει η κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση να το φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο για έγκριση, τελικά τον έφερε και ψηφίστηκε. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο προϋπολογισμός αυτός, αφού ψηφίστηκε, περικόπηκε κατά επιπλέον 46 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι επειγόντως μετά από τα Φώτα έγιναν παρεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία, για να ανταποκριθούν σε αυτήν την αιφνιδιαστική περικοπή. Σε εμάς αυτό σήμανε ότι στα κέντρα υγείας αφαιρέθηκε ο γιατρός, που ήταν σε ετοιμότητα και άρα δεν υπάρχει γιατρός για να συνοδεύσει ένα βαρύ περιστατικό προς το νοσοκομείο σε περίπτωση διακομιδής, αφαιρέθηκαν παθολόγοι που εφημέρευαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και αντικαταστάθηκαν από γιατρούς άλλης ειδικότητας, και αυτό ήταν μόνο η αρχή, γιατί επίκειται και άλλες δραματικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα τον εφημεριών». «Αυτό μου δίνει το δικαίωμα να πω ότι κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο», κατέληξε, «γιατί μόνο αν είναι τυχεροί και μόνο αν έγκαιρα κινητοποιηθούν μηχανισμοί, οι οποίοι δεν προβλέπονται θεσμικά ούτε αμείβονται, μόνο τότε θα σωθούν. Γι’ αυτό δεν έχουμε μέχρι στιγμής μεγάλη κρίση».

Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=158066&categoryid=9

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *