Έκανε κύκλους και επέστρεψε «νύχτα».Το «χαράτσι πολυτελείας» των 25 ευρώ στα νοσοκομεία – Οριστικά από την 1/1/2014 η επιβολή του για την εισαγωγή ασθενών

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η γνωστή έκφραση «δεν έχουν το θεό τους», βρίσκει το πραγματικό και απόλυτο νόημά της. Πώς αλλιώς θα κατευνάζονταν τα πνεύματα, μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο η είδηση της επιβολής εισιτηρίου, ύψους 25 ευρώ, για την εισαγωγή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία; Μα φυσικά με την κατηγορηματική διάψευσή της από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους συνδιοικούντες, που φρόντισαν να ρίξουν, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, «στάχτη στα μάτια» των πολιτών, που διαμαρτύρονταν. «Μέγα ψεύδος» χαρακτήριζε με έμφαση πριν από δυο μήνες τη σχετική φημολογία ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Επισήμαινε μάλιστα σε δημόσιες δηλώσεις του ότι «η διάταξη αυτή, όπως αναφέρεται ρητά και στο πολυνομοσχέδιο, αφορά το έτος 2014 και θα εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση κατά την οποία μέχρι το τέλος του 2013 δεν θα έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι του Προγράμματος Υγείας και πάντως μόνο με υπουργική απόφαση».

Ωστόσο, «πριν αλέκτωρα φωνήσαι τρις», η εμφατική δήλωση του Υπουργού Υγείας, που αποδείχτηκε πράγματι αποτελεσματική ως προς το στόχο του κατευνασμού των αντιδράσεων, ουσιαστικά κατέπεσε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της βουλής-και μάλιστα χωρίς να πάρει δημοσιότητα το θέμα- όπου η κυβέρνηση φρόντισε να απαλείψει από τη διάταξη του Μεσοπρόθεσμου ακόμα και την τελευταία «ασφαλιστική δικλείδα», που ενδεχομένως να αποσοβούσε την επιβολή του κατάπτυστου αυτού μέτρου. Συγκεκριμένα, η απατηλή εικόνα που δόθηκε στους Έλληνες πολίτες το προηγούμενο διάστημα είναι ότι η επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ θα προϋπέθετε έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία με τη σειρά της θα εκδιδόταν αποκλειστικά στην περίπτωση που το πρόγραμμα προσαρμογής του Υπουργείου δε θα έπιανε τους προβλεπόμενους στόχους. Και φυσικά, μέσα στο κλίμα της γενικότερης αισιοδοξίας και ευφορίας, που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας, ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την προοπτική επιτυχίας της δημοσιονομικής σύγκλισης και κατ’ επέκταση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου;

Παρά ταύτα, δεν έμελλε να περιμένουμε ως τα τέλη του τρέχοντος έτους, για να γίνει ξεκάθαρο το τοπίο στη εν λόγω υπόθεση. Ηδη την περασμένη Δευτέρα προωθήθηκε ρύθμιση στη Βουλή από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία καταργείται η διάταξη που προϋπέθετε την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή του εισιτηρίου. Κατόπιν τούτου, καθίσταται σαφές πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή-οριστικά και αμετάκλητα, δίχως οποιαδήποτε αίρεση- από την 1/1/2014.


Καυστικός σχολιασμός από τον Μιλτιάδη Παπαϊωακείμ, εκπρόσωπο τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης

Καυστικά σχολίασε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θράκης, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωακείμ. «Έδωσαν τη μεγάλη μάχη με την τρόικα και το πήραν πίσω», σημείωσε, «πλην όμως νύχτα προχθές ψηφίστηκε πάλι στη βουλή και θα ισχύσει κανονικά από την 1/1/2014». «Όποιος μπαίνει μέσα», επισήμανε χαρακτηριστικά, «θα πληρώνει ένα εισιτήριο 25 ευρώ, όπως πηγαίνει κανείς στο Μέγαρο Μουσικής για να παρακολουθήσει μια παράσταση».

Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=158067&categoryid=9

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *