Μεταμοσχεύσεις. Χάθηκαν 15 εκατ. ευρώ λόγω… μετανάστευσης

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια 50 ασθενείς έφυγαν για μεταμόσχευση στο εξωτερικό, ενώ οι συγκεκριμένες επεμβάσεις κόστισαν στη χώρα μας περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.
Αιτίες για την κατάσταση αυτή είναι τόσο το ότι στην Ελλάδα ακόμη δεν γίνονται κάποιες μεταμοσχεύσεις, όπως για παράδειγμα πνευμόνων και ήπατος σε παιδιά με ζώντα δότη τον γονιό τους, όσο και το ότι η οικονομική κρίση βάζει εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων, αφού το κράτος δεν στηρίζει τον τομέα αυτό.
Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κύριοι Αναστάσιος Χατζής και Δημήτρης Γάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Οργανισμού.
«Οι πραγματικές ανάγκες στη χώρα μας είναι διπλάσιες απ’ αυτές που ικανοποιούμε σήμερα. Το μήνυμα για μας είναι να υπάρχουν κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τόσο για να σώζουμε ζωές όσο και για να έχουμε -στην ατυχή στιγμή του εγκεφαλικού θανάτου- τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα όργανα και να σώσουμε άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Χατζής και ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να αγκαλιάσουν τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, και να δείξουν εμπιστοσύνη στη διαδικασία που ακολουθείται στη χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΜ Δημήτρης Γάκης επισήμανε ότι σήμερα ο προϋπολογισμός του ΕΟΜ είναι 450.000 ευρώ, ενώ μία μεταμόσχευση ήπατος στο εξωτερικό κοστίζει από 250.000 έως 450.000 ευρώ. Επίσης, με μία μεταμόσχευση νεφρού το κράτος κερδίζει 41.500 ευρώ, καθώς αυτό είναι το ετήσιο κόστος της αιμοκάθαρσης ενός νεφροπαθούς. Επιπλέον, η πιθανότητα να συνεχίσει ζει έπειτα από πέντε χρόνια ένας νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση είναι 46%, ενώ αν υποβληθεί σε μεταμόσχευση η πιθανότητα επιβίωσης αγγίζει το 90%.
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το επίπεδο των μεταμοσχεύσεων και χρειαζόμαστε βοήθεια από την πολιτεία, η οποία δεν μας στηρίζει όσο θα έπρεπε. Ελπίζω να το κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γάκης.

Πρωτοπορεί η Θεσσαλονίκη
Θετικός ήταν ο απολογισμός του 2012 για τον ΕΟΜ, καθώς ήταν μια καλή χρονιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΜ Αναστάσιο Χατζή, τα τελευταία δύο χρόνια διπλασιάστηκαν οι δότες οργάνων, ενώ μόνο το 2012 πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά 200 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και 50 από ζώντες δότες.
«Τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε 80 δότες, δηλαδή ο δείκτης είναι 7,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στόχος για το 2013 είναι να συνεχίσουμε αυτή τη σταθερή πορεία. Αν δει κανείς τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε μεγάλες διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο. Βεβαίως, ένας στόχος που θα μας ικανοποιούσε πάρα πολύ θα ήταν αυτός ο δείκτης να γίνει διψήφιος, δηλαδή να ξεπεράσουμε τους 10 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού», επισήμανε ο κ. Χατζής.
Πρωτοπόρος, βέβαια, παραμένει η Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί βασικό μεταμοσχευτικό κέντρο, καθώς στο «Ιπποκράτειο» γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρών και παγκρέατος, στο «ΑΧΕΠΑ» κερατοειδούς και στο «Παπανικολάου» μυελού των οστών και κερατοειδούς. Επίσης, σύντομα στο «Παπανικολάου» θα γίνονται και μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων. Μάλιστα, το 2012 είχαμε 12 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Βόρεια Ελλάδα, όταν στην υπόλοιπη χώρα ήταν 7,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Ειδικότερα, το 2012 στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε 64 αναφορές εγκεφαλικού θανάτου κι άρα αντίστοιχους πιθανούς δότες, αλλά τελικά αξιοποιήθηκαν οι 24. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν επίσης 41 δότες κερατοειδούς, ενώ έγιναν 69 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς (63 στο «ΑΧΕΠΑ» και 6 στο «Παπανικολάου»).

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

http://www.makthes.gr/news/reportage/99004/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *