Νοσοκομείο Βόλου. Σε λίστα 70 νεφροπαθείς

Καμία δωρεά οργάνου στην περιοχή το δεύτερο εξάμηνο του 2012!

Στη λίστα αναμονής μεταμόσχευσης νεφρού στη Μαγνησία υπάρχουν περίπου 70 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος.  Οι 20 περίπου από αυτούς τους νεφροπαθείς αναγκάζονται να υφίστανται καθημερινά τεράστια ταλαιπωρία, αφού αναγκάζονται να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Όπως προκύπτει βάσει στοιχείων  οι δωρεές οργάνων μειώθηκαν αισθητά στη Μαγνησία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος το πρώτο εξάμηνο του 2012 έγιναν μόνο 4 δωρεές οργάνων για τη Μαγνησία, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 δεν έγινε καμία δωρεά οργάνων! Τη στιγμή που στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού στη Μαγνησία βρίσκονται περίπου 70 νεφροπαθείς, με πολλούς από αυτούς να περιμένουν ένα μόσχευμα για περισσότερο 7 με 8 χρόνια, ενώ υπάρχουν άτομα που περιμένουν για δέκα ολόκληρα χρόνια, έχοντας πλέον εξασθενήσει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:

«Κάνουμε έκκληση για δωρεές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση και είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού». Στη συνέχεια προσθέτει ο ίδιος ότι «η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.

Οι συμπολίτες μας πρέπει να εξαλείψουν τις προκαταλήψεις, τους φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης. Μόνες οι προκαταλήψεις δε θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική απόφαση».

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Νοσοκομείο του Βόλου από την έλλειψη νεφρολόγων. «Τρεις νευρολόγοι που υπάρχουν στο Νοσοκομείο  Βόλου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των νευροπαθών. Με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα συνταγογράφησης  αλλά και εξυπηρέτησης.

Σχετικά με το ζήτημα έχουμε υποβάλει υπομνήματα τόσο στη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, όσο και στο Υπουργείο Υγείας», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας.

 

«Εχουμε φτάσει στα όριά μας» λέει ο Συντονιστής Διευθυντής Χρ. Συργκάνης

Kραυγή  αγωνίας για την έλλειψη γιατρών στο Νεφρολογικό Τμήμα από τον Συντονιστή Διευθυντή του Τμήματος Χρήστο Συργκάνη.

Ο κ. Συργκάνης εγγράφως πλέον απευθύνεται στον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου αλλά και στη Διευθύντρια ιατρικής  υπηρεσίας  ζητώντας να προσληφθεί  τουλάχιστον ένας επικουρικός Νεφρολόγος ή Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγος, στο Νεφρολογικό Τμήμα καθώς οι ανάγκες, όπως επισημαίνει, είναι αυξημένες  και οι ελλείψεις δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία του Τμήματος.

Μάλιστα ο Συντονιστής του Τμήματος δεν κρύβει την ενόχλησή του, καθώς όπως επισημαίνει δεν ζητήθηκε θέση επικουρικού Νεφρολόγου για το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας στην 5η ΥΠΕ παρ’ ότι το θέμα των ελλείψεων είναι γνωστό και έχει κατατεθεί εγγράφως το αίτημα για προσλήψεις  και ενώ  η Διοίκηση έχει ζητήσει 15 θέσεις επικουρικών ιατρών, εκ των οποίων η μία ήταν Νεφρολόγου.

«Ελπίζω ότι εκ παραδρομής έγινε η παράληψη αυτή και γι’ αυτό επανέρχομαι στο αίτημά μου για μία τουλάχιστον θέση επικουρικού Νεφρολόγου ή Γενικής Ιατρικής ή Παθολόγου για το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου» σημειώνει στην νέα επιστολή που έστειλε ο κ. Συργκάνης,  επαναλαμβάνοντας ότι  το Νεφρολογικό Τμήμα εξυπηρετεί πλέον των 100 ασθενών σε χρόνιο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης και πλέον των 20 ασθενών σε Περιτοναϊκή Κάθαρση.

Επιπλέον καθημερινά παρακολουθεί πλέον των 15 ασθενών στις διάφορες κλινικές με νεφρολογικά προβλήματα. Τέλος 3 ημέρες την εβδομάδα λειτουργεί εξωτερικό Νεφρολογικό ιατρείο και παρακολούθηση για 20 – 30 μεταμοσχευμένους ασθενείς. Όλος αυτός ο φόρτος εργασίας και δεδομένης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους ασθενείς, όλων των Ταμείων, είναι αδύνατον σύμφωνα με το Συντονιστή Διευθυντή να διεκπεραιωθεί από 3 γιατρούς (1 Δ/ντής και 2 Επιμελητές).

Να σημειωθεί τέλος   ότι στους 2 Νεφρολόγους που υπηρετούν στο Νεφρολογικό Τμήμα «οφείλονται» από προηγούμενα έτη 31 ημέρες κανονικής αδείας στον ένα και 38 στο δεύτερο γιατρό, ενώ  επίσης εφημερεύουν από 11 – 12 εφημερίες το μήνα ο καθένας τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

axydromos.gr/article.php?id=70074&cat=1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *