Η αποτρίχωση εξαφάνισε την ψείρα του εφηβαίου!

Με εξαφάνιση εξαιτίας της αποτρίχωσης του εφηβαίου (γνωστής και ως “μπικίνι”) κινδυνεύει ένα ζωικό είδος που συντροφεύει τους ανθρώπους εδώ και 3,3 εκατ. χρόνια.

Ο λόγος για την ψείρα του ανθρώπινου εφηβαίου (Phthirus pubis), παράσιτο που τρέφεται με αίμα, και ανήκει σε διαφορετικό είδος από την ψείρα της κεφαλής και του σώματος (Pediculus humanus).

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Biology, οι άνθρωποι μάλλον κόλλησαν την ψείρα του εφηβαίου από τον γορίλα πριν από 3,3 εκατομμύρια χρόνια. Έκτοτε, το μικροσκοπικό παράσιτο προκαλεί κνησμό και ερεθισμούς στην ευαίσθητη περιοχή, χωρίς όμως να μεταδίδει ασθένειες. Ωστόσο, η συνήθεια της αποτρίχωσης στο μπικίνι κυριολεκτικά «ρημάζει» το βιότοπο της ψείρας του εφηβαίου η οποία παρότι κάποτε έκανε θραύση, πλέον εμφανίζεται σπανίως και έρχεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg, ο Μπέιζιλ Ντόνοβαν, επικεφαλής του τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, στη μονάδα όπου εργάζεται, το τελευταίο κρούσμα σε γυναίκα καταγράφηκε το 2008, ενώ τα περιστατικά που αφορούν άνδρες έχουν μειωθεί κατά 80% σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Αντίστοιχο συμπέρασμα εξήγαγε και ο Ίαν Μπέργκες, εντομολόγος της εταιρείας Insect Research & Development στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του Κenyon College του Οχάιο το 2007, έδειξε ότι το 80% των φοιτητών και φοιτητριών σε αμερικανικά κολέγια αφαιρούν όλες ή ένα μέρος των τριχών του εφηβαίου.

Η παγκόσμια αγορά αποτρίχωσης ανέρχεται σε 4,60 δισ. δολάρια ετησίως σύμφωνα με το Euromonitor International, το οποίο υπολογίζει τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς σε 7,6% την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: econews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *