Στον “foufouto” και τα τεχνικά προβλήματα σκόνταψε η e-συνταγογράφηση

Τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, η νέα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στην οποία περιλαμβάνεται, πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, η καταχώρηση της ιατρικής επίσκεψης και των παραπεμπτικών για εξετάσεις.

Ως εκ τούτου, για αρκετή ώρα, οι γιατροί δεν μπορούσαν να συνταγογραφήσουν και κατ’ επέκταση οι φαρμακοποιοί να εκτελέσουν συνταγές.

Σε ανακοίνωσή της η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), που κατασκεύασε το λογισμικό, έκανε λόγο για μεμονωμένα προβλήματα.

Ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, Χρ. Χάλαρης, απέδωσε τα τεχνικά προβλήματα στις αναγκαίες βελτιώσεις που απαιτούνται στην αρχή ενός νέου προγράμματος, ενώ ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των χρηστών.

Έλληνας ιατρός ή αλλιώς… Φούφουτος

Πάντως, μεγάλη αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε σε γιατρούς και Ιατρικό  Σύλλογο Αθηνών η καταχώρηση στην Αρχική Σελίδα των οδηγιών χρήστη της ΗΔΙΚΑ, στην οποία ως στοιχεία ιατρού υπάρχει η λέξη “foufoutos”.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η Ελευθεροτυπία, τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου έκπληκτα διαπίστωσαν ότι, στις οδηγίες προς τους γιατρούς, υπήρχε η καταχώρηση στη θέση του ονόματος της λέξης “foufoutos”.

Ο ΙΣΑ σε επιστολή του προς την ΗΔΙΚΑ αναφέρει ότι “οι ιατροί έχουν ανεχτεί τα τεράστια τεχνικά προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στα συστήματα τόσο του e-syntagografisis, όσο και του e-diagnosis , ενώ σήμερα όπως ορθώς είχαμε προβλέψει και σας είχαμε γνωστοποιήσει, έχει καταρρεύσει το σύστημα e-perscription, τα οποία τους έχουν προξενήσει ανεπανόρθωτη υλική και ηθική ζημία και παρά ταύτα στις οδηγίες σας παρουσιάζεται τον Έλληνα ιατρό ως ΦΟΥΦΟΥΤΟ.

Οφείλετε δε, άμεσα να αποκαταστήσετε τα τεχνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας των οποίων οι ιατροί δεν δύνανται να ασκήσουν το λειτούργημα τους”.

Πιλοτική εφαρμογή ζητά ο ΙΣΑ

Υπενθυμίζεται, ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος συνταγογράφησης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, απλουστεύεται η όλη διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού.

Επίσης, θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών, ενώ με την εμφάνιση του ιστορικού του ασθενούς θα υπάρχει σύνδεση της πάθησης, διάγνωσης και θεραπείας.

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription, έχοντας ήδη ζητήσει την πιλοτική εφαρμογή του, έως ότου διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.

Πατούλης: “Απαράδεκτο και εξευτελιστικό”

Απαράδεκτο και εξευτελιστικό για τους λειτουργούς της Υγείας, θεωρεί ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, την καταχώρηση στην αρχική σελίδα των οδηγιών χρήστη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), στην οποία, ως στοιχεία ιατρού, είχε συμπληρωθεί η λέξη “foufoutos”.

“Ασυνείδητοι που έχουν πάρει στα χέρια τους το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν σέβονται τους γιατρούς που προσφέρουν έργο και επί τρία χρόνια είναι απλήρωτοι”, δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Η συγκεκριμένη φράση αφαιρέθηκε μετά την άμεση παρέμβαση του ΙΣΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του ανέφερε:

“Η συγκεκριμένη λέξη έχει αρνητικό περιεχόμενο και έννοια και είναι άκρως συκοφαντική και δυσφημιστική για τους ιατρούς και για το ιατρικό λειτούργημα και μας προκαλεί μεγάλη κατάπληξη, η ασέβεια, με την οποία αντιμετωπίζετε τους ιατρούς και απορούμε με το θράσος αυτού που έκανε την συγκεκριμένη καταχώριση, και ο δόλος όσων την ανήρτησαν”.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/ston_foufouto_kai_ta_texnika_provlhmata_skontapse_h_e-syntagografhsh.2086236.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *