Νέο μόνιμο χαράτσι χιλιάδων ευρώ (!) για ιδιόκτητες αυτοκινήτων

Μόνιμη… έκτακτη εισφορά περιμένει τους ιδιοκτήτες σχεδόν 300.000 αυτοκινήτων, έπειτα από την σκέψη αλλά και σύντομα, υλοποίηση της Κυβέρνησης, να περάσει ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει επιπλέον φόρους. Συγκεκριμένα και από… φέτος θα επιβάλλεται χαράτσι στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που φέρουν κινητήρες πάνω από 1.929 κ.εκ. το οποίο μεταφράζεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ! Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να βάλει επιπλέον χρήματα στα ταμία και σε ετήσια βάση. Ο νέος φόρος στα Ι.Χ., που δεν περιελήφθη στο φορολογικό νομοσχέδιο και αποφασίστηκε αφού ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας, θα επιβάλλεται με συντελεστές 5% και 10% ανάλογα με τον κυβισμό και για αυτοκίνητα ηλικίας έως 10 ετών.

Το χρονικό…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από 3-4 χρόνια δόθηκε η δυνατότητα σε χιλιάδες υποψήφιους αγοραστές να αποκτήσουν καινούργιο αυτοκίνητο με άφθονα κυβικά σε τιμές που πωλούνταν αυτοκίνητα με μικρότερους κινητήρες. Ήταν η περίοδος που όλοι… έτρεξαν να πάρουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους, πληρώνοντας υψηλά ποσά, καταβάλλοντας εφάπαξ, χρήματα από οικονομίες κ.ά. αφού θεωρείτο ευκαιρία και όνειρο ζωής η απόκτησή του. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν αυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας, αρχικά σε ποσοστό κοντά στο 20% και αργότερα σχεδόν στο 100%. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες κατέθεταν πινακίδες κυκλοφορίας αφού δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Το 2012 ήρθε μία επιπλέον «σφαλιάρα» με έκτακτη εισφορά αυτοκινήτων στα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν κάνει χρήση το… 2010!

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η έκτακτη εισφορά ίσχυε μόνο για το 2010 (ενημέρωση στις 20/1/2012)

Τεκμήρια που δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα
Ταυτόχρονα επέστρεψαν τα τεκμήρια, τα οποία και σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αυτοκινήτων) Δημήτρη Πάτσιο, δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.  Οι φόροι όμως και όπως φαίνεται, δεν έχουν τελειωμό. Έτσι, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μην καταθέσουν πινακίδες βγήκε η φήμη ότι θα

700.000 πινακίδες έχουν κατατεθεί σε 4 χρόνια

700.000 πινακίδες έχουν κατατεθεί σε 4 χρόνια

πέσουν τα τεκμήρια. Αρκετοί σκέφτηκαν πως θα υπάρχει η δυνατότητα να τα συντηρήσουν και να τα δικαιολογήσουν άρα και να τα κρατήσουν στην κατοχή τους. Με τις… φήμες να αιωρούνται, χιλιάδες πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου. Λίγες μέρες μετά “έσκασε” η νέα βόμβα που στέλνει εκ νέου στα ταμία τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1.928 κ.εκ. Τα επιπλέον ποσά είναι δυσβάστακτα και θα επιφέρει νέες αντιδράσεις αφού γι’ ακόμα μία φορά η Κυβέρνηση έπραξε πονηρά, βάζοντας τους οδηγούς να πληρώσουν και μετά να… ξαναπληρώσουν.
pinakas

Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε νέες λύσεις όπως για παράδειγμα, πινακίδες από τη Βουλγαρία και γενικότερα αναστάτωση στον κλάδο του αυτοκινήτου που μετρά ήδη 40.000 απολυμένους. Άλλοι πάλι λένε ότι θα τα… κάψουν αφού δεν υπάρχει νόημα να έχεις στην κατοχή σου αυτοκίνητο άνω των 2.0 λίτρων ενώ θα υπάρξει και μερίδα που ενώ πλήρωσε τα τέλη, θα καταθέσει πινακίδες για να μην φορολογηθεί το 2013.
http://www.zougla.gr/automoto/article/neo-monimo-xaratsi-gia-300000-idioktites-aftokiniton

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *